Így szűrhető ki a hamis gyógyszer: űrtechnológia a háttérben

Pénzcentrum2009. szeptember 11. 12:32

Gyors és egyszerű gyógyszereredetiség-ellenőrző módszert fejlesztettek ki a Leicester egyetem kutatói. A csillagászati kutatásban alkalmazott technológián alapuló eljárás a tesztek szerint 100 százalékos megbízhatósággal alkalmazható - írja a hamisitasellen.hu.

A University of Leicester kutatói, George Fraser és Martin Gill professzorok 2005-ben kezdtek el dolgozni az azonosítási eljárás kifejlesztésén. Munkájukat az az elképzelés vezérelte, hogy a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem sikeressége érdekében a hatóságoknak és a szakembereknek szükségük van egy gyors, hatékony és a helyszínen is könnyen alkalmazható eredetiség-ellenőrző eszközre a költséges és hosszadalmas laboratóriumi ellenőrzések helyett.

"A gyógyszergyártóknak mostanáig nem állt rendelkezésükre egy egyszerűen kezelhető, gyors, terhelhető eszköz a hamis termékek kiszűréséhez. Az általunk kifejlesztett technológia viszont alkalmas erre" - kommentálta a hírt Fraser professzor.

Az eredetileg csillagászati kutatásban alkalmazott spektrométeres eljáráson alapuló technológia a nyomtatott felületű csomagolóanyagokról visszavetülő fény egyedi karakterisztikája alapján tudja megkülönböztetni az eredeti és a hamis terméket. Alkalmazásával a szakértők és a hatóságok alig néhány perc alatt elvégezhetnék a gyanús termékek ellenőrzését és a hamisítványok kiszűrését. A Spectral ID elnevezésű projekt jelenleg tesztelés alatt áll. Az eddigi eredmények alapján azonban úgy tűnik, a módszer 100 százalékos megbízhatósággal alkalmazható.

Címkék: