Egyre több ilyen kishaszongépjármű lepheti el a magyar utakat: ez az új normális

Pénzcentrum2021. február 3. 16:26

A koronavírus-járvány okozta lezárások, a távmunkára való átállás és egyéb, a mozgásterünket korlátozó intézkedések a világ legtöbb városában átalakították a közlekedési szokásokat. A statisztikák szerint tavaly 416 vizsgált város közül 318-ban csökkent jelentősen az autóforgalom a 2019-es adatokhoz képest, a legnagyobb visszaesés pedig áprilisban volt. Ugyanakkor a pandémia hatására a járművezetők többsége inkább saját autójának biztonságát és kényelmét részesíti előnyben a tömegközlekedéssel szemben - derült ki egy friss tanulmányból.

A LeasePlan Mobility Insights Report felmérésének legfontosabb megállapításai a következők:

  • A Covid-19 járvány kezdete óta mind a 22 ország válaszadói lényegesen kevesebbszer használják a tömegközlekedést (a válaszadók 65%-a), és inkább saját személygépkocsival utaznak (a válaszadók 76%-a).
  • A legtöbb válaszadóban (79%) a pandémia jobban tudatosította a saját jármű biztonságának és kényelmének fontosságát, előnyeit.
  • A megkérdezettek több mint fele (53%) a vírus elterjedése óta komolyabban veszi az éghajlatváltozás globális hatásait. Ezért közel ugyanennyien (47%) váltanának szívesebben zéró emissziós járműre, hogy csökkentsék saját szén-dioxid-kibocsátásukat, és fenntartsák a járvány kezdetén tapasztalt jobb levegőminőséget.
  • A pandémia kezdete óta a megkérdezettek szívesebben vásárolnak online, és a nem alapvető termékeket házhoz szállítással rendelik meg (a válaszadók 47%-a), ami növeli a hagyományos és az elektromos meghajtású kishaszongépjárművek (LCV és eLCV) iránti keresletet.
  • A kutatásban részt vevők közel fele (47%) aggódik amiatt, hogy a kiszállítást végző járművek növelik a forgalmat és a légszennyezést a közvetlen környezetükben, közülük is legnagyobb részben a fiatalok (57%) és a nagyvárosban élők (52%) érzik komoly veszélynek a növekvő kibocsátást. Azonban a kézbesítéssel foglalkozó járművezetők döntő többsége (61%) hajlandó lenne együttműködni más vállalkozásokkal, hogy csökkentse a forgalmi dugókat, és szívesen váltana zéró kibocsátású eLCV-re (75%) a légszennyezés mérséklése érdekében.

"A kishaszongépjárművek szerepe soha nem volt olyan fontos, mint most. Minden olyan kiskereskedelmi vállalatnak, amely szeretne sikeres lenni az új normálisban, szüksége lesz kishaszongépjármű-flottára, hogy ki tudja elégíteni az online vásárlások és házhozszállítások iránti megnövekedett igényt. Ám ezt a keresletet felelősségteljesen kell kiszolgálni, választ adva a dugók kialakulásával és a környezetszennyezéssel kapcsolatos aggályokra. Jó hír, hogy az OEM gyártók minden eddiginél több elektromos kishaszongépjárművet gyártanak, így 2021-ben lehetőség nyílik rá, hogy e-furgonokra álljanak át a cégek, és minden egyes szállítás szén-dioxid-kibocsátását nullára csökkentsék" - emelte ki Mark Lovett, a LeasePlan haszongépjármű részlegének vezetője.

A jelentés egyfajta figyelmeztetés a járműipar számára, amely rávilágít arra, hogy a megosztásalapú mobilitást és a tömegközlekedést felváltják a biztonságos és higiénikus, privát közlekedési eszközök. Emellett a járművezetők környezettudatosabbak mint valaha, és közel felük készen áll az elektromos átállásra. A politikai döntéshozóknak figyelembe kell venniük ezeket az igényeket, és hosszú távra szóló e-mobilitási ösztönzőkkel, illetve a töltési infrastruktúra fejlesztésével reagálni rájuk. Mindenki számára meg kell teremteni a villanyautókra való átállás lehetőségét, hogy 2021 a közúti közlekedés legzöldebb éve legyen

- tette hozzá Tex Gunning, a LeasePlan CEO-ja.

Címkék:
utazás, autó, elektromos autó, e-mobilitás, villanyautó, kocsi, szennyezés, e-autó, személygépkocsi, házhoz szállítás, elektromos jármű, villanyautók, infrastruktúra fejlesztés, emisszió, szén dioxid kibocsátás,