Autósok, figyelem! Ezeken a kutakon nem érvényes az árstop: itt idén nyáron is teli áron kell tankolnod

Pénzcentrum2022. május 23. 19:05

Aki külföldre készül autóval idén nyáron, vagy még a tavasszal, az jobban teszi, ha még a határ előtt teletankolja a kocsiját, ugyanis elképesztően húzós árak várják a benzinkutakon, bármelyik irányba is indul el. A Pénzcentrum összeszedte, melyik környező országban mennyit kell fizetni a 95-ös benzinért, illetve a gázolajért.

Hiába pörög a belföldi turizmus, az előzetes felmérésekből az derül ki, hogy a magyarok nem tettek le a külföldi utazásaikról sem. A KSH adataiból tudjuk, hogy 2021-ben Ausztriába, Szlovákiába, Romániába, Ukrajnába utaztak a legtöbbet a magyarok. Az ötödik helyen Szerbia, a hatodikon Horvátország áll.

Ezeket a közeli úti célokat gyakran autóval közelítjük meg, és természetesen, aki teheti, még itthon teletankolja a kocsit, hiszen a benzinár-stop miatt, Magyarországon olcsóbb az üzemanyag.

A magyar kormány még tavaly, 2021. november 11-én döntött arról, hogy befagyasztja a hazai üzemanyagárakat, az intézkedés november 15-én lépett életbe. Első körben 3 hónapra szólt a 95-ös benzin és a gázolaj 480 forintos rögzítése, de meghosszabbították először május 15-ig, majd július 1-ig. Ez a 480 forintos ár, mai árfolyamon számolva 1,25 eurót jelent, ennél a környező országokban csak drágábban lehet hozzájutni.

Loading...

Ahogy a táblázatból is látszik, Németországban, Csehországban és Szlovákiában a legdrágább a benzin a közeli országok közül, Szerbiában a legolcsóbb, de még ott is több mint 100 forinttal drágább a 95-ös.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, a héten szerdán csökken a gázolaj beszerzési ára bruttó 11 forinttal. Ez várhatóan a piaci árazású gázolaj árát, illetve a prémium gázolaj árát fogja érinteni. A benzin esetében a hét közepén nem lesz árváltozás, ahogy a 480 forintos hatósági árakat illetően sem. Szabályozás nélkül 669 Ft/literes átlagáron tankolhatnánk a 95-ös benzinből a hazai kutakon, gázolajat pedig 679 Ft/literért tudnánk vásárolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyarok jó része meggondolná, hogy mennyit autózna, ha kivezetnék a benzinár-stoppot, és újra piaci árakon kellene tankolni - derült ki a Pénzcentrum felméréséből. A válaszadók jelentős hányada már a 480-as hatósági árat is sokallja, viszont a kitöltők ötödének mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, kifizetné - vagy valami miatt úgyis ki kell neki fizetnie.

A júliusig meghosszabbított benzinárstop egyre nagyobb gondokat okozhat a kisvállalkozásoknak. Korábban Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy ha nem kapnak további kompenzációt az államtól, akkor a kiskutak az árstop végéig sem húznák.

Mivel az állami támogatás 3 hónapra szólt, nekünk május végéig kell fenntartani a szolgáltatást - ehhez a forinteszközöket a kormány már ki is fizette -, de június elsejétől a nem látom értelmét, hogy kinyisson akár egy magánkút is, ha nem oldódik meg a helyzet

Címkék:
benzin, forint, üzemanyag, gázolaj, benzinár, magyarok, hazai, gázolaj árváltozás,