6 °C Budapest

Sorra szüntetik meg a nyugdíjasok számláit a magyar bankok

Pénzcentrum
2014. augusztus 19. 05:33

Az elmúlt hónapokban több bank is átszabta a folyószámla-csomagjait, így három nyugdíjasoknak ajánlott számlacsomag is megszűnt egyebek mellett. Ilyen esetben hova érdemes menni? Megmutatjuk, hogy melyik bankoknál lehet még most is nyugdíjas számlacsomagot találni.

A nyugdíjba vonulás alkalmával megeshet, hogy kevesebb nyugdíjjal számolhat a szép korba lépett, mint amennyi a havi fizetése volt. Így előfordulhat, hogy megemelkednek a banki költségei, mert nem elegendő a jóváírás, ami a számlájára érkezik ahhoz, hogy a korábbi kedvezményekben részesüljön.

Azoknak is érdemes körülnézni a számlacsomagok között, akik ugyan régebb óta nyugdíjasok, de nem az elmúlt pár hónapban váltottak számlavezető pénzintézetet, mivel az az elmúlt három hónapban több bank is változtatott a bankszámláin, így több esetben megugrottak a banki költségek.

Tavaly óta egyébként a nyugdíjasok többsége - a költségek emelkedésének ellenére - már bankszámlára, átutalással kérte a nyugdíját, ahelyett, hogy a postást várná. Ennek előnye, hogy egész évre előre tudják, hogy melyik nap kapják a pénzt, ráadásul nem kell otthon készpénzt tataniuk.

Lényeges kérdés, hogy milyen elvárásokat támasztunk a bankunk felé. Más konstrukció a megfelelő annak, aki a készpénzt tartja előnyösnek és annak, aki kártyás vásárlással védi ki, hogy sok készpénzt kelljen hordania magánál.

Mekkora havidíjjal számolhatunk?

A BankRáció.hu kalkulátora alapján számolva havonta egy átutalást, kettő csoportos beszedési megbízást, öt kártyás vásárlást, és kettő ATM-es készpénzfelvételt tartalmaz a táblázatunk, 105 ezer forintos nyugdíj mellett (így a minimálbérrel megegyező jóváírás teljesülhet, ami több pénzintézetnél feltétel).

Ez alapján a Sberbanknál találjuk a legkedvezőbb ajánlatot, éves szinten kevesebb, mint háromezer forintból megúszhatjuk a bankolást. Ha fontos nekünk a kiterjedt fiókhálózat, akkor a Raffeisennél találjuk a legolcsóbb számlát, itt a fenti feltételek mellett évente 4350 forintba kerül a számlahasználat. Mint azt korábban említettük, lényeges az igények testreszabása, amire már több megbízható összehasonlító oldal jött létre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Aki a készpénzhasználatot részesíti előnyben, neki kiemelten érdemes élni a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétellel, ami mindegyik hazai banknál elérhető.
  • Aki viszont nem szeret a bankjegyekkel és érmékkel babrálni, annak a Raiffeisen Aktivitás 2.0 számla a megfelelő választás az olcsó átutalási költségek miatt. Érdekesség, hogy ez a számlacsomag egyike sem kifejezetten a nyugdíjas számlacsomagként jelenik meg.


De hova tűntek a nyugdíjas számlacsomagok?

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik kifejezetten nyugdíjasoknak szóló számlacsomagot keresnek maguknak Magyarországon. Az elmúlt hónapokban ugyanis számos ilyen termék tűnt el a pénzintézetek kínálatából: megszüntette az Erste, a CIB, valamint egy hónappal ezelőtt az MKB is az idősekre szabott számlákat. Így jelenleg a Pénzcentrum információi szerint K&H-nál és az FHB-nál lehet ilyen, kifejezetten az idősek igényeire és élethelyzeteire szabott csomagot igényelni.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem