Nem mellőzhető az utasbiztosítás

Pénzcentrum2009. július 27. 08:32

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) kiváltó utazni vágyók sokszor úgy gondolják, hogy ezzel teljes mértékben megvédik pénztárcájukat is, pedig ez közel sincs így, számos európai országban ugyanis önrészt kell fizetniük a betegeknek.

"A magyar utazóknak esetenként ez nem csekély terhet jelenthet. Az utasbiztosítás ebben az esetben is teljes költségtérítést garantál a biztosítottnak, míg az EEK tulajdonosának mindenképpen vállalnia kell az önrészt" - hangsúlyozta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem életbiztosítási üzletágának vezetője.

Egyes országokban (pl.: Belgiumban, Franciaországban és Luxemburgban, illetve bizonyos egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban) visszatérítéses rendszer működik, azaz az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátott személy, adott esetben az EEK tulajdonosa köteles megelőlegezni.

Utasbiztosítás esetén - a kapcsolódó segítségnyújtási szolgáltatás révén - az egészségügyi ellátások költségeit legtöbbször közvetlenül a biztosító állja az egészségügyi szolgáltató felé. Nem elhanyagolható különbség az sem, hogy az utasbiztosítás a magánszolgáltatók költségeit is téríti, a kártya használója viszont kizárólag a helyi tb-vel szerződött szolgáltatóktól kaphat ellátást.

Címkék: