11 °C Budapest

Kemény drágulás vár a piára - friss infók az italboltokról

Pénzcentrum
2014. szeptember 4. 09:31

Újra felreppent a híre annak, hogy a dohánytermékek után az alkoholkereskedelmet is uralma alá vonná az állam. A Pénzcentrum utánajárt, mit szólnak a hazai üzletláncok az elképzeléshez, illetve milyen változásokat hozhat, ha a jövőben kizárólag "Nemzeti" italboltban lehetne beszerezni a szeszesitalokat is.

Friss!

"Az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén" - reagált a Portfolio érdeklődésére a Kormányzati Információs Központ a nemzeti italboltokkal kapcsolatos hírre.

Noha a választások előtt az akkori kormányszóvivő Giró-Szász András még tagadta, bulvárkacsának titulálta a sajtóhírt, most mégis újra felreppent, hogy a dohány után az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül. A Napi Gazdaság kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta:

A koncepciót véglegesítették, és a kormány már egyeztet is a piaci szereplőkkel.

Az alkoholfok a kérdés

A Pénzcentrum értesülései szerint több, Magyarországon meghatározó üzletlánc is kimaradt azokból az egyeztetésekből, amelyek a Nemzeti Italboltok 2015-ös elindításáról szóltak. Az, hogy csak zárt, elkülönített helyen lehet alkoholt venni a fogyasztás csökkenésével, a külföldről (szürkén/feketén) behozott alkohol mennyiségének növekedésével járhat, így nem csak a gyártók, hanem az üzletláncok is nagy vesztesei lehetnek ennek a lépésnek.

Úgy tudjuk, nyáron a kormány több koncepciót is tárgyalt, leginkább azon folyt vita, hogy csak a "tömény" (25% alkoholfok feletti) szeszeket árusítsák az italboltok, vagy a söröket, borokat is csak itt lehessen megvenni.


Bár konkrétumok híján egyelőre nehéz találgatni, de Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrum megkeresésére korábban úgy nyilatkozott, többféle koncesszió is szóba jöhet.

Egy biztos, ha zöld utat kap az elképzelés, a szabályozás hasonló lehet a trafikokhoz. A Napi Gazdaság értesülései szerint törvényben lesznek rögzítve az alkoholárusítás szabályai; csak a kizárólag erre a célra létrehozott, államilag engedélyezett boltokban lehet majd alkoholt venni. De szintén korábbi sajtóértesülések szerint vélhetően a trafikok is pályázhatnak majd az italárusítási koncesszióra.

Arról sem tudni azonban egyelőre részleteket, hogy mely alkoholtermékekre terjedne ki a szabályozás. Korábban tehát szó volt arról is, hogy "csak" az úgynevezett tömény alkoholos italok vagy égetett szeszes italok kiskereskedelmét kötnék koncesszióhoz, a söröket és a borokat továbbra is árulhatnák az élelmiszerboltok. Sokkal valószínűbb azonban, hogy alkoholfok szerint határoznák meg a szabadon, illetve a koncesszióban értékesíthető italok körét.

Vámos György korábbi véleménye szerint azonban bármilyen megoldást is választ végül a kormányzat, nagyon fontos, hogy az ne okozzon veszteséget a szakmának, ne gátolja a versenyegyenlőséget és az ellátási láncot, illetve ne adjon nagyobb teret a feketézésnek. A dohánykereskedelemnél azonban jól látszik, hogy a hatalmas a forgalomcsökkenés (2014 első félévében mindössze 3,6 milliárd szál cigaretta fogyott Magyarországon, addig 2012-ben még 6,2 milliárdnál tartott ilyenkor a számláló), ami egyrészt köszönhető koncesszió pozitív hatásainak, másrészt viszont a feketepiac erősödésének is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Brutális árrobbanás jön?

Az alkoholforgalmazás és -árusítás koncessziós boltokba terelése, illetve adott esetben állami monopóliuma egyáltalán nem ismeretlen fogalom. Amerikában vagy például Európában is van, ahol már régóta élnek ezzel a módszerrel. Az USA-ban például nagy hagyományai vannak a mérsékelt alkoholfogyasztás állami támogatásának. Jelenleg is közel másfél tucat államban van érvényben olyan szabályozás, amely koncentrálja és koncessziós rendszerbe helyezi a borok, sörök, és tömények árusítását.

Az öreg kontinensen pedig jellemzően az északi országokban, mint például Svédországban, Norvégiában, Finnországban és Izlandon szabályozza állami koncesszió az alkoholtermékek kiskereskedelmét. Ezekben az országokban többnyire a tömény szeszek, likőrök, valamint a borok árusítása engedélyköteles, de például a Izlandon még sört sem lehet venni a hagyományos boltokban.

Ráadásul az északi országokban nem is olcsó alkoholizálni. Ma már a legtöbb turista számára ismert, hogy a skandináv országok polgárai gyakorta szállnak kompra éppen a magas alkoholárak miatt. A környező országokban ugyanis jóval olcsóbban lehet hozzájutni a bódító italokhoz. Előfordul például az is, hogy az akár 70-80 százalékkal olcsóbb italokból sokan hetekre-hónapokra feltankolnak, mielőtt odahaza leszállnának a hajóról.

Azt természetesen előre nehéz megmondani, hogy lesz/lehet-e árfelhajtó hatása, ha a jövőben Magyarországon is kizárólag "Nemzeti" italboltban lehetne majd szeszhez jutni, a számok azonban magukért beszélnek. Az EUROSTAT statisztikái szerint az elmúlt években volt, hogy az alkoholos italokat és dohánytermékeket Magyarországon lehetett a legjobb áron megkapni. Miközben az északi országokban, például Dániában, Svédországban vagy Izlandon jóval drágább az élet, s így természetesen az alkohol is. Van, hogy egy pohár sörért 2-3 ezer forintot is elkérnek például egy stockholmi étteremben.

Vámos György szerint azonban az északi országok árképzését nem lehet etalonnak tekinteni. "Más és más adópolitika és megannyi jövedelem, s életszínvonal jellemzi az európai országokat, így az északi országokban jellemző árakat nem lehet mintának tekinteni" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban az OKSZ főtitkára, aki hozzátette, hogy az árak mellett a vásárlóerő összetételét is fegyelembe kell venni. Véleménye szerint amennyiben az északi országok lakói nem bírnák el a magas árakat, nem lenne fenntartható a rendszer.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm