KGFB: Kampány után, törvény előtt - piaci elemzés (frissített)

Pénzcentrum2009. április 23. 11:45

A PEND Consulting Kft. idén is elkészítette a kampányidőszak utáni kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási elemzését. Az elemzésről készült kivonatot a Pénzcentrum.hu olvasói itt érhetik el. 

A tanulmány első részében feltérképeztük az európai gépjármű-piac elmúlt éves változásait. A világgazdasági válság erősen visszahatott a gépjármű-értékesítésre, és ez által az autóbiztosítási piacra is. Európán belül a nyugati országok nagyobb visszaesést könyvelhettek el, de 2008 utolsó negyedévében szinte minden államban csökkent az értékesítés volumene. 2009 elején a válságkezelő intézkedések között egyre több ország vezetett be támogatást a gépkocsi-vásárlásra, ez tompíthatja a negatív folyamatokat.

A magyar személygépkocsi-állomány 2002-2008 között 16%-kal nőtt, az utóbbi években azonban az ágazat lassuló növekedési ütemmel szembesült. A magyar gépjárműpark az elmúlt években fiatalodott, de az újautó-vásárlások megtorpanása újra az autópark átlagéletkorának növekedését eredményezheti.

A személygépkocsi-biztosítások árazásának vizsgálatához a 2007-es kampányt értékelő tanulmányunkban kor településtípus és jövedelem alapján 12 mintaügyfelet jelöltünk ki, a szimuláció e szempontok szerint a lakossági autótulajdonosok 95,5%-át fedte le. A mintaügyfelek autóinak meghatározásához a totalcar.hu és a hasznaltauto.hu elemzéseit használtuk.

Megvizsgáltuk, hogy számukra kik adják a legjobb ajánlatokat, az árverseny győztesei (Wabard, Genertel, a kedvezmények figyelembe vételével Allianz) egybeestek a kampány győzteseivel.

Megvizsgáltuk mintaügyfeleinkre a cascobiztosításokat is, itt az Allianz egyértelműen tarolt, a vizsgált ügyfélcsoportok csaknem felében ez a társaság kínálta a legjobb ajánlatot a teljes körű cascóra. Jó pozíciókat szerzett továbbá az Aegon, a Generali, az Union és az Uniqa, valamint az új szereplőként megjelenő MKB Biztosító is.

A biztosítói stratégiák részletesebb megismeréséhez 2009. március 16-24. között telefonos interjúk keretében harminc alkusz véleményét kértük ki a 2008-as kgfb-kampányról, valamint a kötelező biztosítással foglalkozó társaságokról és egyesületekről.

A megkérdezettek véleményét alapul véve a legtöbb szempontból az Allianz, a Generali, az Aegon és az Uniqa mondható az alkuszok közt elismert, sikeres biztosítónak. Közülük az Allianz ebben az évben inkább a speciális kedvezményei miatti sikeresség ("győzteshez húzás"), a másik három biztosító a kampány melletti folyamatos odafigyelés miatt tartozik a kedvencek közé. Az alkuszok körében kevésbé jó megítéléssel rendelkeznek az egyesületek, a Garancia és a K&H Biztosító.

Tanulmányunk utolsó részében a készülő kgfb-törvénnyel foglalkoztunk részletesebben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elemzésből alapján az állapítható meg, hogy a biztosítói szféra összességében jobban jöhet ki az új törvény eredményezte helyzetből, a közvetítők számára azonban a törvény várhatóan jelentős, akár évi 0,5-1Mrd-os bevételcsökkenést eredményezhet. A jogszabály-tervezet jelenlegi formájában az ügyfelek számára nem hordoz előnyöket. Kockázatot jelent a törvény jelenlegi bizonytalansága a részleteket illetően. Az egyes feladatok a szereplőkhöz való hozzárendelése különösen nagy kockázatot hordoz magában - különös tekintettel arra, hogy a felállítandó szervezeteknek a helye sem látszik (pl. kötvénynyilvántartó szerv).

A tervezetnek azonban az is baja, amiről nem szól: láthatóan nem került figyelembe vételre a MÁB ÁBE tavalyi csődje, a tervezet nem szabályozza a piacra lépést a kárrendezési feltételek megléte szempontjából sem.

A törvény hatásait elemezve a szektorban enyhén növekvő vállalati nyereségeket, közel változatlan társasági nyereségadó-bevételeket és tőkevonzó képességet valószínűsítünk. Az árstabilitásra és a munkahelyekre vonatkozóan inkább negatív hatások olvashatók ki a tervezetből.

Összességében a létrejövő helyzet várhatóan nem csökkenti a kgfb-t érintő panaszok számát - amely számossága a legnagyobb a PSZÁF nyilvántartása szerint a hozzá tartozó intézmények közül.

A jogszabályt jelenlegi formájában nem tartjuk alkalmasnak a kerettörvényi jellegre, ennek jelenlegi formájában történő elfogadása nem fogja erősíteni a biztosítói szférával szembeni bizalom erősödését.

Címkék:
társasági nyereségadó,