Aerial photo of medieval Sopron with fire tower

Itt a teljes program: még kaphatók kedvezményes jegyek az ország legújabb fesztiváljára

2024. április 21. 10:02

A SopronFest idején, május 11. és 19. között, 3 + 7 napon keresztül városszerte közel 100 helyszínen 300 program, a Lővérekben pedig számos színpad várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból. Sopron ma már Budapestről autóval és vonattal egyaránt közel 2 óra alatt elérhető, így azoknak is jó szívvel ajánlott egy soproni kirándulás, akik a pünkösdi hosszú hétvégét, vagy akár csak egyetlen napot töltenének a Hűség Városában. A példátlan zenei kínálat mellett gasztronómia, podcast-beszélgetések, közel harminc kiállítás, túrák, irodalom, mozi, borkóstolók és sörnapok is szerepelnek a fesztivál étlapján - közölték a szervezők.

Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban – emelik ki a SopronFest szervezői. A soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és szokatlanul pezsgő élettel telik meg - írták.

Azahriah, aki közterületi szobor-széket is kap a szervezőktől és a Halott Pénz az év első felében csak itt ad koncertet, Korda György és Balázs Klári pedig elsőként jelentette be, hogy a jubileumi koncertturné kiemelt állomásaként a Lővér Nagyszínpadon lépnek fel. A Lővérekben a koncertek közben egy 30 méter magas toronyból csúszhatnak végig a terület fölött a közönség arra vállalkozó tagjai, de az óriáskerék tetejéről is megcsodálható a panoráma. A SopronFest keretében egy új erdő is születik, amelyben Áder János volt köztársasági elnök is aktív szerepet vállal. A Hűség Városa című csoportos kiállítás mellett a belvárosban működő művésztelepen neves művészek óriási szív alakú alkotásokat készítenek. Trabantokkal és vezetett túrákkal lehet felkeresni az egykori Vasfüggöny nyomvonalát, de még a sopronkőhidai Börtön is programmal várja a vendégeket.

A SopronFest egyediségét mutatja az is, hogy a szervezésben a város vendéglátói, szervezői is aktív szerepet vállaltak, a fenntarthatóság jegyében a szervezők pedig törekednek arra, hogy amit csak lehet, helyi partnerekkel, beszállítókkal oldjanak meg. A város polgármestere a SopronFest apropóján kitüntetést ad át Ef Zámbó Istvánnak és Kovács Attilának. A programok már május 11-én elindulnak, a pünkösdi hétvégére hatvanezer vendéget várnak Sopronba.

Kedvezményes jegyek május 1-ig kaphatók.

„Sopron neve évtizedek óta egyet jelent a fesztiválozás ünnepi pillanataival. Május közepén másfél hétre az egész város mosolygós arcokkal telik meg ismét. Külön öröm számomra, hogy a SopronFest egyedülálló módon városi összefogás eredményeként valósulhat meg, amelyben szervező lehet szinte bárki, aki a saját környezetében mutatni szeretne magából valamit, vagy kedveskedni szeretne a hozzánk látogatóknak. Legyen szó egy teraszról, étteremről, kávézóról. A SopronFest korszerű, fenntartható méretű és minden igényt kielégítő fesztiválként folytatódik idén, amely a helyieknek és a hozzánk érkező turistáknak egyaránt rengeteg élményt ígér. A Pro Urbe és Pro Turismo díjas alapítók, Fülöp Zoltán, Lobenwein Norbert, illetve a házigazda Váncza Panna a város felkérésére igazán izgalmas produkciót álmodtak Sopron utcáira, amely a reményeink szerint hosszú távon is fontos turisztikai eseményként lesz majd jelen az életünkben. 3+7 napon, 100 helyszínen, 300 program várja a soproniakat és a hozzánk látogatókat” – emelte ki Dr. Farkas Ciprán, Sopron polgármestere. A város vendégszeretetét jelzi, hogy a SopronFest 3 fő napján a helyi buszokat díjmentesen használhatják a fesztiválozók.

Koncertek a teljesség igényével

A SopronFest, Magyarország legújabb fesztiválja zászlajára tűzte, hogy a teljesség igényével mutatja be az adott év könnyűzenei koncertkínálatát: a legaktuálisabb nevektől az élő legendákig. Ennek megfelelően a Lővérekben szabadtéri színpadok és programhelyszínek épülnek, illetve két olyan produkció is koncertezik, akikkel sehol máshol nem találkozhatunk: Azahriah és a Halott Pénz csak itt vállalt fellépést az év első felében. Friss hír, hogy a 85 éves Korda György és Balázs Klári a születésnapi élő turné keretében ugyancsak elfogadta a SopronFest meghívását a Lővér Nagyszínpadra. A pünkösdi hosszú hétvégén többek között Majka, Dzsúdló, Beton.Hofi, a Follow the Flow, a Quimby, Kruder & Dorfmeister páros és Sigma is koncertet ad a Lővérekben, ahol az Alle Farben tűzijátékos opening show-ja indítja el a pünkösdi hétvégét az erdő széli csodás helyen. Napközben pedig a Fő téren a Tűztorony tövében a Soproni Sörnapok színpadán mások mellett Demjén Ferenc, a Csík zenekar, a Punnany Massif és a Kraak & Smaak is színpadra lép. Ugyanitt

a nulladik nap két főszereplője a Kispál és a Borz és a Necc Party.  

Telekom PodcastFest

Áder János Steigervald Krisztiánnal, Puzsér Róbert Sebestyén Balázzsal, Kadarkai Endre Ördög Nórával, Tóth Gabival és ByeAlexel, az Index csapata a 70 éves Eperjes Károllyal beszélget. A „Dumadélután” keretében Fábry Sándor, Dombóvári István és Szabó Balázs Máté lép színpadra, Hajós András és Linczényi Márk pedig szokás szerint egy Problémát elemez.

Hét helyszínen zajlanak a SopronFest podcast-beszélgetései és előadásai, szórakoztató és igazán komoly témák egyarát terítékre kerülnek. Az utóbbiak között érdemes kiemelni az UNICEF és a SopronFest #nenézzfélre kampányát, amelynek keretében az iskolai bántalmazás, a bullying kérdéséről beszélgetnek szakemberek és ismert vendégek. A neves galerista, Einspach Gábor a „Nem halok meg!” című filmjének bemutatása után Radnai Péterrel beszélget a főszereplő rákkal folytatott sikeres küzdelméről.

„Hol a boldogság mostanában?” – így szól Tari Annamária legutóbbi könyve, amelyben a mesterséges intelligencia, a digitális világ okozta kihívásokat elemzi. A Soproni Egyetemen megrendezett beszélgetésen a szerző mellett Nánási Pál, Szabó Béla és Weiler Péter vesz részt. A Semmelweis film kapcsán a rendező, Koltai Lajos és a főszereplő, Vecsei H. Miklós érkezik a Hűség Városába. A Magenta Podcast vendége pedig a SopronFest exkluzív fellépője, a Halott Pénz lesz.

SopronFest ART: 30 kiállítás egy időben

A városban közel harminc ART-program várja az érdeklődőket. „A Hűség Városa” című csoportos tárlaton a neves művészek – Bukta Imre, Bereczki Kata, Ef Zámbó István, Labrosse Dániel, Sibitka Panni, Soós Nóra és Weiler Péter – nemcsak kiállítanak, hanem a helyszínen alkotnak is. Három napon át a Várkerületen találkozhatunk velük, miközben a hatalmas szív alakú kompozíciókat készítik. Ezek az alkotások a SopronFest után helyi tulajdonosaikat keresik, a művekből származó bevételből pedig a művészek által megjelölt ügyeket támogatják. Szintén a Várkerületben, a WAMP kortárs design vásár kitelepülésén magyar tervezők termékei közül válogathatunk. A Soproni Egyetemhez tartozó Esterházy Palota-Erdészeti Múzeum a belvárosban már a warm-up napokban megkezdi az ARTprogramok sorát a SopronJÓLFest művészeti, családi programmal. Az ismert soproni orvos-fotóművész, Dr. S Kárpáti György a SopronFest felkérésére kerékpáros túráinak különleges fotóit állítja ki a Kárpáti malomban. Csoportos tárlattal készül a FidelissimArt csapata, Nánási Pál pedig a mesterséges intelligencia segítségével „létrehozott” alkotásait mutatja be. A Magyarázat mindenre című film Képek, szavak című kiállítását a rendező, Reisz Gábor nyitja meg. A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület egyedülálló kollekciója máshol nem létező módon nyújt keresztmetszetet a kortárs iparművészeti alkotások galaxisában. A Hybridart Management által szervezett Wood Wide Web: Láthatatlan kapcsolódásaink című csoportos kiállítás számos izgalmas kérdést jár körbe: hogyan tudjuk fenntartani és növelni az élet minőségét anélkül, hogy veszélyeztetnénk a helyi, a nemzeti és a globális környezetünket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A SopronFest ART programjai szinte felsorolhatatlanok. A szervezők azt ajánlják, akár a honlapot, a műsorfüzetet tanulmányozva, akár a Múzeumnegyedben, a Liszt Központban, vagy a belvárosban barangolva érdemes felfedezni a szívünkhöz közelálló művészeti programokat.

SopronFest Gourmet

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten. Május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket. Többek között a városba látogat és ide teszi át a konyháját Gianni, Bíró Lajos, Mautner Zsófia, Szabi a pék és Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök séfje, a helyi gasztro színtérből pedig Harrer-Abosi Beatrix és Erhardt Zoltán is izgalmas menüvel készül. A fesztivál területén pedig miközben a koncertekre várunk, az ország legjobb Food Truck konyháinál falatozhatunk, amelyeket a Street Kitchen hívott meg a SopronFestre.

A Lővérekben működő Poncichter Negyed a Magyar Bor népszerűsítésére hivatott, ennek megfelelően a neves soproni borászatok és termelők személyesen kínálják is termékeiket.  Ezt e helyszínt minden nap a Soproni Fúvósok koncertje nyitja.

Jazz és irodalom

A SopronFest ideje alatt a kortárs irodalmi élet krémje is ellátogat a hűség városába. Grecsó Krisztián: Egy életem című programjának a sopronbánfalvi Kolostor Hotel kertje ad otthont.  A Líra Irodalmi Teraszon meghallgathatjuk Parti Nagy Lajos, Nyáry Krisztián, valamint Erdős Virág beszélgetését, Szendrő Csaba pedig az #Olvasni Szabad, olvasást népszerűsítő programjával érkezik. Az irodalmi beszélgetések tökéletes kiegészítő programjai lehetnek a Magyar Jazz Szövetség által delegált zenekarok koncertjei. A jazz és irodalmi programok fő színtere a Kultúrpresszó teraszán felállított kisszínpad lesz, de a könyvek világát kedvelőinek érdemes ellátogatni a Cédrus Könyvrakatérbe, valamint a Széchenyi István Városi Könyvtárba is, ahol szintén izgalmas programokkal készülnek. Vecsei H. Miklós és zenekara, a QJÚB Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján készült koncertszínházi előadása is látható lesz.

Fenntartható fesztivál

A szervezők nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a SopronFest fenntartható fesztiválként legyen jelen a hazai kínálatban. Céljuk egy „emberi léptékű” méret kialakítása, amely minden alkalommal megtölti a városban rendelkezésre álló szálláshelyeket és nagy forgalmat ígér a helyi vendéglátóknak. Ugyancsak cél, hogy az alvállalkozók kiválasztásakor előnyt élvezzenek a régió vállalkozásai. Kiemelten támogatják a helyi gazdaságokat és termelőket, legyen szó dekorációs eszközökről, színpadtechnikáról, vagy éppen az ételárusok alapanyagairól - amit csak lehetséges, helyi partnerekkel együttműködve teremtenek elő. alapanyagairól - amit csak lehetséges, helyi partnerekkel együttműködve teremtenek elő. A Soproni Egyetem, mint a fenntarthatósági világranglisták kiemelkedő szereplője idén is támogatója és stratégiai partnere a SopronFestnek. A felsőoktatási intézmény nemcsak programoknak ad helyet, de a Soproni Egyetem diákjai dolgoznak majd szervező és lebonyolító pozíciókban a fesztiválidején. Mind a dolgozók, mind a látogatók számára többivókúttal készülnek, ezzel is csökkentve a palackozott víz mennyiségét.

Több helyen is részt vehetünk kiállításokon, workshopokon, edukációs programokon a fenntarthatóság jegyében, valamint a fesztivál keretein belül a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és Sopron Város egyedülálló városi minierdő létrehozásába vonja be a közönséget. A városra számos pozitív hatással lévő Miyawaki-erdő ültetésén a volt köztársasági elnök, az Alapítvány kuratóriumi elnöke Áder János is részt vesz. Emellett egy másik fenntarthatósági programra is fel kívánjuk hívni a figyelmet, mivel a hétvégén a KSZGYSZ által a “Környezet Védelméért” Oklevelet elnyert Compocity Kft. is, mint innovatív szemléletformálásban tevékeny hazai startup jelen lesz a Fesztiválon. A vendéglátás karbonlábnyomának csökkentése érdekében pedig bővített vegetáriánus és vegán kínálattal készülnek.

Polgármesteri kitüntetést kap Ef Zámbó István és Kovács Attila

 „A SopronFest jó alkalom arra, hogy a város köszöneteként polgármesteri elismerő oklevelet adhassak át Kovács Attilának, akit a város kulturális életének egyik fontos motorjaként ismerünk. QQ – ahogyan szinte mindenki ismeri - társaival évtizedek óta a legtöbb élő koncertet és kulturális programot hívja életre az általuk működtetett klubokban. Ugyancsak köszönet és kitüntetés jár Ef Zámbó István, Munkácsy-díjas képzőművésznek, akinek színes szobor-székeiből ma már több tucat díszíti Sopron utcáit a Csillagok Városa projektünk keretében” – jelentette be a polgármester. 

Soproni Egyetem a SopronFest programjában

A Soproni Egyetem idén is fontos stratégiai partnere a SopronFestnek. Az egyik legnépszerűbb jegytípus, a Diákbérlet névadója a Soproni Egyetem. A csodálatos, természetközeli helyszínen, a Botanikus kertben részt vehetünk a Madárbarát családi napon, a campus kertjében található impozáns Ligneum épületében pedig meghallgathatjuk Ürge-Vorsatz Diána klímakutató előadását, vagy a Trollfoci és Hrutka János beszélgetését. De ugyanitt az egyetem szervezői koncerttel egybekötött sörkóstolóra is invitálnak a Söralátét program keretein belül. Az Esterházy Palota Erdészeti Múzeumban festői kavalkád vár a SopronJólFest program keretin belül, de itt lesz Kovácsovics Fruzsina és a Rutkai Bori Banda gyerekeknek szóló koncertje is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm