24 °C Budapest

Brókerbotrány károsultak: így várhatók a kifizetések

2015. szeptember 18. 17:30

Sok újdonságra kell felkészülniük a brókerügyben érintett károsultaknak szeptembertől: a felszámoló most már mindhárom brókerügyben intenzív adategyeztetéseket folytat, a Buda-Cash ügyfelek egy részénél pedig folyamatban van az ügyfélvagyon kiadása. Az ősz azonban vízválasztó a Befektető-védelmi Alap (Beva) tagjainak is: lassan lejár a Beva 110 milliárd forintos MNB-hitele, amit valamilyen forrásból törleszteni kell és őszre várható az Alkotmánybíróság döntése is, amelytől további 88 milliárd forintos kárkifizetés sorsa függ.

Új időszámítás köszönt be az ősszel brókerügyben

Szeptember vízválasztó hónap a brókerbotrányokban érintett ügyfelek számára. A Buda-Cash esetében már elkezdődött a hiánytalanul fellelhető ügyfélvagyon kiadása, ettől a hónaptól kezdve azonban már a Quaestor és a Hungária ügyfelei is fontos telefonhívást kaphatnak.

Mik a mostani fejlemények?

  • A Buda-Cash esetében a 13 ezer ügyfélből mintegy 3-4 ezren juthatnak hozzá hiánytalanul a pénzükhöz, a velük történő egyeztetések és kifizetések folyamatban vannak.
  • Szeptember 1-től megindult a Quaestor-ügyfelekkel való adategyeztetés is, a felszámoló közlése szerint a fiktív kötvényeken kívül minden értékpapír és pénzeszköz rendelkezésre áll az ügyfélszámlákon, így azokat gyorsított eljárásban, az ügyfélvagyon másik befektetési szolgáltatóra való átruházásával adják ki.
  • A Quaestorhoz hasonlóan a Hungária ügyfeleivel is elkezdődött a kapcsolatfelvétel, a pontos hiány feltárása azonban még mindig folyamatban van (a felszámoló folyamatosan kapja vissza az ügyfeleknek küldött egyenlegközlőket).

Azoknál a károsultaknál, ahol az ügyfélvagyont nem sikerült hiánytalanul feltárni, a Beva kezdi meg a kártalanítást.

Mikor indulhat el a kártalanítás a károsultaknál?

  • A Buda-Cash ügyfelei között sokan maradtak olyanok, akiknél hiányt tártak fel az értékpapírok között. Nekik homogén csoportok képzése után, arányosítva fizet majd a felszámoló. A továbbra is hiányzó értékpapírok után pedig a Beva áll helyt maximum 20 ezer eurós összeghatárig.
  • A fiktív Quaestor-kötvénnyel rendelkezők számára a Bevát érintő kifizetések javarészt lezajlottak, a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjából (Quaestor Alap) történő kártérítés elindulására pedig az Alkotmánybíróság őszi döntéséig várni kell.
  • A Hungária Értékpapírnál továbbra is arra várunk, hogy a felszámoló megállapítsa az ügyfélvagyon mértékét és azt, hogy ennek mekkora része adható ki hiánytalanul. Az előzetes hírek szerint azonban nem valószínű, hogy ez esetben ki lehet majd hagyni a Bevát a kártalanításból, ezt bizonyítja az alap 3,5 milliárd forintot meghaladó, erre a célra képzett tartaléka is.

Arról, hogy a kártalanítások pontosan mikor indulhatnak el, egyelőre nincs információ.

Mennyit fizet még a Beva?

Azt már tudjuk, hogy első körben a Beva 110 milliárd forintnyi hitelt vett fel július elején az MNB-től a brókerügyek kárkifizetésére. Ebből 88 milliárd ment a fiktív Quaestor-kötvényekre 20 ezer eurós összeghatárig, a fennmaradó összeget pedig a Buda-Cash és a Hungária ügyfeleinek kártalanítására vette fel az alap (nagyjából 18 és 4 milliárd forintos megosztással a céltartalék-képzés szerint). Mindezek fényében az alapnál október elején jelentkezni fog a 110 milliárd forintos hitel visszafizetésének kötelezettsége, mivel az MNB-től csak 3 hónapos áthidaló kölcsönt vehetett fel az alap.

Azt is tudjuk, hogy a Quaestor Alapnak (aminek kártalanítási kötelezettségét szintén a Beva-tagok állják) további közel 88 milliárd forintot kell kifizetnie a 6 millió forint feletti (de maximum 30 millió forintos összeghatárig) fiktív kötvénnyel rendelkező károsultak számára. Erre az összegre az alap egyelőre sem piaci szereplőktől, sem az MNB-től nem kapott hitelt a folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárások miatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lényegében tehát 198 milliárd forintot tesz ki a teljes összeg, ami a brókerbotrányok miatt a Beva tagjaira hárul. A DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítása ezt az összeget még 103 milliárddal dobja meg a bankszektor számára az OBA kártalanításán keresztül, és mivel a Beva-befizetések 90%-át is a bankok adják, így nekik mindez több mint 280 milliárd forintnyi költséget jelent (igaz, a Quaestor Alapba befizetett összeget a Beva-tagok később leírhatják a társasági adóból és a bankadóból).

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem