Mit akarsz a nyugdíjaddal? 10 napod maradt eldönteni

Pénzcentrum2009. december 21. 08:47

December 31-ig kell eldönteniük az idősebb magán-nyugdíjpénztári tagoknak, maradnak-e a kétpilléres rendszerben, vagy visszalépnek a tisztán társadalombiztosítási szisztémába. Eddig azonban a vártnál kevesebben éltek ezzel a lehetőséggel -írja a Népszabadság.

A vártnál jóval kevesebben, a 122 ezer érintettből mindössze 20 ezren kérvényezték pénztáruknál a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe.

A korábbi becslések 80 százalékos visszalépési arányról is szóltak. Ezt a számot már biztosan nem érik majd el, így lesz, annak ellenére, hogy a pénztáraknál arra számítanak: az év végén felgyorsul a folyamat.

Az idősebb magánnyugdíjpénztári tagoknak december 31-ig kell eldönteniük, maradnak-e a kétpilléres rendszerben, vagy visszalépnek a tisztán társadalombiztosítási szisztémába. A 2008-as tőzsdei és kötvénypiaci összeomlást követően egy nyári országgyűlési határozat adott esélyt a jelenleg 53 éves vagy annál idősebb magánpénztári tagoknak, hogy ez év végéig visszalépjenek a tisztán társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, valamint azoknak is, akik pénztártagként mentek vagy mennek 2009. december 31-ig nyugdíjba, tehát ellátásukat a kétpilléres szisztéma szabályai szerint állapították meg.

A visszalépés feltétele az: aki így dönt, az erre vonatkozó kérelmét december 31-ig írásban adja be annak a pénztárnak, amelynek tagja.

Címkék: