Véget ért az esés az életbiztosítások piacán

Pénzcentrum2009. november 3. 09:17

A 2009 első félévi kimagasló eséséhez képest, az első kilenc hónapban már valamivel szerényebb volt az elmaradás a biztosítási piacon 2008-hoz képest. A piacvezető ING részesedése úgy nőtt, hogy magas bázison az átlagosnál alacsonyabb százalékos zsugorodást könyvelt el az évben.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) adatai szerint a magyarországi biztosítótársaságok 2009 első hat hónapjában 23%-kal alacsonyabb díjbevételt értek el 2008 azonos időszakához képest. Némi bizakodásra ad okot a biztosítási piacon érdekelteknek, hogy ugyanez az érték szeptemberig bezárólag már "csupán" 21,6% volt.

A legnagyobb zuhanás az egyszeri díjas biztosítások piacán következett be, itt szeptemberig csak valamivel több, mint az előző évi díjbevétel felét sikerült elérniük a biztosítóknak, összesen 74,1 milliárd forintot. A rendszeres díjas biztosítások közül a hagyományos biztosítások 5,8%-os eséssel zárták az első kilenc hónapot, összesen 95,4 milliárd forintos díjbevételt elérve. A befektetéshez kötött (unit linked) biztosításoknál azonban már csekély mértékű (0,6%-os) növekedés tapasztalható, az ilyen típusú biztosításoknál az első 9 hónapban elért díjbevétel 107,2 milliárd forint volt - írja a Napi Gazdaság.


A piaci erőviszonyok tekintetében továbbra is az ING a piacvezető 21,5%-os piaci részesedéssel. Az elmúlt időszakban a K&H volt képest érdemi növekedésre, a CIG pedig alacsony bázison százalékos értéken produkált jelentős növekedést.

Címkék: