11 °C Budapest

Csak mese habbal a magyar bankok nagy kedvezménye

Pénzcentrum
2014. március 17. 05:32

Ma már egyre több mindent tudunk interneten elintézni, az otthonunkból ki sem mozdulva. Nemcsak a pizzánkat vagy a legújabb telefonunkat tudjuk online megrendelni, de több bank is biztosítja, hogy neten keresztül nyissunk számlát. De vajon tényleg elintézhető úgy a számlanyitás, hogy bankfiókba sem kell mennünk? A Pénzcentrum.hu utánajárt.

Napjainkban egyre többen és több mindenre használjuk az internetet. Egy közelmúltban publikált kutatás szerint a legtöbb felhasználó online pénzügyi tranzakciókra is használja a gépét (91 százalékuk online bankolásra, 74 százalékuk pedig az e-fizetési szolgáltatásokat veszi igénybe). Látható tehát, hogy az internetes banki szolgáltatások széles népszerűségnek örvendenek, hiszen rengeteg pénzt és időt spórolhatunk így meg. Ezt felismerve egyre több bank vezette be az elmúlt években a kényelmesebb és gyorsabb, online módon történő számlanyitást. Ugyanakkor azt kell látnunk, hogy a többi elektronikus banki szolgáltatáshoz képest ez a lehetőség még igencsak gyerekcipőben jár: néhány kivételtől eltekintve az internetes számlanyitási folyamatot csak elkezdeni tudjuk a pénzintézetek honlapjain, és végül mindenképpen fiókba kell majd fáradnunk. De lássuk, hogy pontosan mit is jelent az egyes bankoknál az online számlanyitás a gyakorlatban.

"Kérem, válasszon bankfiókot és időpontot!"

A legtöbb hazai nagybank biztosítja (leendő) ügyfeleinek, hogy a pénzintézet saját honlapján, online nyissanak számlát. A néhány honlapon eléggé elrejtett online számlanyitási menüpontot kiválasztva az esetetek többségében személyes és kapcsolattartási adatokat kérnek tőlünk először, így érdemes a személyi igazolványunkat és a lakcímkártyánkat is előkészíteni. Igaz, a Citibank és a CIB Bank esetében ezekre nem lesz szükség, mivel ők visszahívást ígérnek név és elérhetőség megadása után. A CIB a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, hogy a visszahívás során a számlával kapcsolatos részletekről tájékoztatja az érdeklődőket az ügyfélszolgálatos kolléga, valamint a fiókba segít időpontot foglalni. Személyes adatokat majd csak az ügyintézés során, a szerződés aláírásakor fognak tőlünk kérni. A többi bank honlapján viszont adataink begépelése, valamint a díjcsomag és a bankkártya kiválasztása után jön a "meglepetés": időpontot kell foglalnunk egy tetszőleges bankfiókba, ahova majd a szerződés aláírása miatt bizony be kell majd mennünk. Így valójában csak elindítani tudjuk a számlanyitást a neten keresztül, és végül mindenképpen szükség lesz a személyes ügyintézésre.

Van, ahol viszont rögtön kapunk számlaszámot....

Az FHB Bank arról tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t, hogy náluk egyedülálló módon a hazai bankpiacon azonnal (a személyes adatok megadása után) generál nekünk a rendszer egy 24 számjegyű bankszámlaszámot, melyre 5-10 percen belül már utalni is tudunk, valamint meg is adhatjuk már bárkinek. Azonban ahhoz, hogy a pénzhez hozzá is tudjunk még férni, a törvényi megfelelések miatt még mindenképpen szükség van a személyes azonosításra, ezért egy FHB bankfiókot szükséges lesz felkeresnünk a szerződés aláírásához. Ezután viszont már teljeskörűen tudjuk használni a számlát.

A honlapján hat perces számlaigénylést ígérő, lakossági ügyfeleivel is leginkább elektronikus csatornákon kommunikáló Gránit Bank arról tájékoztatta lapunkat, hogy jó esetben már egy nap alatt meg lehet nyitni egy számlát náluk. Az online igénylést követő másnap már élő számlaszámot tudnak adni, amelyre azonnal érkezhet pénz. A személyes azonosítást egyébként Budapesten lakásra menve is elvégzi a bank, amennyiben az új ügyfél 150 ezer forintot már ráutalt az új számlájára.

....és van, aki az egész országban házhoz jön

A bankfióki ügyintézés helyett még egy pénzintézet kínál kényelmesebb alternatívát. Az AXA Bank biztosítja ugyanis annak a lehetőségét, hogy a két napon belül várható visszahívásuk során egy nekünk tetszőleges időpontot és helyszínt adhatunk meg (bárhol az országban), ahova kihozzák nekünk a szerződést, hogy aláírjuk. Ezután három munkanapon belül megnyitják nekünk a számlánkat, melyről telefonon és emailben is értesítenek. Ezután néhány perc alatt beállíthatjuk magunknak az iBanq (internetbank) hozzáférést és a bankoláshoz szükséges azonosítókat, így az internetbankon keresztül a legtöbb bankolási művelet rögtön elérhetővé válik. A Pénzcentrum.hu kérdésére az AXA elmondta, hogy tudomásuk szerint is ők az egyetlen bank, amely teljes mértékben online számlanyitást kínál ügyfeleinek, országos lefedettséggel. Válaszukból az is kiderül, hogy 2012. novemebre óta kínálnak 100 százalékban online számlanyitási szolgáltatást, mellyel már több ezren éltek. A folyamat népszerűségét jól mutatja, hogy a bank új ügyfeleinek már lassan a fele ezt a számlanyitási módot választja, és folyamatosan növekszik az arány. A közeljövőben az új MobilosOKÉ okostelefon applikáción - amely telefonszámra történő utalási lehetőséget fog kínálni minden felhasználónak- keresztül is lehetőséget kínálnak majd ügyfeleiknek a számlanyitásra, várhatóan még egyszerűbb módon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Email címünk megadása után egy linket kapunk, melyre kattintva további személyes adatokat kér az AXA honlapja

Az online számlanyitás népszerűségét illetően a Budapest Bank lapunkat arról tájékoztatta, hogy 2012 végén tapasztaltak kimagasló érdeklődést, amikor a bankváltást és az online számlanyitást  reklámkampánnyal is népszerűsítették. Ezt követően csökkent ugyan az igénylések száma, de továbbra is folyamatos az érdeklődés a lehetőség iránt. Hozzátették, hogy az online számlanyitási folyamat végén - előre egyeztetett időpontban - mindenképpen be kell menni a bankfiókba, de nagy előny szerintük, hogy ekkor már minden előkészítve várja az ügyfelet. Sőt, ha az online felületen úgy rendelkezett, a bankkártyáját is azonnal átveheti, így gyakorlatilag néhány perc alatt új számlájának minden funkcióját használni tudja.

A Budapest Bank honlapján a bal oldali kalkulátor segít kiválasztani a nekünk legmegfelelőbb számlacsomagot

Az UniCredit Banknál is népszerűnek mondható a weboldalukon található regisztrációs adatlap, melynek kitöltésével itt is a számlanyitás kezdeményezésére van lehetőségünk. Ezenfelül a számlához kapcsolható banki szolgáltatások, mint például bankkártya igénylés, internet banking szerződés, SMS és Telefonbank szolgáltatás hozzáférés igénylésére is van lehetőség. A szolgáltatás előnye, hogy nyitva tartási időn kívül, amikor az ügyfélnek ideje van, kiválaszthatja az általa preferált szolgáltatásokat, így időt takaríthat meg. A Pénzcentrum.hu kérdésére elmondták továbbá, hogy az új ügyfeleiknek körülbelül 10 százaléka kezdeményez havonta online úton számlanyitást. Ez a lehetőség szerintük azon ügyfelek között népszerű, akik önállóan szeretnek választani a számlacsomagok és az egyéb banki szolgáltatások között.

Személyes ügyintézés - az ügyfél érdekében

Az OTP-nél online kezdeményezett számlanyitások száma tavaly már megközelítette a 7 ezer darabot. Habár ez az összes új számlanyitásnak csupán egy kis része, azonban ez a szám folyamatos emelkedést mutat az elmúlt néhány évben - derül ki az OTP Bank lapunknak küldött válaszából. Tapasztalataik szerint az online számlakötések túlnyomó része az új ügyfelekhez köthető. Az OTP - elsősorban az ügyfelek érdekében - jelenleg arra törekszik, hogy a szerződés megkötésének folyamatában legalább egyszer személyesen is felvegyék a kapcsolatot az új ügyfelekkel, így nincs szükségük különféle "futáros" megoldások alkalmazására. Természetesen speciális esetekben, ha az ügyfél nem tud a bankfiókban megjelenni (mert például tartósan külföldön tartózkodik), akkor a szerződést postán kiküldik. Ez esetben viszont a dokumentumokat hitelesíteni kell.

Személyes adataink megadása után készítsük elő személyi igazolványunkat és lakcímkártyánkat is, ha az OTP honlapján szeretnénk számlát igényelni


A Raiffeisen Banknál szintén a számlanyitás folyamatát lehet elkezdeni a bank honlapján, ahol időpontot lehet foglalni, illetve érdeklődés esetén visszahívást kérni. Lapunknak küldött válaszukban hozzátették, hogy mivel a számlanyitáshoz bizonyos dokumentumok fizikai jelenléte szükséges, ezért mindenképpen személyesen kell befáradni valamelyik fiókba. Az Erste, a K&H, valamint az MKB honlapján nem találtunk online számlanyitási lehetőséget.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem