Életveszélyes pékáruktól roskadoznak a boltok polcai?

Pénzcentrum
2014. július 17. 16:30

Növényvédő szeres kenyerek, hamisított élelmiszerek: ha nem is életveszélyesek, de nagy valószínűséggel rossz hatással vannak a szervezetünkre. Nagy-Britanniában évről-évre nő a növényvédő szer maradványok aránya a kenyerekben, mégsem kell aggódni emiatt, állítják a tudósok. De nem egyedül ezek a kémiai maradványszerek jelenthetnek egyébként veszélyt.

Sok esetben találkozunk nagy áruházakban, vagy akár kiskereskedőknél az egészségünkre veszélyes termékekkel. Vagy azért, mert olyan anyagokat tartalmazhatnak, amik károsak, vagy mert a megfelelő tápanyagösszetétel hiányában egyáltalán nem hasznosíthatóak a szervezetünk számára. Ez általában azoknál a termékeknél figyelhető meg, amiknél megtévesztő elnevezésük miatt nem tudjuk pontosan mit eszünk, azt hisszük például egy növényi sajtra, hogy igazi sajt. A két termék pedig nyivánvalóan más tápanyagokat tartalmaz.

KATTINTS! Ezek most a Balaton legjobb éttermei - itt a toplista

Mostanában látott napvilágot egy sor olyan kutatási eredmény, amely azt bizonyítja, hogy a kenyéráruban egyre több növényvédő szer maradványa található. Egészen pontosan Nagy-Britanniában derült ki, hogy az ottani kenyerek kétharmadában található efféle kémiai maradvány. A brit kormány megbízásából készülő felmérés (Defra Expert Committee on Pesticide Residues in Food (PRiF) során több mint 2000 kenyérmintát vizsgáltak 2000-től 2013-ig. A hosszan tartó vizsgálódás eredménye ijesztő folyamatot mutat. Míg 2001-ben a kenyértermékek 28 százalékában találtak efféle káros maradványanyagokat, addig 2013-ban már 63 százalékukban. A minták 17 százalékából pedig nem is egy, hanem többféle növényvédő szer is kimutatható volt.

Mindezek ellenére a Defra kutatói csoportja szerint ez a növekedés nem ad aggodalomra okot. Csupán azt jelenti, hogy egyre jobb műszerekkel tesztelik a mintákat, és emiatt már kisebb növényvédő szer tartalmat is ki tudnak mutatni. És hozzátették azt is, hogy nincs az emberi egészségre káros hatása a kenyerekben található növényvédő szernek.

Ugyanakkor a kutatás eredményeit feldolgozó egyik szervezet (akik az élelmiszerek kémiai maradványoktól való megtisztításáért dolgoznak, a Pesticide Action Network (Pan) UK) szerint már ezen anyagok akár kis dózisú rendszeres fogyasztása is káros lehet. Bár leszögezték azt is, hogy ahhoz, hogy bizton megállapíthassanak efféle káros hatásokat, további vizsgálatokra lenne szükség. Nem az a céljuk, hogy ezentúl senki ne fogyasszon kenyeret, mert veszélyesnek mondható, hanem a tájékoztatás. Hogy mindenki maga dönthesse el, mit gondol ezekről az anyagokról, és hatásukról saját szervezetére. Nick Mole, a Pan UK szóvivője elmondta: "Akaratunk ellenére mérgeznek bennünket, mindezt a termesztők, a kereskedők és a hatósági szervek tudtával. Pedig nekik az lenne a feladatuk, hogy biztosítsanak minket arról, hogy amit megeszünk, biztonságos."

KATTINTS! Kamu élelmiszerektől roskadoznak a magyar boltok polcai

De nem csak a kenyerek jelenthetnek veszélyt. A hamisított élelmiszerek is lehetnek egészségre károsak. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szerint számos példát lehet látni nap mint nap a hamisításra: többek között ha lejárt alapanyagokból készül valami, vagy nem engedélyezett összetevőket használnak (mint például a pár évvel ezelőtti pirospaprika botrány esetében, amikor míniummal keverték a fűszert). Sokszor csak hatósági ellenőrzések során derül fény ezekre, de előfordul olyan is, hogy akár az áruházakba is eljuthatnak ezek a termékek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az is gondot okozhat, ha valaki élelmiszer utánzatot (növényi sajtot, növényi zsírból készült csokoládét) vásárol. A táplálkozás biológiai értéke ugyanis ezen élelmiszerek bevitele esetén nem közelíti meg az eredetiét, azaz a szervezetbe juttatott ételek tápanyagtartalma kisebb mennyiségben hasznosulhat. Mivel olcsóságuk miatt sok olyan terméket vásárolhatsz, amiben növényi zsiradékok vannak, étkezésed túlságosan egysíkúvá válhat, és ez károsíthatja az egészségedet.

Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.


NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem