14 °C Budapest

Hány hosszú hétvége lesz 2015-ben? Mikor vegyünk ki szabit?

2015. február 3. 12:02

Évek óta biztos pontnak számítanak a magyarországi szálláshelyeken a hosszú hétvégék. A hotelek, falusi szálláshelyek, vendégházak rendszeresen teltházzal üzemelnek ilyenkor - és természetesen az utazók számára is ideálisak ezek az alkalmak. A SZÉP-kártya is jelentősen hozzájárul a turizmus fellendítéséhez.

Dübörög a belföldi turizmus a hosszú hétvégéken: az elmúlt évek statisztikái szerint a hosszú hétvége legalább 10-15 százalékkal növeli a forgalmat a szálláshelyeken. A tavalyi év utolsó ilyen hosszú szünetére ősszel került sor (ha az év végi ünnepeket nem számítjuk): az október 23-i hétvégén a hírek szerint országszerte telt házzal, közel százszázalékos kihasználtsággal üzemeltek a szállodák csütörtöktől vasárnapig.

Aki későn kapcsolt, csak nehezen talált szabad szobát: Borsodban például 80-90 százalékos foglaltsággal üzemeltek a szállodák, Gyulán és Békéscsabán már csak kollégiumi szálláshelyeket tudnak felajánlani az ünnepi héten.

A szállodák természetesen igyekeznek kihasználni ezeket a lehetőségeket: a legtöbb hotelben találhatunk speciális (tematikus) csomagajánlatokat, családi kedvezményeket. Egyes becslések szerint azonban az árak 10-15 százalékkal magasabbak ilyenkor a megszokott hétvégi tarifáknál, a zömmel családdal érkezők általában 3-4 éjszakás félpanziós csomagot vásárolnak.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára az októberi hosszú hétvége kapcsán az MTI-nek elmondta, hogy a hasonló időszakokban jellemzően a belföldi vendégek vannak többségben. Hozzátette:

közel tíz éve tart Magyarországon az a folyamat, hogy a változatos programlehetőséget nyújtó wellness-szállodák megtelnek az ünnepekre, hosszú hétvégékre. A SZÉP-kártya is jelentősen hozzájárul a kereslet élénkítéséhez. A fővárosi vagy városi szállodák iránt nem jellemző ilyenkor az erős érdeklődés.

Érdemes időben kapcsolni

Egyelőre úgy tűnik, hogy 2015-ben is népszerűek maradnak a hosszú hétvégi üdülések, érdemes tehát időben szállást foglalni.

Idén március 15-e és november 1-je is vasárnapra esik, így két munkaszüneti napot bukunk. Május 1-je viszont péntek, így az 3 napos hétvégének számít, hasonlóan október 23-hoz. Augusztus 20-a idén csütörtök, amikor a pénteki pihenőnappal megtoldva 4 napos hétvégét kapunk. Idén is hosszú - bár 2014-hez képest egy nappal rövidebb - lesz a karácsony: december 24-e ugyanis csütörtökre esik. Természetesen hosszú hétvégének számítanak az egyházi ünnepnapok is: Húsvét (április 4-6); Pünkösd (május 23-25).

Lássuk, hogy alakulnak 2015-ben a munkaszüneti napok, ünnepnapok:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikor érdemes szabadságot kivenni?

Ha tudjuk, hosszabbítsuk meg az ünnepi - húsvét, pünkösd - hétvégéket 1-2 nappal, de egy őszi kirándulásra, wellnessre a meghosszabbított október 23-i hétvége is tökéletes lehet.

Nyáron viszont érdemes kihasználni az augusztus 20-i négynapos hétvégét: ha kivesszük előtte a hétfő-kedd-szerdát, három nap szabadsággal összesen egy hetet kapunk. Karácsonyra is érdemes hagyni 3 napot, így kivehetjük 24-e előtt a hét első három napját, ha pedig az azt követő hétre is marad szabink, egy igazán hosszú téli szünetet hozhatunk össze.

Kérdésed van a béren kívüli juttatásokról, kíváncsi vagy valamire a SZÉP kártyával kapcsolatban? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében az OTP Bank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem