Pert vesztett a K&H Biztosító

Pénzcentrum2009. május 20. 16:32

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) jogerősen nyert a K&H Biztosító Zrt. elleni közérdekű perben, így a biztosítónak az általános szerződési feltételeiből törölni kell a tisztességtelennek ítélt kikötést.

A Fővárosi Ítélőtábla, helyt adva az NFH fellebbezésének, tisztességtelennek minősítette azt, hogy a K&H Biztosító a betöréses lopás és rablás biztosításra vonatkozó általános szerződési feltételein belül kötelezettségként írja elő, hogy a károsult szerezzen be rendőrségi nyomozást megszüntető határozatot vagy jogerős bírósági ítéletet. A fogyasztóvédők érvelése szerint emiatt a kárrendezés évekre is elhúzódhat.

A jogerős ítélet kimondja azt is, hogy a fenti kikötés a biztosítóval szerződő valamennyi ügyfélre vonatkozóan érvénytelen. A biztosító a továbbiakban nem alkalmazhatja ezt a pontot, sőt, az valamennyi - eddig nem teljesített szerződés esetében - is érvénytelennek számít.

A fogyasztóvédelmi hatóság közleménye szerint a K&H Biztosító a második a biztosítók között, amelynek hasonló szerződési feltételét a bíróság jogerős ítélete tisztességtelennek, ezáltal érvénytelennek minősíti.

Az NFH bízik benne, hogy az esetleg hasonló kikötéseket alkalmazó más biztosítók nem várják be az ellenük induló pereket és általános szerződési feltételeikből önként törlik a hasonló, vonatkozó kitételt (MTI).

Címkék: