Kevesebb az új autó, kevesebb a gépjárműbiztosítás is

Pénzcentrum2009. május 12. 08:17

A Mabisz adatsora szerint eddig példátlan módon nominálértékben is - 210 millió forinttal, 40,17 milliárd forintra - esett a biztosítók üzletágból származó díjbevétele - a díjverseny tehát megtette hatását.  

A kötlezeő gépjármű felelősségbiztosítás piacának pesszimizmusát növelheti, hogy az autóértékesítések mélyponton vannak, s az is, hogy öt éve mindig az első negyedév tudta az adott esztendő legjobb növekedési adatát produkálni - ez nem sok jót ígér az idei évre.

Idén az első negyedévben történeti mélypontra jutott a kgfb-károk kifizetése: a 40,17 milliárd forintos bevétellel szemben a társaságoknak mindössze 17,86 milliárd forintnyi kártérítést kellett fizetniük azok számára, akiknek a biztosított ügyfelük kárt okozott. A kgfb-kárhányad ezzel 44,47 százalékra csúszott - 2002 óta a mostanit leszámítva egyetlen alkalommal, 2007 első negyedévében volt 50 százalék alatt az üzletági kárhányad.

Ugyanakkor a gépjárműkárok átfutása - főleg a személyi sérüléseseké - több hónap is lehet, ezért minden év első három hónapja visszafogott kárráfordítást jelez.

Címkék: