A2 jogosítvány kisokos: az A2 jogosítvány hány éves kortól elérhető és milyen motorra érvényes?

Pénzcentrum2022. május 29. 12:02

A magyar utakon közlekedők jelentős hányada kisebb, nagyobb motorral jár, ugyanis ez a közlekedési forma nem csak praktikus, hanem divatos, népszerű módja a mindennapi utazásnak és a nagyobb volumenű, akár nemzetközi kirándulásoknak is. Sokan nem tudják azonban, hogy járművezetési engedély tekintetében igen is nagy különbség van a különböző teljesítményű, sebességű motorok között – ezek kapcsán mai cikkünkben az A2 jogosítvány tudnivalóinak nézünk utána.

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk az A2 jogosítvány kapcsán: miért ilyen népszerű az A2 jogosítvány a fiatalok között, az A2 jogosítvány hány éves kortól tehető le? A2 jogosítvány mit vezethetek: az A2 jogosítvány hány köbcenti hengerűrtartalomig érvényes? Az A2 jogosítvány mennyi idő alatt szerezhető meg?

Motor jogosítvány kategóriák

Mindenekelőtt nézzük meg, milyen motor jogosítvány kategóriák vannak Magyarországon és mi ezeknek a megkötése a hengerűrtartalom, a sebesség és a teljesítmény terén:

  1. AM kategóriás jogosítvány (kismotoros jogosítvány): olyan 2, 3 vagy 4 kerekű járművek, amelyeknek a motorjának a lökettérfogata nem haladja meg az 50 cm3-t, teljesítménye maximum 4 kW, sebessége maximum 45 km/h, saját tömege maximum 350 kg; feltétele: 15,5 év.
  2. A1 kategóriás jogosítvány: maximum 125 cm3 hengerűrtartalmú és maximum 11kW teljesítményű motorkerékpár vagy quad; feltétele: 17,5 év
  3. A2 kategóriás jogosítvány: maximum 35 kW teljesítményű hajtómotorral ellátott motorkerékpár vagy quad; feltétele: 17,5 év.
  4. A kategóriás jogosítvány: bármilyen hengerűrtartalmú motorkerékpár; feltétele: 23,5 év (vagy 20 év, legalább 2 éves A2 jogosítvány kategóriás előképzettséggel).

Láthatjuk tehát, hogy az említett A2 jogosítvány már a nagyobb motorok vezetésére is feljogosítja a használóját, azonban ez még nem a korlátlan kategória – ugyanis a fentebbi, „A” kategóriánál már komoly megkötések vonatkoznak a motoros életkorára, illetve az A2 motorral való tapasztalatára – ha nem felel meg a motoros az előírásoknak, akkor nem teheti le a legmagasabb szintű motoros jogosítványt.

Az A2 jogosítvány hány éves kortól szerezhető meg?

Az A2 jogosítvány kifejezetten népszerű a fiatalok körében, hiszen az A2 jogosítvány minimum életkor az A1-hez hasonlóan csak 17,5 év (a tanfolyam ennyi idősen kezdhető el, egyébként 18 éves kortól lehet gyakorlati vizsgázni és élesben vezetni az A2-es járműveket).

Az A2 jogosítvány mennyi idő alatt szerezhető meg?

Minden leendő motoros más ütemben tanul, azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy ~22 elméleti órára van szükség és 240 km levezetése kötelező – értelemszerűen van, aki ennél többet is igényel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A2 jogosítvány ccm: az A2 jogosítvány hány köbcenti?

Ennél a motor kategóriánál a hengerűrtartalom (vagyis, hogy „hány köbcentis a motor”) nincs korlátozva.

A2 jogosítvány kw: az A2 jogosítvány milyen motor esetében megengedett?

A motor teljesítménye szempontjából az A2 jogosítvány esetében maximum 35 kW teljesítményű lehet a jármű, teljesítmény/tömeg aránya pedig nem haladhatja meg a 0,2 kW/kg-ot.

A2 jogosítvány: mit vezethetek vele még?

  • A1 jogosítvány alkategóriába tartozó motorkerékpárt
  • segédmotoros kerékpárt
  • lassú járművet és pótkocsiját
  • kerti traktort
  • állati erővel vont járművet

A gépjármű B A2 jogosítvány feltétel?

Nem feltétele a B2 jogosítvány (normál személyi gépjármű jogosítvány) az A2 jogosítvány megszerzésének és nem is ad jogosultságot ilyen jármű vezetésére.

Címkék:
autó, motor, jogosítvány, vezetés, motorkerékpár,