Influenzajárvány: van, amikor nem érvényes az utasbiztosítás!

Pénzcentrum2009. május 5. 09:02

Az utasbiztosítási szerződések megkötésére nincsen hatással, ha egy országban vagy annak egy részén járvány tör ki, a biztosítottaknak azonban kármegelőzési, illetve kárenyhítési kötelezettségei vannak, ha nem akarnak lemondani a biztosítási összegről.

Az új influenzajárvány terjedése miatt a kormányzati, illetve egészségügyi szervezetek nagyfokú elővigyázatosságra intik azokat, akik a járvány sújtotta területekre utaznak. Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem életbiztosítási üzletágának vezetője szerint érdemes megfogadni a külügyi képviseletek és a nemzetközi egészségügyi szervezetek tanácsait, esetlegesen pedig az utazás elhalasztása mellett dönteni.

Az utasbiztosítási szerződések megkötésére ugyan nincs hatással a járvány, a biztosítottaknak azonban kármegelőzési, illetve kárenyhítési kötelezettségei vannak. Ide tartozik például, hogy a betegség észlelése esetén a biztosítottnak haladéktalanul szakorvosi segítséget kell kérnie és az őt ellátó orvosokkal együtt kell működnie. Ezen felül ha valaki a nyaralásból való hazatérése után észleli magán egy fertőző betegség tüneteit, az utasbiztosítása már nem érvényes, még akkor sem, ha a betegséget bizonyíthatóan az utazás alatt szerezte.

Címkék: