MABISZ: 7 milliárdos viharkár

Pénzcentrum2010. május 25. 14:02

Az elmúlt másfél hét viharos időjárása miatt keletkezetett károk összege elérheti a 7 milliárd forintot - állapítja meg a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) legutóbbi gyorsjelentése. A biztosítókhoz érkezett kárbejelentések száma már közelíti az 53 ezret, az eddig bejelentett kárösszeg pedig az 5,9 milliárd forintot.

A Mabisz tagbiztosítóinak előzetes adatai szerint 2010.május 21-án délután 14 óráig összesen 52 689 kárbejelentés érkezett, a károk becsült értéke pedig meghaladta a 5,9 milliárd forintot. A legtöbb kárbejelentést az Allianz Hungária Biztosítónál regisztráltak (12 018), míg a legmagasabb becsült kárérték a Generalinál jelentkezett (1078 millió forint).

Szinte minden társaságnál elsőbbséget élvez a rendkívüli időjárási károk felmérése: a nagy társaságok a kevésbé sújtott területekről kárszakértőket csoportosítanak át, a kisebb károk esetén telefonos kárrendezést alkalmaznak. A MABISZ felhívja a figyelmet, hogy egyes jelentések szerint ál-kárfelmérők is felbukkantak a katasztrófa sújtotta területeken. "A biztosítók arra kérnek mindenkit, hogy a saját értékeik megóvása érdekében lakásásukba csak olyan embert engedjenek be, akit azonosítani tudnak. Minden esetben kérjenek fényképes igazolványt, vagy megbízó levelet" - figyelmeztet Molnos Dániel, a MABISZ főtitkára.

A MABISZ tagbiztosítói megerősített háttérrel fogadják a nagyszámú bejelentéseket az interneten, Call Centeren, illetve a fiókhálózatukon keresztül. A biztosítók felhívják a figyelmet arra, hogy a károsultak az ügyintézés gyorsítása érdekében a kárbejelentéskor lehetőleg a kötvényszámot és a biztosított/szerződő beazonosításához szükséges adatokat, valamint a károsult elérhetőségét biztosító telefonszámot adják meg.

A biztosítók a kárrendezés felgyorsítása érdekében a károsultaknak gyorssegélyt (előleget) folyósítanak. A hitellel terhelt ingatlanok esetében a bankok a kisebb károkban (néhány százezer forintig) általában nem kérik a bank bevonását a kárrendezésbe, nagyobb károk esetén - a hitelszerződésben foglaltak szerint - a hitelező bank bevonása is szükséges, amelyre a kárrendezési eljárásban figyelemmel kell lenni. A MABISZ a folyamat egyszerűsítése céljából már felvette a kapcsolatot a Magyar Bankszövetséggel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyes társaságok - az általános feltételektől eltérően - most méltányosságból teljesen vagy részlegesen megtérítenek olyan károkat is, amelyek egyébként nem vagy csak részben megtéríthetők lennének.

Címkék: