Lehidalsz: a felkapott szlovén turistaparadicsomban jóval olcsóbb tankolni, mint Magyarországon

Pénzcentrum2023. január 3. 16:28

A szlovéniai turistaközpontban, Bledben átváltva 499 forintba kerül egy liter benzin, mialatt itthon szerdától már átlagosan 650 forint fölé emelkedik a literenkénti ár. Mint egy bledi benzinkút árlistájából kiderült: ott a 100-as prémium benzin is jóval olcsóbb, mint itthon a sima 95-ös.

Elképesztő különbségeket tapasztalhatunk, ha összevetjük a környező országok üzemanyagárait a hazaiakkal. Pont a hétvégén írtunk róla, hogy a környéken gyakorlatilag mindenhol olcsóbb a benzin és a gázolaj, mint itthon, még Luxemburgban is!

Most a Pénzcentrum száguldó riportere a szlovéniai Bledből küldött helyzetjelentést, a város népszerű turistacélpont a téli időszakban, tehát vélhetően most nem itt a legolcsóbb tankolni.

Mindennek ellenére, mint a lefotózott totemoszlopon is látszik:

  • egy liter gázolaj 1,467 euróba, azaz 589 forintba került kedden,
  • egy liter benzint pedig 1,242 euróért lehet tankolni, ami átszámolva kb. 499 forint,
  • a prémium dízel 1,89 euróért tankolható, átváltva ez kb. 759 forint per litert jelent,
  • a prémium, 100-as benzin pedig 1,493 euró, azaz 600 forint literenként.

Ehhez képest a magyarországi átlagárak szerdától a következőképp alakulnak:

  • 95-ös benzin: 652 Ft/liter
  • Gázolaj: 720 Ft/liter 

Tehát a benzin esetében több mint 150 forint az árkülönbség, a gázolajért pedig 130 forinttal kell kevesebbet fizetni a turistaparadicsomban, mint a magyar átlagár. Szlovéniában még a 100-as prémium benzin is bő 50 forinttal olcsóbb, mint itthon a 95-ös lesz szerdától

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarul egy teli tank, azaz 50 liter benzinen 7500 forintot spórolhat, aki Magyarország helyett a szlovéniai Bledben löki tele az autóját. A dízelesek pedig 6500 forinttal fizethetnek kevesebbet ugyanennyiért.

A hét közepén Magyarországon egyébként a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal emelkedik, a gázolajért pedig 4 forinttal kell többet fizetni a töltőállomást üzemeltetőknek.

Címlapkép: Pénzcentrum

Címkék:
autó, benzin, benzinkút, gázolaj, tankolás, benzinár, szlovénia, üzemanyagár, benzinkutak, benzináremelés, üzemanyagárak, benzinárstop,