2 °C Budapest

Hiába az áfacsökkentés: durván drágult a disznóhús

2017. január 14. 17:43

Az áfacsökkenés ellenére tavaly év végére nemcsak elolvadt a könnyítés hatása, a sertéshús egyenesen durva drágulásnak indult. A disznóhúsért ugyanis 15 százalékkal kértek többet 2016 novemberében, mint egy évvel korábban. Ezt persze valamennyire ellensúlyozza, hogy a gabona, zöldség és gyümölcs olcsóbb lett, illetve egy kiló csirkéhez is olcsóbban juthattunk, mint egy évvel korábban.

2016 novemberében a mezőgazdasági termelői árak 5,5 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 11 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 5,1 százalékos növekedéséből tevődik össze. A tej felvásárlási ára július óta folyamatosan növekszik, miközben a baromfi felvásárlási ára folyamatosan csökken.

2016 novemberében 2015 novemberéhez képest:

  • A gabonafélék ára 15 százalékkal csökkent.
  • A gyümölcsök ára 6,5, a zöldségféléké 3,4, a burgonyáé 9,2 százalékkal csökkent.
  • Az élő állatok termelőiár-szintje 4,5, az állati termékeké 6,6 százalékkal emelkedett.
  • A tej felvásárlási ára július óta emelkedik, novemberben 87 forint/liter volt (ez 8 forinttal magasabb az októberi árnál).
  • A vágósertés ára 15 százalékkal nőtt.
  • A vágócsirke ára 7,6 százalékkal csökkent egy év alatt. (Októberhez képest 13 forinttal csökkent az ára kilogrammonként, így novemberben 241 forint/kilogramm volt.)

2016. január-novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva:

  • A mezőgazdasági termelői árak 3,7 százalékkal csökkentek. Ezen belül a növényi termékek ára 5,0, az élő állatok és állati termékeké 1,5 százalékkal csökkent.
  • A zöldségfélék ára 2,5, a gyümölcsöké 4,1 százalékkal csökkent. Az alma ára 11 százalékkal visszaesett, elsősorban az ipari alma árának drasztikus csökkenése miatt: 2015. január-novemberben még 35 forint/kilogramm, 2016 ugyanezen időszakában már csak 19 forint/kilogramm volt.
  • A vágósertés ára 3,2 százalékkal nőtt.
  • A tej árának az elmúlt hónapokban tapasztalt növekedése nem tudta kompenzálni az év eleji mérséklődést, így az 7,7 százalékkal csökkent.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm