14 °C Budapest

Mit fogsz érezni te a gyenge forintból?

Pénzcentrum
2014. január 30. 11:00

Kétéves mélypontján forint. Rossz hír a devizahiteleseknek, az utazóknak és azoknak, akik bármit külföldről szeretnének vásárolni. A gyenge forint viszont kedvez az exportnak, de a bizonytalanság, amit az előre megjósolhatatlan árfolyam okoz, szinte mindenkinek csak rosszat tesz.

A devizahitelesek törlesztőrészlete a az árfolyam függvényében azonnal változik. A 300-as euró szinthez képest tehát 3 százalékkal többet kell havonta visszafizetniük, ha marad rekord gyenge forint. A frankhitelesek is hasonló cipőben járnak, hiszen a forint jelenleg minden nagyobb devizához képest zuhan.

Ezért jó az árfolyamgát
Persze még semmit sem éreznek meg ebből azok a családok, akik már az árfolyamrögzítést választották. Később a fix árfolyam védelme után azon számítsanak rá, hogy nagyobb forintadósságot kell majd visszafizetniük a bankjuknak. Az állam és a bankok által elvállalt kamatrész is növekszik most. Így aki nem tette az most lépjen be az árfolyamgátba.

Nem rég szedtük össze a legkedveltebb magyar utazási célpontokat is, és bizony a legtöbb helyen euróval fizetnek. A repülőjegyek árára szinte azonnal lehet hatása a forint gyengülésének, de a saját szervezésben történő utazás is drágább lehet. Az utazási irodák jó előre megkötik szerződéseiket és a gyakorlatban az ilyen ajánlatok esetén csak később jelentkezik a gyenge forint hatása. Költőpénzből viszont szinte biztos, hogy többet kell vinnünk.

Amint az alábbi, a forint havi grafikonján látszik, az elmúlt években kétszer volt olyan periódus, amikor a forint a 310 feletti tartományban járt. Az első időszak a 2008-2009-es globális pénz- és tőkepiaci válság mellett volt, a második pedig 2011 végén, illetve 2012 elején, amikor az eurózóna adósságválsága dúlt és ezzel párhuzamosan idehaza a végtörlesztés által okozott piaci bizalomrombolás és az IMF-megállapodás körüli huza-vona is gyengítette a forintot.



A külföldről importált áruk is drágábba lehetnek, de a nemzetközi internetboltok polcairól sem éri már meg annyira válogatni. Az a kevés áru, amit 100 százalékban Magyarországon termelnek megúszhatja az árváltozást még hosszabb ideig gyenge forint mellett is. Bár kevés ilyen magyar termék van, hiszen a gyártáshoz szükséges eszközök, csomagolóanyagok vagy számítástechnikai eszközök közül valami szinte biztosan külföldről származik.

Persze jól járhatnak, versenyelőnyre tehetnek szert azok a cégek és vállalkozások is, akik külföldre szállítanak elsősorban. A befolyt euróból könnyebb fizetni a hazai forintban számolt béreket és egyéb költségeket. Azok sem panaszkodhatnak, akik külföldön dolgoznak és ezért nem forintban kapják a fizetésüket. Ők most többet költhetnek a hazai szupermarketekben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hagyományosan el szokott ilyenkor indulni a határ menti forgalom is. Több szlovák vagy osztrák rendezheti itt a hétvégi nagybevásárlást, ha megfelelő mértékben gyengül a forint. Ez persze csak átmeneti hatás, és a határmenti boltok is csak addig élvezheti ennek az előnyét, amíg a már említett árdrágító hatás nem gyűrűzik be végleg a boltok polcaira is.

Nem érdemes pánikolni
Akinek esetleg euró megtakarítása van az most megfelelően magas árfolyamnyereség mellett be tudja váltani. Nem érdemes viszont most eurót vagy más devizát vásárolni, hiszen az árfolyam esetleges elmozdulása esetén sokat veszíthetünk. Megtakarításaink során törekedjünk arra, hogy minden helyzetben biztonságban tudjuk a pénzünk. Ezt úgy érhetjük el, ha több részletben különböző módon fektetjük azt be.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 10:43
A NER-kedvenc Balásy Gyula tulajdonos a New Land Media Kft.-ben és a Lounge Design Kft.-ben is új op...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem