22 °C Budapest
credit card payment service. Customer paying for order of cheese in grocery shop.Credit card payment service The customer pays to order cheese in the pharmacy.

Érik a forradalom a magyar boltokban: egyre többen fordítanak hátat a régi világnak

MTI
2022. június 8. 20:01

A pénzforgalom rendszere hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi tíz évben: az üzemben lévő POS-terminálok száma például háromszorosára, 240 ezerre nőtt tavalyra, a kártyás vásárlások száma pedig több mint ötszörösére emelkedett.

Bartha Lajos, az MNB Pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a legújabb, tizedik alkalommal kiadott Fizetési rendszer jelentést ismertetve sajtótájékoztatón elmondta, hogy az online elfogadóhelyek száma tizenötszörösére, 30 ezerre nőtt tavalyra 2012-höz viszonyítva, a készpénz-felvételek száma pedig ugyanebben az időszakban harmadával csökkent. Az MNB megvásárolta a Giro Zrt.-t, szabályozói döntéseket hozott a napközbeni elszámolásról és az azonnali fizetésről, számos egyéb projektet koordinált - sorolta az elektronikus pénzügyek fejlesztése érdekében tett lépéseiket.

Bartha Lajos rámutatott arra, hogy miközben a kártyás forgalom évenként nagyjából 20 százalékkal növekedett az elmúlt tíz évben, az átutalások csak tavaly lódultak meg az azonnali fizetés bevezetésének köszönhetően; 2021-ben már a kártyás forgalomhoz hasonló ütemű növekedés volt megfigyelhető az utalásoknál is.

Tavaly visszatért a járvány előtti trend a kártyaforgalomban, a készpénzfelvételek értéke nőtt, ahogy az emberek fizikailag visszatértek a boltokba, az utazási korlátok feloldásával pedig jelentősen nőttek a külföldi tranzakciók - jelezte. A számlafizetések 70 százaléka elektronikusan történt 2021-ben - fűzte hozzá. A fizetési- és értékpapír infrastruktúrákról szólva elmondta, hogy a rendszerek rendelkezésre állása kimagasló, hosszabb leállások nem voltak és a járvány miatti távoli üzemeltetést is zökkenőmentesen megoldották.

A visszaélések aránya mind a kártyás forgalom, mind az átutalások esetében az összes forgalomhoz képest rendkívül alacsony, 0,003 százalék - tájékoztatott. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét esetben a csalók egyre kifinomultabb módszerekkel próbálkoznak, a vásárlók megtévesztése felé terelődik a hangsúly.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ügyfelek fokozottabb védelme érdekében az MNB egy ajánlást tervez kibocsátani a pénzintézetek számára, a Giróval közösen vizsgálják egy központi csalás-megelőzési rendszer bevezetését, továbbá edukációs kampányt indítanak - ismertette. A jegybank célja az, hogy 2030-ig az elektronikus fizetések aránya a készpénzes fizetésekhez viszonyíta 50 százalék fölé növekedjen; ez a mutató 2010-ben 8 százalék körül volt és tavalyra 30 százalékra nőtt.

Az MNB szerint a jövőben az azonnali fizetés lesz a motorja a további fejlődésnek, továbbá az innovatív megoldások, például a mobiltárcák térhódítása várható - vetítette előre. Bartha Lajos beszámolt arról is, hogy az azonnali fizetés rendszerének fejlesztése tovább folytatódik a kiegészítő szolgáltatások megjelenésével. Szabályozói változtatásokon dolgoznak, nagy valószínűséggel kötelező lesz Magyarországon minden mobilapplikációknak QR-kódot olvasni, továbbá fizetési kérelmet tudni kell fogadni valamikor jövő év folyamától - fűzte hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm