Életbiztosítás a cafeteriában: ezt kínálja Járaiék társasága

Pénzcentrum2010. április 6. 15:02

A cafeteria szabályok ugyan változtak az idén, de az életbiztosítás továbbra is a vállalati juttatások költséghatékony eleme maradt. A munkavállalók, vagy akár a vállalkozásban személyesen közreműködő tag is kedvező feltételekkel válhat kedvezményezetté a Pannónia Életbiztosító céges életbiztosításában.

Az idén életbe lépett új cafeteria szabályoknak megfelelő biztosítások a munkavállalók és a vezetők elkötelezettségét tudja növelni, miközben elszámolhatók a kapcsolódó költségeik is.


Gaál Csaba

"Tapasztalataink azt mutatják, hogy a vállalatok által megkötött szerződések átlagdíja jelentősen, több mint 40 százalékkal meghaladja a lakossági szerződések átlagos díjait." - emelte ki Gaál Csaba, a Pannónia Életbiztosító vezérigazgatója. - A hazai tulajdonosi és szakmai háttér lehetővé tette a jogszabályokhoz való gyors alkalmazkodást, és a termékfejlesztés eredményét a piac is visszaigazolta."

A vállalatok magánszemélyek javára kötött biztosításai az adóelőnyökön kívül a munkavállalók lojalitásának növelését is költséghatékonyan támogatják. A cég a biztosítási díjat elszámolhatja ráfordításai között, hiszen a biztosítás kedvezményezettje ez esetben nem a szerződést kötő vállalkozás, hanem a munkavállaló családja. A befizetett eseti díj teljes összege elszámolható a költségek között abban az üzleti évben, amelyikben a díjat megfizették, a folyamatos díjak pedig abban az időszakban, amelyre azok vonatkoznak. A költségként elszámolt biztosítási díj nem növeli a társasági adó alapját, ha a szerződés biztosítottja a díjat fizető szerződő munkavállalója, személyesen közreműködő tagja, vezető tisztségviselője, vagy akár szakmunkástanulója. A biztosított magánszemélyeknek pedig adómentes jövedelmük keletkezik, amely után adó- és járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik.

"Elsősorban azon vállalatok választható béren kívüli juttatási keretébe kerülhetett be ez a fajta életbiztosítás, amelyeknél a munkavállalók rendelkezésére álló keret - az azonnal felhasználható elemek mellett - az öngondoskodást is lehetővé teszi - összegezte Gaál Csaba, és hozzátette - Tapasztalataink szerint az idén több vállalati lojalitás programokban is helyet kapott ez a megoldás."

A biztosítás további előnye, hogy a szerződőváltás - amennyiben a munkavállaló kilép a vállalattól, vagy nyugdíjba megy és ő maga lép az eredetileg szerződő vállalat helyébe -, nem von maga után adófizetési kötelezettséget. Azaz a biztosítás továbbvihető, adott esetben maga a biztosított, vagy egy másik vállalat is tovább fizetheti azt. Másik lehetőség, ha a magánszemély lép az eredeti szerződő helyébe, és a biztosítást részlegesen vagy teljes egészében visszavásárolja, ekkor a biztosítói kifizetésből egyéb jövedelme keletkezik. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a határozatlan idejű biztosítási szerződést határozott idejűvé alakítja, és így a biztosítótól lejárati szolgáltatásra lesz jogosult. Mivel ez összevonandó jövedelemnek minősül, így abból a biztosítónak adóelőleget kell levonnia, figyelembe véve a szuperbruttósítás szabályait is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a biztosításból elméletileg kivonható összegből a biztosító először fedezetet képez a visszavásárlás miatt keletkező adókötelezettségre, és csak a maradék összeg lesz a visszavásárlásból származó bevétel, amelyből a magánszemélynek 2010-ben még SZJA és EHO-fizetési kötelezettsége is van. Az alábbi számítás megmutatja, hogy amennyiben a jövedelmet 32%-os, személyi jövedelemadó terheli, akkor a nettó jövedelem 46,7%; ha a személyi jövedelemadó kulcs alacsonyabb, 17%-os, akkor a nettó jövedelem 15 egységgel magasabb azaz 61,7%.

Biztosítási esemény csak a biztosított halálakor következik be, ebben az esetben a biztosító szolgáltatása a kedvezményezett magánszemély számára adómentes tételt jelent.

Címkék: