A kérdés, amitől mindenki retteg egy interjún!

Pénzcentrum
2009. február 3. 14:00

Egy interjú szinte kivétel nélkül stresszes helyzeteket okoz, szerencsésebbek ezt jól leplezik, másoknak szinte a homlokukra van írva, hogy rettegnek. Az egyik leginkább féltett kérdés - amire valószínűleg nincs legjobb válasz - , hogy mik a gyengeségeink. Erre azonban jobb, ha előre felkészülünk, sok múlhat a reakciónkon.

Sokan azt hiszik, hogy erre kérdése valójában nem is igazi gyengeséggel kell válaszolni, hanem valami olyan tulajdonsággal, ami más szempontból nézve előny. A HR-esek ezt azonban a legkevésbé sem szeretik, ez ugyanis szabályszegés, a kérdés komoly!

Tudni szeretnék, hogy mi az a szituáció, amiben esetleg kevésbé felelünk meg, ami terhet jelent számunkra, hiszen ez adott pozíció szempontjából fontos lehet. Ilyen értelemben talán jobb, ha magunkhoz is őszinték vagyunk.

A Wall Street Journal által megszólaltatott humánerőforrás-specialisták szerint a legtöbben azt válaszolják, hogy maximalisták. Ez azonban - azon túl, hogy elcsépelt - még ellenünk is fordítható, hiszen azt a látszatot is keltheti, hogy nem vagyunk képesek a feladatokat megfelelően ledelegálni, mindent magunk akarunk elvégezni, ami például egy csapatmunka esetén meglehetősen nagy hátrány. A fegyver tehát visszafelé sül el.

A legjobb megoldás, ha inkább alaposan felkészülünk erre a kérdésre, és valóban átgondoljuk gyengeségeinket. Sokszor az is segít, ha egy barátunkkal eljátsszuk a szituációt, sőt, akár fel is vehetjük videóra, és visszanézve eldönthetjük, mi az, amin feltétlenül változtatnunk kell.

A válasznál fontos, hogy szakmába vágó legyen, hiszen senkit nem érdekel - hacsak nem szakácsnak jelentkezünk - , hogy nem tudunk jól főzni. Ismerjük meg a céget a lehető legjobban személyes találkozás előtt, hiszen ez is befolyásolja a választ. Egy újonnan alakult cégnél például bártan mondhatjuk, hogy hamar ráununk a rutinszerű munkára, hiszen ott feltehetően még nincsenek kialakult munkakörök, és a napi feladatok is még dinamikusan változnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem szabad túl önelégültnek, beképzeltnek sem tűnni, az a válasz, hogy mindennel meg tudunk birkózni, nem túl szerencsés, mert ez azt sugallhatja, hogy nem nagyon álljuk a kritikát, ami fejlődés szempontjából elkerülhetetlen velejárója a munkának.

Nem szabad mindeközben megfeledkezni a testbeszédünkről sem, hiszen az mindent elárul. A görnyedt ülés, a szoba titokzatos méricskélése, vagy az izzadt tenyerünk tördelése azt a látszatot keltheti, hogy a kérdéssel sarokba állítottak minket. Gondolkodjunk el nyugodtan a válaszon - lehetőleg persze már interjú előtt - , de ne várassuk sokáig a válasszal az interjúztatót, az ugyanis már el is árulja, hogy mi a legfőbb gyengeségünk!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem