4 °C Budapest

SZÉP Kártya - csak kérni kell! (x)

Pénzcentrum
2012. február 3. 06:32

Néhány nap alatt több mint ezer elfogadóhely csatlakozott a SZÉP Kártya rendszeréhez. A legkönnyebben és legolcsóbban használható cafeteria kártyával minden meleg étkezést kínáló vendéglátóhelyen, de a fitnesz és wellness-termekben és egyes szépségszalonokban is lehet fizetni. A munkavállalóknak más dolguk sincs, mint kérni ezt a juttatást.

Olcsóbbá és hatékonyabbá válhat a cafeteria juttatások rendszere Magyarországon, ám az év eleji változás miatt mindenkinek érdemes átgondolnia, hogy mit válasszon. A korábban megszokott béren kívüli juttatások tovább élnek (az idén is lehet például bérlet-támogatást kérni a munkáltatótól), ám a legszélesebb körben alkalmazott cafeteria-elemek új formában, új feltételek mellett igényelhetők.

A megfelelő béren kívüli juttatások választásával a cégek több mint 30 ezer forintot is megtakaríthatnak havonta minden egyes munkavállalójuk bérköltségén - a dolgozó jövedelmétől, családi kedvezményre való jogosultságától függően 30-38 százalékkal kisebb adóterhet fizetnek a nettó juttatás után. A kedvezményes juttatás alkalmazásával évi maximum 500 ezer forintig 30,94 százalékos adó- és járulékterhet kell csak fizetni. Egyetlen dolgozó esetében havi 10 ezer forint juttatás kifizetése ilyen formában 13 940 forintba kerül, míg ha ugyanezt az összeget bérként szeretnék neki odaadni, akkor mindez 20-21 ezer forintba kerül a munkáltatónak - attól függően, hogy mekkora volt az eredeti kereset.

A korábbi élelmiszer-utalványokat az új rendszerben a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott Erzsébet-utalvány váltja fel a kedvezményes adózású juttatások között. Az Erzsébet-utalvány idén meleg-étkezésre is fordítható. A forgalmazó február elsejére országos lefedettséget biztosító, több mint 20 ezer elfogadóhelyből álló hálózatot épít ki.

Az Erzsébet-utalvány mára a legnépszerűbb cafeteria juttatássá vált, a munkaadók döntő többsége adja ezt munkavállalóinak. Az utalvány forgalmazásából realizálható eredmény kizárólag állami közfeladat ellátására fordítható. Az Erzsébet-program első lépéseként az MNÜA 2 milliárd forint értékben pályázatot hirdetett meg a szociálisan hátrányos helyzetűek részére üdülésük, pihenésük, rekreációjuk elősegítésére. Így a nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, a nagycsaládosok illetve a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi munkavállalók részesülhetnek támogatásban üdülési szolgáltatás formájában, amelyet állami tulajdonban lévő üdülőkben vehetnek igénybe.

Az új rendszerben összességében növekszik az étkezésre kedvezménnyel adható támogatás összege, hiszen a munkáltató havi 30 ezer forintot adhat étkezésre a munkavállalónak, a korábbi évi 18 ezer forint helyett. Az összegből ötezer forintot jelent az Erzsébet-utalvány, további 12 500 forintot a munkahelyi meleg étkeztetés biztosítása (ami az üzemi konyhában étkezők, vagyis a kisebb jövedelmű rétegek számára jelent segítséget, hiszen így a teljes étkezési cafetériát ők is igénybe vehetik, még ezt korábban nem volt lehetséges). További havi 12 500 forint adható meleg étkezésre a SZÉP Kártyán a 30,94 százalékos adóteher megfizetésével.

A SZÉP Kártyával 2012-től a legkönnyebben és legolcsóbban használható ki a kedvezményes béren kívüli juttatási keret. A kártya teljes egészében felváltja az Üdülési Csekket, helyettesíti - és egyszerűbbé teszi - a korábban az egészségpénztáraknál elérhető rekreációs szolgáltatások kifizetését, átveszi a kulturális utalványok szerepét, és nem utolsó sorban meleg étkezésre is használható. A korábban kiváltott, idén lejáró Üdülési Csekkek az év egészében felhasználhatóak - függetlenül attól, hogy milyen lejárati hónap szerepel rajtuk.

A SZÉP Kártyán három alszámlát alakítottak ki - ezek a korábbi legismertebb cafeteria juttatások új formáját jelentik, amelyekre különböző mértékig lehet kedvezményesen utalni a juttatásokat.

  • Az étkezés alszámlára évente 150 ezer forintot (vagyis a havi 12.500 forintot) utalhatnak a munkáltatók kedvezményesen, ezt bármilyen meleg ételt forgalmazó vendéglátóhelyen, de az internetes házhozszállítás megrendelésekor is fel lehet használni.
  • A szálláshely alszámla kizárólag a belföldi szállások díjainak kifizetésére használható, éves szinten 225 ezer forint kedvezményes kerettel.
  • A rekreációs alszámla évi 75 ezer forinttal tölthető fel kedvezményesen, az összeget rendkívül széles körben lehet felhasználni, a színházjegyektől, kezdve a múzeumi, állatkerti belépőkön át az edző- és fitnesztermek, fürdők, lovardák és a hazai sípályák is az elfogadóhelyek között lehetnek.

Mindezen kívül a hazai szálláshelyek igénybevételére mindhárom alszámlára érkezett összeg felhasználható, így azok is elmehetnek üdülni, akik a kisebb cafeteria keretükből inkább a meleg étkezési, vagy a rekreációs alszámla feltöltését választották - ha marad pénzük, bármely hazai szállásadónál felhasználhatják. Nem utolsó sorban így a turisztikai támogatási keret is összesen 450 ezer forintra emelkedik.

A munkavállalók így egyetlen kártyával egyszerűen ki tudják fizetni az étkezésüket, a nyaralásukat, de a színházjegyet, és a fitnesz-bérletet is. Az elektronikus kártya letiltható, az új kártyával a munkavállaló pedig ismét hozzáfér saját egyenlegéhez. A kártya a munkavállalók számára teljesen ingyenes (nincs számlavezetési, vagy egyéb díj).

A SZÉP Kártya használata jóval egyszerűbb az Üdülési Csekkénél. Senki sem tartja fel a sort a szálloda halljában, nem kell az utalványok számolgatásával és összeadásával bajlódnia, nem szükséges külön áfás számlát kérnie az elszámolás miatt - a kártyát csak leolvassák a POS-terminálon, és annyi a dolga, hogy aláírja a bizonylatot. Ott is egy-két perc alatt fizethet a kártyával, ahol nincs terminál.

A SZÉP Kártya a munkavállalók számára ingyenes, használatáért nem kérhetnek sehol felárat - sőt, még kedvezményt is kaphatnak, akik ezzel fizetnek.

Egyetlen vendéglőben, szállásadónál sem mondhatják, hogy az utalványból nem tudnak visszaadni, hiszen pontosan annyit kell levonni a kártyáról, amennyibe az igénybe vett szolgáltatás kerül. Megszűnik a kényszervásárlás, nem kell csak azért többet költeni, mert az utalványok között nem akad megfelelő címlet.

A kártya letiltható és megújítható, így akkor is felhasználható a juttatás, ha a kártya elveszett, vagy esetleg ellopták.

A SZÉP Kártya év közben bármikor igényelhető, arra év közben - a meghatározott keretek erejéig - bármikor feltölthető a munkáltató által meghatározott juttatás - így senki sem marad le a kedvezményekről.

A munkavállalóknak annyi a dolguk, hogy kérjék SZÉP Kártyájukat, hiszen azt a munkáltatók igényelhetik, jelenleg három pénzintézet, az K&H Bank, az MKB Bank valamint az OTP Bank erre szakosodott leányvállalatainál. Amennyiben még többet szeretne megtudni az új cafeteria juttatásokról keresse fel a www.ujcafeteria.hu weboldalt!

* a kedvezményes, 30,94 százalékos közteherrel adható éves összeg felső határa 500 ezer forint, a felett mindenképpen 51,17 százalékos adót kell fizetni

(x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem