26 °C Budapest

A svájciak lerántották a leplet a karácsonyfáról

Pénzcentrum
2007. december 11. 15:00

Ugyan Ausztráliától Grönlandig a világ minden táján ragyog a karácsonyfa decemberben, de ez messze nem volt mindig így. Csupán nemrégen jelent olyan jó üzletet a fenyőtermesztés.

Svájcban, a bázeli Kulturális Múzeumban megrendezett kiállításon fény derül arra is, hogy mióta is állítunk fát karácsonykor, s egyáltalán honnan ered ez a kedves szokás. Ami köré természetesen felépült a több milliárd dolláros üzlet. Évente mintegy 100 millió fát vágnak ki, többségüket Európában és Észak-Amerikában.

A többség elektromos izzókkal világítja ki fáját, de persze még akad olyan család, ahol a tűzveszélyesebb megoldást választják, vagyis gyertyával, csillagszóróval világítják meg a fát. Ráadásul egyre bővül a műfenyők piaca is, hiszen bőven akad olyan vásárló, aki nem kedveli a lehullott tűleveleket. És a fa-biznisz mellett még nem is említettük a díszek, dekorációs anyagok piacát.

Most pedig megnyitott a világ legelső Karácsony Háza Bázelben. A múzeum igazgatója, Dominik Wunderlin szerint a tulajdonos, Johann Wanner ezen a területen nemzetközi népszerűségnek örvend, vásárlói között megtalálható a pápa, illetve több uralkodó is.

A kiállításon így aztán az egyik attrakció egy fenyőfa Wanner díszítésével. A kiállítás legkisebb darabja egy apró, egy centes bélyeg, amely egy karácsonyfát ábrázol. Emellett érdekességként egy Párizsban vásárolt felfújható karácsonyfát is kiállítottak. A történelemben egyébként a legrégebbi, karácsonyfával kapcsolatos dokumentum egy 1605-ben kibocsátott német nyelvű krónikában található. Négyszáz évvel később vált a globalizálódott "karácsony-kultúra" szerves részévé csupán az örökzöld.

A karácsonyfaállítás szokása elsőként német luteránusok között jelent meg, de 1645-ben Johann Conrad Dannhauer, egy római katolikus teológus úgy nyilatkozott a szokásról, hogy az csupán elvonja a figyelmet a hitről. Aztán későbbiekben már az európai nemesség körében is díszítő elemmé vált a karácsonyfa.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy késő 18. századi svájci rézkarc az első képi megjelenítése annak, hogy már a tehetős középosztály képviselői között is rendszeres szokássá vált a faállítás. A karácsonyfa-üzletet aztán a technológia fejlődése lendítette fel, ugyanis a drága viasz helyett már sokkal többen engedhették meg maguknak a sztearinból és paraffinból készült gyertyákat.

Ugyanakkor csupán a múlt században vált világszerte ismertté, és a katolikus vallásban is elfogadottá. II. János Pál pápa volt az első, aki a Szent Péter téren hatalmas karácsonyfát állított mintegy 30 évvel ezelőtt. Azóta ez a szokás a vatikáni naptár szerves részét képezi.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 21. kedd
Konstantin
21. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm