Veszélyes baktérium az áruházi csirkehúsban

Pénzcentrum2009. október 12. 13:02

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot a közelmúltban: a hipermarketekben kapható csirkehúsok 65 százaléka komoly egészségügyi kockázatot jelent.

A brit Food Standards Agency élelmiszerellenőrző hatóság 2007-2008-ban végzett felmérése szerint a szigetország hipermarketjeiben kapható csirkehúsok 65 százalékában kimutatható az úgynevezett campylobacter-baktérium, 6 százalékukban pedig a salmonella. A csirkehús így Nagy-Britanniában évente mintegy 55 ezer ember megbetegedéséért felelős.

A campylobacteriosis fertőzés leggyakoribb formája a gyomor-bélhurut; a betegség hasmenéssel, hasi fájdalommal és görcsökkel jár, utóbbiak súlyosak is lehetnek. Szélsőséges esetben halált is okozhatnak, Nagy-Britanniában 2007-ben 80 haláleset történt ezzel összefüggésben.

A baktérium nem kellően átsütött húsokból (is) bejuthat az emberi szervezetbe, de úgy is elkaphatjuk a fertőzést, ha a nyers hús más élelmiszerrel érintkezik. A fertőzés ugyanakkor kivédhető a kések és vágódeszka megfelelő fertőtlenítésével.

A baktériumokat a legnagyobb üzletláncokban -Morrisons, Asda, Tesco, Sainsbury'- is kimutatták. Gyomorforgató Tesco-hűtő: megdöbbentő képek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Forrás: internationalsupermarketnews.com/food.gov.uk/wikipédia

Címkék: