22 °C Budapest

Jómódban él nyugdíjasként a magyar színészlegenda: elárulta, miből

2016. október 6. 16:02

Bár a magyarok többsége tudja, hogy fontos lenne a takarékoskodás, mégis nagyon kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre. Ezzel szemben Szombathy Gyulának, a 71 éves Jászai Mari-díjas magyar színművésznek szinte biztosan nincsenek anyagi gondjai, hiszen, ahogy ő mondja: "van tartalékunk".

Szombathy Gyula színművészt már többször is jelölték Kossuth-díjra, ám ezt a címet még nem sikerült megszereznie. Helyette azonban már a Jászai Mari-díjat, az érdemes és a kiváló művész díjat is kiérdemelte a színész, aki Hot! magazinnak adott interjújában a megtakarításairól is ejtett néhány szót.

Tréfásan azt szoktam mondani, hogy nem ittam el mindent, amit kerestem, csak a felét, van tartalékunk

- nyilatkozta a lapnak a színész.

A színművész egyébként most tervezi a regenerálódás időszakát, de később majd, ha ritkán is, de láthatjuk még a színpadon.

Kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre

Szombathy Gyulával ellentétben a magyarok közül nagyon kevesen spórolnak a nyugdíjas évekre. Egyes felmérések szerint

a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.

Persze az átlagfizetésekből nem könnyű megtakarítani, de akad néhány praktika, amit érdemes megfogadnunk, hogy nyugdíjasként jómódban élhessünk. Mutatjuk a Pénzcentrum tippjeit.

Olcsóbb lakhatás, olcsóbb autók

A legtöbbet az autón és a lakáson lehet spórolni, sokaknak már ebből is összejöhet a nyugdíj-megtakarításhoz elegendő pénz. A lakásválasztáskor érdemes törekedni arra, hogy ne vásároljunk a lehetőségeinknél nagyobb lakást. Ez ugyanis nemcsak egyszeri kiadás, hanem a fenntartása is magasabb, mint egy kisebb otthonnak, a fűtést (és társasháznál a közös költséget) ugyanis a lakás mérete befolyásolja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Autóvásárlásnál sem feltétlenül kell a bőrülésre elkölteni több százezer forintot. Új autó helyett érdemes lehet az egy-két éves autók közül válogatni, ezek ugyanis sokszor harmadával olcsóbbak az újnál. Ha mindenképp újat szeretnénk, akkor válogassunk a szalonban kiállított darabokból, ezek általában kedvezményesen vásárolhatók meg.

Mégsem a biztonságos konstrukció a legjobb?

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál lehetőségünk van egy magasabb hozammal kecsegtető, kockázatosabb portfóliót választani. A nyugdíjbiztosításnál az eszközalapokból álló portfóliót a tanácsadónkkal közösen alakíthatjuk ki, itt lehetőségünk van arra, hogy valamivel több pénzt tegyünk kockázatosabb alapokba. Ha nagyobb kockázatot vállalunk, akkor pedig már hamarabb is összejöhet az az összeg, amit a nyugdíjas éveinkre tennénk félre.

Fektessünk az egészségünkbe

Az egyik legjelentősebb kiadás az egészségügy lehet, sőt ha megbetegszünk, kiesünk a munkából és így a fizetésünk is alacsonyabb lehet. Érdemes tehát úgy "befektetni" az egészségünkbe, hogy egészségesebben élünk:

  • Egészséges, otthon készült ételeket fogyasztunk,
  • Leszokunk a káros szenvedélyekről, de legalábbis csökkentjük az alkoholfogyasztást/elszívott cigaretták számát.

Mivel egy komoly betegség hosszú időre munkaképtelenné tehet, ráadásul a különleges gyógymódoknak köszönhetően sokba is kerülnek (pl: rehabilitációs intézmények), ezért ezzel akár milliókat is megtakaríthatunk.

Az egészséghez hozzátartozik a rendszeres testmozgás is. Szinte mindegy, hogy milyen formáját választjuk, jól járhatunk vele, mivel nemcsak a testünket frissíti fel, hanem a stressz oldására is kiválóan alkalmas.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 7. 14:01
A magyar külügyminiszter szerint a háborús pszichózist kizárólag internetes harcosokkal lehet legyőz...
Holdblog  |  2024. május 7. 09:06
Új világ van ahhoz képest, mint amit megszoktunk, nem fogunk visszatérni az alacsony kamatok korába...
Bankmonitor  |  2024. május 6. 17:08
Magyarországon 2024 januárjában az átlagnyugdíj 230 ezer forint volt, míg a diplomás átlagnyugdíj 21...
Kiszámoló  |  2024. május 6. 12:53
Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 7. kedd
Gizella
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem