26 °C Budapest

Ezt nem árt, ha tudod mielőtt karácsonyi ajándékot vennél

Pénzcentrum
2011. december 12. 13:37

A karácsonyi ajándékvásárlás kapcsán sokakban merülhet fel a kérdés, mit tehetünk akkor, ha problémák merülnek el szeretteinknek választott termékkel. Mit tehetünk például, ha hibás a mobiltelefon, vagy olyan ruhaneműt vettünk, aminek nem jó a mérete? Hogy elkerüljük a felesleges bosszankodást érdemes még a vásárlás előtt tájékozódnunk jogainkról, illetve a boltok - kötelezőn felüli - vállalásairól.

Az év végi vásárlás során sokszor nem a termékek minősége és a terméktájékoztatók alapján választunk, hanem az ára vagy kinézete alapján vásároljuk meg az ajándékot. A látszat pedig csal, így csak az ünnepek után szembesülünk azzal, hogy valójában mire is költöttünk - hívja fel a figyelmet a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség. A későbbi problémák elkerülése érdekében, őrizzük meg az összes, vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát - a reklamációkat csak akkor köteles a kereskedő kezelni, ha ezekkel bizonyítjuk, hogy üzletében vásároltuk a terméket.

Akkor, ha nem jó színben vagy nem jó méretben vásároltunk, a kereskedő döntheti el, hogy milyen üzletpolitikát választ panaszunk kezelésére, a csere nem kötelező hibátlan termék esetében. Kizárólag a kötelező jótállás alá eső, hibás termékekre vonatkozik - és a hibátlan termékekre sosem - az a szabály, hogy ha a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesítjük csereigényünket, a kereskedő nem hivatkozhat arra, hogy a terméket javítani tudja, hanem köteles kicserélni, ha a hiba a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

Ha a termék hibás és jótállási, szavatossági időn belül jelezzük a hibát, a kereskedőnek jegyzőkönyvet kell felvennie panaszunkról, nyilatkoznia kell a kifogás rendezésének módjáról, arról, hogy mikor kerül sor a termék javítására, cseréjére, árleszállításra vagy a vételár visszafizetésére. Ha a kereskedő felajánlja, hogy a vásárlás értékében mást lehet választani az üzletben - vagyis le lehet vásárolni a vételárat - döntésünkön múlik, hogy ezt elfogadjuk, vagy ragaszkodunk az előbbiekben említett jogszabályi lehetőségekhez, és a terméket meghibásodás esetén a vásárlás helyére, vagy a szervizbe visszavisszük. Leértékelt terméknél is ugyanezek a jogok illetnek meg minket, kivéve, ha a helyszínen a kereskedő felhívja figyelmünket a termék valamely hibájára, amely a leértékelés oka, így ezzel a hibával kapcsolatban nem élhetünk minőségi kifogással.

Abban az esetben, ha nem üzletben vásárolunk (pl. internetes vásárlás, termékbemutató), speciális jogaink vannak, így - egyebek között - a termék kézhezvételétől számított nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhatunk a szerződéstől, így akkor is, ha a termék hibátlan. Ebben az esetben mindössze a termék visszaszolgáltatásának költségét kell kifizetnünk, a vételárat a kereskedőnek harminc napon belül vissza kell fizetnie.

A karácsonyi vásárlás sem ad lehetőséget több igényérvényesítésre, ugyanazok a jogaink vannak, mint máskor - akár nyáron, akár az ünnepek alatt vásárolunk hibás terméket, a vállalkozás azonos helytállásra köteles. A kereskedő jogszabályi kötelezettsége, hogy magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen tájékoztassa vásárlóit a termék rendeltetésszerű használatáról, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének módjáról. Így még a nagy kapkodásban is szánjuk időt a vásárlás előtti tájékozódásra - megéri. Vigyünk magunkkal továbbá elegendő szatyrot, használjunk textilből készült táskákat, így nem kell költeni műanyag zacskókra. Környezetünk, pénztárcánk érdekében is sokat spórolhatunk!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Probléma esetén tanácsért fogyasztóvédelmi civil szervezetekhez, vitánk elbírálására pedig a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testülethez fordulhatunk.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem