Mire figyelj az utasbiztosításnál?

Pénzcentrum2009. május 4. 09:32

A magyarok kétharmada utasbiztosítás nélkül merészkedik neki a nagyvilágnak: sajnáljuk rá a pénzt.

A magyarok többsége sajnálja a pénzt az utasbiztosításra: becslések szerint a külföldre utazók mindössze harmada védekezik így egy váratlan baleset vagy betegség okozta pluszkiadás, illetve a poggyászban keletkező károk ellen. Pedig a díj nem több, mint napi néhány száz forint.

Az Európai egészségbiztosítási kártyát is érdemes kiváltani, ám ez főként az unió területén érvényes, másrészt csak bizonyos sürgősségi ellátásokat vehetünk vele igénybe.

Az utasbiztosítást az utazás előtt kell megkötni és díját megfizetni, a szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja. Biztosítást köthetünk utazási irodákban, biztosítók és biztosítási szolgáltatással is foglalkozó bankok fiókjaiban, vagy interneten, ahol kalkulátorok segítségével is összehasonlíthatjuk az ajánlatokat. Egyre gyakoribb a bankkártyához kapcsolódó általános utas- és baleset-biztosítás is, ennek részleteiről és költségeiről a számlavezető bank ad tájékoztatást.

Aláírás előtt a szerződés szövegét érdemes alaposan elolvasni, főleg arra vonatkozóan, mire terjed ki, és milyen összeghatárig nyújt fedezetet a biztosítás. Ha valakit az utazás alatt baleset, betegség ér, vagy poggyászában kár keletkezik, haladéktalanul hívja fel a biztosítót: ellenkező esetben csak korlátozott mértékben térítik meg a kárt. A legtöbb utasbiztosításhoz 24 órás asszisztenciaszolgáltatás is tartozik, ahol magyar nyelven nyújtanak segítséget a további teendőkről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha autóval indulunk útnak, arról is érdemes tájékozódni, milyen szabályok vonatkoznak a kötelező gépjárműfelelősség-biztosításra. A Magyarországon megkötött kgfb Európa legtöbb országára is érvényes, de azért indulás előtt célszerű utánanézni a biztosítás érvényességének.

Címkék: