Trükkös nyugdíjas elől menekültek a csalók

Pénzcentrum2010. november 8. 18:02

Vannak hatékony és egyszerű módszerek az úgynevezett trükkös tolvajokkal szemben. Legutóbb egy miskolci férfi egy jól irányzott kérdéssel futamított meg két egyelőre még ismeretlen elkövetőt.

A napokban ketten becsöngettek egy miskolci nyugdíjashoz azzal az ürüggyel, hogy ők a nyugdíjfolyósító intézettől jöttek, és pénzt hoztak, de előtte arra kérték az idős embert, hogy váltson fel egy 20 000 forintos bankjegyet. A férfi azonban megkérdezte tőlük, hogy tudnak-e mutatni valamilyen hivatalos okiratot, amivel igazolják magukat. A két elkövető ekkor sarkon fordult és eltűnt a helyszínről.

Figyelem: trükkös lopások!

Országszerte előfordul, hogy trükkös tolvajok tévesztik meg főleg idős áldozataikat. Van ellenük megoldás: Idegeneket ne engedjünk be a lakásunkba, kertünkbe - tanácsolja a rendőrség.

További tanácsok:

* A magukat hivatalos személynek kiadó emberektől kérjük el az igazolványukat, esetleg telefonon hívjuk fel az őket kiküldő szervezetet, intézményt személyazonosítás céljából!
* Lehetőség szerint kerítésen át (bezárt kapuk, s kulccsal zárt lakás ajtók mellett) kérdezzük meg a becsengetőket jövetelük céljáról, és mielőtt beengednénk őket bizonyosodjunk meg állításuk valódiságáról!
* Bármilyen gyanús körülmény esetén azonnal értesítsük a rendőrséget az ismert 107-es vagy 112-es telefonszámon!

Összegzett tapasztalatok:

A rendőrség tapasztalatai szerint a bűnelkövetők különböző kitalált történettel jutnak be a sértettek lakásába, ahol az ott lakók figyelmét elterelve értékeit, de elsősorban készpénzüket tulajdonítják el. A tettesek (2-3 személy) általában a következő fals történetekkel keresik fel kiszemelt áldozataikat:

* Tartoznak az ott lakó egyik rokonának, és a kölcsönt szeretnék visszafizetni.
* Zöldséget, szenet, fát árulnak,
* Vasat, hulladékot, papírt vásárolnak,
* Nyugdíjfolyósító Intézettől eseti nyugdíjat hoztak.

Az elkövetők majd minden alkalommal arra kérik az érintetteteket, hogy a náluk lévő 20 000 forintos bankjegyet váltsák fel. A váltópénz előkeresése alkalmával kifigyelik, hogy az ott lakó hol tartja a pénzét, majd egyikük egy pohár vizet kér, vagy más indokkal a lakás/kert egy távolabbi pontjára csalják áldozatukat, s miközben elterelik figyelmét, a másik elkövető eltulajdonítja a tulajdonos értékeit, készpénzét.

Megtévesztő praktikák és azok megelőzése:

Álhivatal: A trükkös tolvajok többek között hivatalnoknak adják ki magukat, közüzemi szolgáltatást ellátó cég (víz-, áram-, gázszolgáltató, stb.) képviselőjeként mutatkoznak be. Legtöbbször azt állítják, hogy túlfizetés keletkezett, ezért a visszajáró pénzt hozták ki, mely általában 20.000 Ft-os bankjegy. A pénz felváltását kérik és az alkalmat kihasználva, lopják meg a gyanútlan tulajdonosokat.

Megelőzés: Minden esetben kérjük el a munkáltató által kiállított arcképes igazolványt. (Aki valóban Önt keresi, ezt természetesnek veszi, s nem sértődik meg.)

Álrosszullét: A lakásba különböző ürüggyel bekéredzkedő idegenek, általában rosszullétet színlelve, pohár vizet, gyógyszert kérnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megelőzés: Ilyen esetben se engedjük be a lakásba az idegeneket, vigyük ki a vizet, vagy súlyos esetben hívja a mentőt, illetve a rendőrséget.

Álpénzváltás: Amennyiben pénzváltási szándékkal keresnek fel minket, akkor se legyünk gyanútlanok.

Megelőzés: Küldjük el őket a postára, boltba és semmi esetre se engedjük, hogy belépjenek a lakásba!

Ál-felvásárlás: Felvásárlóként is sokan járják a településeket. Általában ruhaneműt, háztartási eszközöket, ékszert vagy tűzifát árulnak, esetleg hulladék-vasat vásárolnak fel.

Megelőzés: Legyünk bizalmatlanok és óvatosak minden olyan személlyel szemben, aki rámenős, és be akar jutni az otthonunkba!

Álbefektetés: A csalások elkövetői különböző történeteket előadva próbálnak pénzt kiszedni a tapasztalatlan, hiszékeny leginkább idős emberektől, akik előnyös befektetést ajánlanak, vagy magas kamatot ígérve kérnek kölcsönt.

Megelőzés: Az ilyen bűncselekmények elkerülése érdekében csak biztos és ismert pénzintézetekre bízzuk a pénzünket! Képviselőiket csak előzetes időpont egyeztetés alapján fogadjuk.

 

Címkék: