Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 27. péntek Hella
Hírek » Vásárlás

Natúr, bio vagy kamu: jól nézd meg, mit kapsz a pénzedért

Tavasszal mindenki a megújulást keresi, és ezt a kozmetikai ipar is igyekszik meglovagolni, főképp a natúr- vagy biokozmetikum varázsszavakkal. A vásárlók közül csak kevesen tudják, hogy pontosan mit takarnak ezek a kifejezések, ahogy azt is, hogy a gyártók gyakran megtévesztik őket. Pedig az ár- és a hatásbeli különbség miatt sem mindegy, hogy mit kapnak a pénzükért cserébe. Elmondjuk, hogyan győződhetsz meg arról, hogy valóban természetes anyagokat tartalmaz a megvásárolt termék, és hogy mi okozza az esetenként igen jelentős árkülönbséget a natúr- és a hagyományos kozmetikumok között?

A drogériákból is ismert brandeken túl az elmúlt években Magyarországon is megjelentek a természetes összetevőket tartalmazó kozmetikai szaküzletek, így a magyar vásárlók olyan márkákkal ismerkedhettek meg, mint a Lush, a The Body Shop, a Manna, vagy az Adrienne Feller. A fizetőképes kereslet növekedésével arányosan nő Magyarországon a prémium- és luxuskozmetikumok iránti igény, és a tavaszi megújuláshoz is egyre többen választanak natúrkozmetikumokat és natúrkozmetikai kezeléseket.

A natúr hívószó a kozmetikumok marketingjében

A natúrkozmetikumok ára többszöröse lehet a szintetikus anyagokat tartalmazó hagyományos termékekének, miközben előfordul, hogy a natúrkozmetikumként hirdetett termékek egyáltalán nem tartalmaznak természetes, illetve terápiás hatású összetevőket, ezért a vásárlóknak érdemes nagyon vigyázni.

Vannak ugyanis gyártók, akik minimális természetes összetevő esetén is - ami lehet akár 1 százalék - a natúr szót emelik ki marketingtevékenységük során. Többször találkozhatunk olyannal is a piacon, amikor egy illóolajra ráírják, hogy 100% tisztaságú, és közben az állítás messze nem felel meg a valóságnak. Sajnos a vásárló tájékozatlanságát használják ki ezekben az esetekben.

Minden bio natúr, de nem minden natúr bio

A szépségápolási készítmények csomagolásán szerepelhet natúr vagy bio (organikus) felirat, de egyik sincs szigorúan meghatározva. A kozmetikumok bio (organikus) minősítésének szigorúbb feltételei vannak: például az előállításukhoz felhasznált anyagok eredtének igazolása. Ezért általánosságban igaz az a szabály, hogy minden biokozmetikum egyben natúrkozmetikum, de nem minden natúrkozmetikum bio.

A natúr- és a biokozmetikumok legfőbb jellemzői:


•   50-100 % természetes, ill. természetes eredetű összetevő;
•   szín -illat-, emulgeáló-, tartósító anyagaik természetes eredetűek;
•   nem tartalmazhatnak szintetikus UV-szűrő anyagot, alumíniumvegyületet, ásványolaj-származékot, paraffint, genetikailag módosított anyagot és nanotechnológiával előállított anyagot.

Mit nézzek, ha tudni szeretném, mit veszek?

Feller Adrienne, szépségterapeuta, az Adrienne Feller márka tulajdonosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a megtévesztés veszélye nem csupán annyi, hogy a vásárló nem azt kapja a pénzéért, amit várt, ugyanis a szintetikus anyagok kifejezetten károsak: méregként raktározódnak el a szervezetben. Azt javasolja a vásárlóknak, hogy mindig megbízható forrásból szerezzék be a szépülésüket szolgáló termékeket.

Ez olyan kényes téma, mint a minőségi bor vásárlása: míg a boroknál a borszaküzlet, a természetes kozmetikumoknál a kozmetikus vagy szépségterapeuta, illetve a kozmetikumot minősítő szervezetek végzik a termékek előszűrését

- tette hozzá a szépségterapeuta.

Segíthet még a csomagoláson felsorolt összetevők alapos elemzése, bár a nevek nem magyarul, hanem a kozmetikai nevezéktan (INCI) szerint vannak feltűntetve. Ne higgyünk a natúr feliratnak, ha az összetevők között az alábbiakat látjuk: Methyl, Ethyl, Propyl Paraben, Paraffin, Phenoxy-ethanol, Silicone - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Mivel a kozmetikumokat minősítő szervezetek logóival ellátott kozmetikumok biztosan megfelelnek az adott szervezet egyedi követelményeinek, példaként megemlítünk néhányat, amelyek között megkülönböztetünk organikus, valamint organikus és natúr minősítést kiadókat is.

Ezért éri a többszörösét, ami természetes

A natúrkozmetikumok és a hagyományos kozmetikumok közötti nagy árkülönbség oka, hogy utóbbi előállítása jóval költséghatékonyabb, hiszen a vegyszerekkel előállított alapanyagok elérhetősége és minősége állandó, és ezek óriási mennyiségben készülnek.

A természetes növényi összetevőknél a gyártás ki van szolgáltatva természetnek, például az időjárásnak, de egzotikus országok alapanyagainál olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a háború, a terror, vagy a politikai körülmények.

A kényes alapanyagokhoz kíméletes feldolgozási technológiákra van szükség, amitől szintén nő a ráfordított költség, illetve a BIO és ECO minősítések megszerzése is növeli az alapanyagok árát. Az illóolajat tartalmazó natúrkozmetikumoknál az sem mindegy, hogy 1 liter olaj előállításához mennyi növényre van szükség. Ilyen szempontból lehetnek egészen extrém esetek is, mint például a rózsaolaj, ugyanis 4 tonna rózsasziromból csupán 1 kilogramm rózsaolaj állítható elő.

Azt is érdemes fejben tartani, hogy ár-érték arányban nem drágák a natúrkozmetikumok, hiszen egyrészt valódi terápiás hatású készítményekről van szó, másrészt ezek koncentrált mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat, ezért kisebb mennyiség felhasználása is már látványos eredménnyel szolgál.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Mit szólnál hozzá, ha alanyi jogon járna fizetés?
Nem vicc, Magyarországon is szóba került!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ilyen lesz a jövő pornófilmje: egyre népszerűbb ez az őrület

Úgy tűnik, hogy megvan az idei év őrülete a felnőttfilmek között, egyre többen keresnek ugyanis a "slow motion" vagyis lassított felvétel szóra a PornHubon. Három éve még csupán a keresések...

A legszuperebb filléres csodaszer levéltetvek ellen

Eső volt, napsütés van, minden ideális ahhoz, hogy gyönyörűen fejlődjenek a növények a kertben. Tegnap épp elégedetten sétáltam a sorok között, amikor levéltetvekre bukkantam. Szerencsére a legjobb...
 
NÉPSZERŰ
FRISS