Itt a bejelentés: újabb kínai autómárka jön Magyarországra

Pénzcentrum2022. november 5. 11:59

Az utóbbi évtized áttételes terjeszkedése után saját néven lép az európai piacra a Geely nevű kínai autóipari óriás. A cég érdekeltségei közé tartozik egyebek mellett a Volvo, a Polestar, a Lotus, valamint a Proton és tavaly több mint 2,2 millió személyautót gyártott. Az uniós terjeszkedésről pénteken, Budapesten írtak alá megállapodást, jövőre pedig Magyarország, Csehország és Szlovákia részvételével indul az autók forgalmazása.

A Geely első, nálunk is kapható modellje a Geometry C elektromos autó lesz. A típus egy középkategóriás, kupé tetővonalú SUV, amelyet kétszáz lóerős motor hajt, és 53 valamint 70 kilowattóra kapacitású akkumulátorral lesz rendelhető. Kiviteltől függően, a hivatalos WLTP mérési ciklus szerint elérhető hatótáv 356, illetve 475 kilométer. Hivatalos árat egyelőre nem közölt a forgalmazó, de a Villanyautósok portál szerint 15-20 millió forint körül várható az összeg.

A kínai márka érkezésétől nem is elsősorban az ár miatt tarthatnak az európai gyártók, hanem mert származási országa hatalmas erőforrásokkal rendelkezik a villanyautók akkumulátorának és egyéb alkatrészeinek előállítására. Ezeket a cégeket nem érintik olyan súlyosan a globális ellátási problémák sem, vagyis hamarabb tudják teljesíteni a megrendeléseket, mint legfőbb versenytársaik.

Nem a Geely lesz az első kínai gyártó a magyar autópiacon, hiszen idén egyszerre huszonkét márkakereskedéssel kezdte meg működését az angol eredetű, ám szintén kínai tulajdonban lévő MG, amelynek legolcsóbb modelljét a Suzuki népszerű családi autói, az S-Cross és a Viatara ára alá lőtték be.

Címkék:
autó, elektromos autó, új autó, kína, személygépjármű, kínai autók,