Nincs mit szépíteni, erre futja: ősöreg autókkal járnak a magyarok, egyre rosszabb a helyzet

MTI2023. október 5. 08:32

Tovább nőtt az autók átlagéletkora Magyarországon: egyre több az utakon az idős, esetenként veszélyes állapotú autó.

Tovább nőtt az autók átlagéletkora Magyarországon – adta hírül az MTI a Das WeltAuto tájékoztatása alapján. A közleményben a cég kitért a KSH egy szeptember végén publikált adatára, amely szerint 15,6 évre nőtt a személygépjárművek átlagos életkora 2022. decembere óta. A magyar utakon több mint 4,14 millió autó jár, így ez az arány már környezetvédelmi és biztonsági szempontból is kritikus - mutatnak rá.

Az elmúlt közel egy évben több mint 47 ezerrel emelkedett a magyar rendszámú autók száma, részban új, részben használt import autókkal. Utóbbi pedig nem frissítette az autóparkot, hiszen a június végéig behozott autók 60 százaléka 10 évnél idősebb volt. Így azok, akiknek új járműre nincs pénzük, de autót szeretnének cserélni, továbbra is az idős hazai járművekből válogatnak.

A probléma pedig leginkább az Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója szerint, hogy az öreg autók tulajdonosai járművük eladására készülve az utolsó egy-két évben jellemzően már nem törődnek a karbantartással.

Ezek a korszerűtlen, elhanyagolt járművek ráadásul az elvárt környezetvédelmi normákat sem teljesítik

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– emelte ki a szakértő.

Címkék:
autó, autószerviz, öreg, idős, magyar, magyarok, öregedés, autók,