Nyugodt lehetsz: Állambácsi biztosítja a gyereket!

Orosz Márton2009. augusztus 31. 06:20

Szeptember 1-én megkezdődik a 2009/2010-es tanév, 1.384.490 diák ül az iskolapadba. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolja a szülőknek, hogy ne kössenek tanuló balesetbiztosítást, mert az állami minden gyermek után már kifizetett egyet. A Pénzcentrum utánajárt, mit is jelent ez a gyakorlatban.

Az 119/2003. (VIII. 14.) Kormányrendelet értelmében a Magyar Állam a tanulók biztosításáról a biztosító intézetekkel kötött szerződés keretében gondoskodik. A szerződés következtében minden, a Magyar Köztársaság területén állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár harmadik életéve betöltésének napjától, tizennyolcadik életéve betöltésének napjáig baleset-biztosításban részesül. A biztosítás költségeit a Kormány a központi költségvetésből fedezi.

2007. január elsején a Pénzügyminisztérium által meghirdetett tenderben a Generali-Providencia nyerte el az állam által finanszírozott tanuló balesetbiztosítás szolgáltatásának lehetőségét.

A biztosítás területi hatálya az egész világra kiterjed, azaz bárhol a világon (és ezen belül Magyarországon is) bekövetkezett baleset esetén utólag, a káresemény (szolgáltatási igény) bejelentése után biztosítási szolgáltatást nyújtanak.

Az államilag finanszírozott gyermek balesetbiztosítás szolgáltatásainak részletes leírását a Generali honlapja mellett a biztosító tanuló balesetbiztosításait bemutató, közel másfél milliós példányszámban megjelenő tájékoztató kiadványa is tartalmazza, amelyet a társaság évente eljuttat a gondozó-nevelő intézményekbe és iskolákba.

A Pénzcentrum a Generalitól úgy értesült, hogy az általuk így biztosítottak száma az államilag finanszírozott tanuló balesetbiztosításban 1.710.663 fő. A biztosító 2007. január elseje óta közel 50 000 bejelentett szolgáltatási igényt regisztrált az államilag finanszírozott balesetbiztosításra.

Mit tegyünk, ha megsérült a gyerek?

Ha gyermekünk balesetet szenvedett, az úgynevezett "szolgáltatási igény" bejelentését a Generali-Providencia Zrt. valamennyi kirendeltségén és fiókjaiban megtehetjük. Érdemes felhívni a gyermek balesetbiztosítás központi információs telefonszámát, ahol minden segítséget megadnak: 06/40-200-230.

A feltételekről, a szolgáltatásokról és a kárbejelentési helyekről információ beszerezhető hétköznap 8-20 óra között a Generali TeleCenter 06/40-200-250 telefonszámán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen szolgáltatásokat tartalmaz?

Az állam által biztosított szolgáltatásokat, azok mértékét az alábbi táblázat mutatja:


Kaphatunk kiegészítést is

Természetesen a Generali az államilag finanszírozott gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításhoz kínál egy kiegészítő csomagot is. A Szimba elnevezésű csoportos tanuló-balesetbiztosítás minden óvodában, bölcsödében és iskolában megköthető -de ez egy kiegészítő szolgáltatás, tehát az iskola nem kötelezheti a szülőt annak megkötésére.

Biztosítottak lehetnek a bölcsödébe, óvodába felvett gyermekek, az oktatási intézmények nappali tagozatos tanulói, akik a biztosítás megkötésekor a 25. életévüket még nem töltötték be.

Sokatmondó adat, hogy ezt a kiegészítő csomagot a 2008/2009-es tanévben az 1,3 millió diákból közel 400 ezren vették igénybe.

Címkék:
tanulói szerződés,