20 °C Budapest

85 milliárd forintból bővíthetnek a vállalkozások

2015. július 8. 14:01

Várhatóan holnaptól, július 9-től pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében meghirdetett kapacitásbővítést, illetve a termelési kapacitás bővítését támogató pályázatokra.

Július 9-től pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások a GINOP keretében termelési kapacitásaik bővítésére, illetve kapacitásbővítésére meghirdetett összesen 85 milliárd forintos támogatási keretösszegre. Az előbbi kiírás esetében 50 és 500, utóbbinál pedig 5 és 50 millió forint között nyerhető el vissza nem térítendő állami hozzájárulás. E szerint a legtöbb esetben lehetséges maximum 50 százalékos támogatási arány mellett legfeljebb 1 milliárd forintos beruházásokat támogatnak pályázatonként. Az összeg elsősorban meglévő telephelyek fejlesztésére, gépbeszerzésre és a közvetlenül az ezekhez kapcsolódó ingatlanfejlesztésre fordítható - olvasható a MultiContact Consulting Kft. közleményében.

A pályázatok kis túlzással történelmi jelentőségűek, mert ekkora összegű forrás évek óta nem volt elérhető a hazai kkv-k számára, és az eszközpark bővítése és modernizálása óriási lehetőséget jelent a hazai kkv-szektor versenyképességének fokozása szempontjából

- mondta Kolossa Péter, a MultiContact Consulting Kft. pályázati igazgatója.

A pályázatok kifejezetten a feldolgozóipar vállalatait kívánják támogatni, ami a textilipartól az autógyártásig több ezer vállalkozás számára biztosít jelentős forrásokat. Bár a két pályázat a gépbeszerzésre fókuszál, kiemelendő, hogy mindez nem ösztönzi a humán munkaerő gépekkel történő kiváltását, mivel a nyerteseknek minimum a pályázat kétéves időtartamára létszámtartási kötelezettséget kell vállalniuk, továbbá legalább 5 százalékkal kell növelniük személyi jellegű kiadásaikat. A fentiek mellett több további kötelezettségek - többek között az árbevétel növekedésének kötelme - is járul a támogatáshoz, fokozandó a vissza nem térítendő támogatások felhasználási hatékonyságát.

A most induló két pályázat további érdekessége, hogy a korábban gyakran nehézkesen kezelhető kitöltőprogramok helyett idén a pályázók már a FAIR elnevezésű új, teljesen online rendszerben intézhetnek minden adminisztratív feladatot. A várakozások szerint tehát a források allokációja mellett a pályázat lebonyolítása is jóval hatékonyabb lesz, mint a korábbiakban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Tekintve, hogy vissza nem térítendő támogatásokról van szó, még fontosabb, hogy a szétosztott támogatási összegeket hatékonyan használják fel a kedvezményezettek. Pontosan erre szolgálnak a kiírásokban érvényesülő követelmények és az a fajta szegmentáció, amelynek értelmében a kiírás célzottan a feldolgozóipar vállalatait kívánja támogatni. Így pontosabban kontrollálható a támogatások adekvát szétosztása és hasznosítása

- tette hozzá Kolossa Péter.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm