6 °C Budapest

Újabb csapás érte Rékasi Károlyt: mi lesz így a színésszel?

2016. május 5. 16:50

Egészségi állapota miatt kiírták a Barátok Közt című sorozatból Rékasi Károlyt, így utolsó pénzkereseti forrását is elveszítette a nemrég motorbalesetet szenvedett színész. Felgyógyulásáig  maximum táppénzre számíthat, ami azonban még a megélhetéshez is kevés.


Hiába igyekezett visszazökkenni a munkába a nemrég súlyos motorbalesetet szenvedett Rékasi, nem javult az állapota, így teljes felgyógyulásáig kénytelen abbahagyni a munkát.

Az élet figyelmeztetett, hogy túlhajtom magam. Teljesítménycentrikus ember vagyok, kell, hogy folyamatosan érjenek kihívások. Állandóan magas fordulatszámon vagyok, így érzem jól magam, és sokszor nehéz elfogadni, hogy lassítani kell

- nyilatkozta a színész a Hot! magazinnak.

A kényszerpihenő azonban anyagilag sem jött jól Rékasinak, akinek nagy kérdés, hogy miből fog megélni teljes felgyógyulásáig. A Barátok Közt fenntartja a munkaviszonyát, így számíthat táppénzre, de - mivel ez meglehetősen csekély összeg - ebből nagyon nehezen fog tudni kijönni.

Kevesen vannak egészen pontosan tisztában azzal, a fizetésük mekkora része jár nekik, ha egy betegség esetén kiesnek a munkából. Ráadásul az összeg számítási módszere is változott, és már nem védett a munkavállaló, amikor táppénzen van, akár ki is rúghatják a távollétében. Ezért a Pénzcentrum megnézte, milyen esetekben jár táppénz, és mekkora összegre számíthatnak, akik rászorulnak.

Mikor jár táppénz?

Amikor egy-egy napra lebetegszünk, és nem tudunk dolgozni menni, az még nem jelenti azt, hogy táppénzre kerültünk, és hogy nem a teljes fizetésünket kapjuk. Egészen addig, amíg el nem használjuk az éves betegszabadságunkat, ami 15 nap, addig nincs levonás. Az ezt követő időszakban már táppénz jár, amit már nem a munkáltatónk finanszíroz, hanem az állam. Addig járhat a táppénz, amíg biztosítva vagyunk, azaz amíg él a társadalombiztosítási számunk, de maximum egy éven keresztül.

A 15 napos betegszabadság fel nem használt napjai ugyanúgy nem vihetők át a következő évre, ahogy a sima szabadnapok sem.

Az is hasonlóság, hogy munkahelyváltás esetén a betegszabadságos napok is attól függően, hol tartunk az évben, arányosan csökkennek. A betegszabadság csak hétköznapokra és fizetett ünnepekre jár, szombatra és vasárnapra nem vehető ki. Viszont a táppénz minden naptári napra jár. Idei változás azonban, hogy a betegszabadságot követő pihenőnap és a heti pihenőnap kivételnek számít, ezekre már nem jár a táppénz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További kivételes esetek is vannak, ilyenkor a hiányzás első napjától a munkavállaló táppénzre kerül, és nem a betegszabadságos napjait "fogyasztja".

  • üzemi baleset
  • foglalkozásból adódó megbetegedés
  • ha a munkavállaló gyermeke betegsége miatt hiányzik
  • ha várandóssága miatt keresőképtelen
  • vagy ha valamilyen közegészségügyi ok miatt eltiltják a munkától

Mennyit kapunk, ha táppénzen vagyunk?

Táppénzt nem az épp aktuális fizetésünk alapján kapunk. Hanem a táppénzes időszak előtti egy év keresete, biztosítási jogviszonya alapján számolják. Ha ebben az előző egy évben legalább 180 napig fizetve volt utánunk a tb, akkor a jövedelmünk 60 százalékát kaphatjuk meg. De maximum a minimálbér kétszeresének harmincad része járhat, ami 2016-ban 222 ezer forint havonta. Ha a vizsgált 180 napban nincs végig biztosított jogviszony, akkor az épp aktuális minimálbér a számítási alap. A táppénz folyósítása utólag történik.

Míg korábban védettek voltak azok a munkavállalók, akik táppénzt kaptak, idén már ez nincs így.

Akik betegség miatt nem tudnak dolgozni, akár ez idő alatt is elbocsáthatók. Viszont a felmondási időt csak akkor kezdhetik meg, ha meggyógyultak és visszatértek. Így a törvénymódosítással lehetetlenné vált az, hogy valaki táppénzre meneküljön a kirúgás elől.

További részleteket a betegszabadsággal, illetve a táppénzzel kapcsolatban ITT TALÁLSZ!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem