26 °C Budapest

Gyerek vagy munka? Mi a helyzet, ha mindkettő van?

Pénzcentrum
2008. szeptember 12. 05:55

Egy családban mindig komoly döntés azt kitalálni, hogy otthon maradjon-e az anyuka, vagy nem sokkal a gyermek születése után menjen vissza dolgozni. Fontos, hogy milyen kedvezmények járnak a terhesség alatt és a szülés után az újdonsült anyukáknak, de az is, hogy a kapott támogatás mellett vajon dolgozhat-e? Ennek jártunk utána...

Először is nézzük, milyen támogatások járnak a gyermekvállalás különböző szakaszaiban, és azokból mekkora összeget kell visszafizetni az államnak...

Családi pótlék

A családi pótlékot a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti. Ennek összege a gyermekek számától függően változik, de az is befolyásolja, hogy a szülő egyedül neveli-e a csemetét.


Anyasági támogatás (egyszeri)

Anyasági támogatásra az az anyuka jogosult, aki a terhesség alatt minimum négy alkalommal (koraszülés esetén legalább egyszer) részt vett terhesgondozáson. Összege a gyermek születésekor érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százaléka, ikrek esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 300 százaléka. Az erre vonatkozó kérvényt a szülést követően 180 napig lehet kérelmezni.

Gyes

Jogosult rá a szülő a gyermek 3. életévének betöltéséig, ikrek után annak az évnek a végéig, amikor iskolakötelessé válnak, kivétel ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos mert akkor a 10. év végéig. A gyes összege megegyezik a mindenkori öregségi nyugdíj összegével, 2008. január 1-től 28 500 forinttal.

Gyet

A gyermeknevelési támogatásra az jogosult, aki a saját háztartásában három, vagy annál több kiskorút nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3 éves korától 8 éves koráig jár. Összege szintén megegyezik az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, vagyis 2008. január 1-től 28 500 forint. A szülő akkor is kaphatja ezt a támogatási formát, ha dolgozik, viszont azt napi legfeljebb 4 órában teheti, illetve ha otthon dolgozik akkor nincs ilyen korlátozás.

Terhességi-gyermekágyi segély

Az terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülés előtti két évben legalább 180 napon át biztosított volt és a biztosítás időtartama alatt vagy az azt követő 42 napban szült. A támogatás a szülési szabadságnak megfelelő ideig jár, és igényelhető úgy, hogy a születés előtti 4 hétre és a születés utáni 20 hétre járjon. A segély összegét a szülést megelőző naptári évben elért, egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem egy napra számolt átlaga alapján kell kiszámítani, összege a napi átlagkereset 70 százaléka.

Gyed

Az egészségbiztosítási szempontból biztosítottnak tekinthető szülő - anya vagy akár az apa is - a gyermek két éves koráig kaphat gyermekgondozási díjat. A gyermekgondozási díj a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételét követően folyósítható az egyik szülő részére. A díj szintén a számított napi átlagkereset 70 százaléka, de maximális összege az éppen aktuális minimálbér kétszeresének 70 százaléka, vagyis 2008. január 1-től 96 600 forint.

Mit kell ebből visszafizetni?

A fent említett támogatások járnak egy nemrég született baba után egy családban, viszont nem mindegy, hogy ebből mekkora összeget kell visszafizetni az államnak személyi jövedelemadó, vagy a járulékok formájában. Viszont egy jó hír, hogy családi adókedvezmény jár minden gyermekes családnak, akik adóköteles jövedelemmel rendelkeznek. Ennek az összege szintén függ a családban nevelkedő gyerekek számától.

Az újdonsült családok örömére, nem kell személyi jövedelemadót fizeti a gyermekgondozási segély, és a gyermeknevelési támogatás után. A járulékokkal kapcsolatban már egy kicsit másabb a helyzet. A társadalombiztosítási jogviszony akkor is fennáll, ha az illető terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban részesül.

Azok, akik nem rendelkeznek munkahellyel, viszont álláskeresési támogatásban részesülnek, de az álláskeresési járadék, munkanélküli járadék, vállalkozói járadék folyósítását terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele miatt szüneteltetik szintén rendezett biztosítási jogviszonnyal rendelkeznek, vagyis emiatt nem kell aggódniuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fizetés nélküli szabadság esetén szintén ugyanez a helyzet. Ha azt 3 évesnél fiatalabb gyermek gondozása vagy 8 évesnél fiatalabb gyermek után járó gyermeknevelési támogatásra való jogosultság miatt illetve 14 évesnél fiatalabb gyermek után járó gyermekgondozási segélyre való jogosultság miatt vették igénybe, akkor nem szünetel a társadalombiztosítási jogviszony.

A gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban részesülőknek a kapott összeg után nyugdíjjárulékot kell fizetni. De abban az esetben, ha valaki már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, nem fizet járulékot a gyermekgondozási segély után. Viszont a foglalkoztató nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettségét a központi költségvetés fizeti meg.

Gyed folyósítása mellett folytatott tevékenység

Mint azt már említettük, ha a gyedben részesülő fizetés ellenében munkát végez, akkor elveszíti a jogosultságát. Ebbe viszont nem tartozik bele a szerzői jog védelme alá tartozó alkotásért járó díjazás. Erre tekintettel akár biztosítási jogviszony is létrejöhet, amely esetben a járulékfizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint kell teljesíteni. Ha biztosítási jogviszony nem jön létre, akkor azonban százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Amellett, hogy a jogszabály kizárja az ellátás mellett folytatott vállalkozói tevékenységet, van arra példa, hogy az egyéni vagy társas vállalkozó mégis folytassa a működést. Számtalan esetben előfordul ugyanis, hogy az ellátás ideje alatt a vállalkozó a tevékenységét alkalmazott útján gyakorolja, de nincs vállalkozói kivét, illetve tagi jövedelem. Ilyenkor a jövedelemvesztés ténye ugyanúgy fennáll, vagyis nincs akadálya a gyed folyósításának.

Gyes folyósítása mellett folytatott tevékenység

Ha a jogosult az ellátás folyósítása mellett létesít munkaviszonyt, akkor a járulékokat az általános szabályok szerint kell megfizetnie. A munkáltató teljes munkaidős foglalkoztatás esetén a minimálbér kétszerese után fizeti a 29 százalékos TB-járulékot. Részmunkaidő esetén az ennek megfelelő járulékalap a részmunkaidő arányában csökkentendő. Abban az esetben, ha a munkabér nem éri el a minimálbér kétszeresét, és a foglalkoztató bejelentette a tényleges járulékalapot, akkor csak ez után kell megfizetni a járulékokat.

A biztosított terhei közé tartozik a 4 százalékos természetbeni és a 2 százalék mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék, illetve 9,5 százalékos nyugdíjjárulék, aminek a felső határa 7 137 ezer forint évente. Ha azonban a gyes folyósítása mellett munkát végez, akkor a felső határ megállapítására speciális szabályok vonatkoznak.

A nyugdíjjárulékot a munkaviszony és az ellátás után együttesen legfeljebb a járulékfizetési felső határig kell megfizetni. A nyugdíjjárulékot addig kell vonni, ameddig az érintett nem nyilatkozik arról, hogy elérte a járulékfizetési felső határt.

A gyes, gyet alatt munkát vállalóknak a tételes egészségügyi hozzájárulást nem kell megfizetniük, így az ellátások időtartama alatt az egyéni vállalkozó nem fizet tételes egészségügyi hozzájárulást. A társas vállalkozás is mentesül a fizetési kötelezettség alól a hasonló ellátásra jogosult, a tevékenységében közreműködő tagja után.

Előnyt jelent a gyerek?

A Start kártya program bevezetése után bővítésre került sor, így már lehetőség van a Start Plusz kártya kiváltására is. Ennek a célja, hogy segítséget nyújtson a munkaerőpiacra történő visszatéréshez a tartósan álláskeresőknek és a kisgyermeket nevelő szülőknek, közeli hozzátartozót ápoló családtagoknak, hogy a gyermekgondozási, ápolási ellátást követően munkát vállalhassanak, illetve, hogy az ellátás folyósítása mellett is dolgozhassanak.

Azok jogosultak, akik a gyermekgondozási segély (gyes), gyermekgondozási díj (gyed), gyermeknevelési támogatás (gyet), ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven (365 napon) belül szeretnének foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni, vagy a gyermek 1 éves korának betöltése után, a gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy a gyes, gyed, gyet, családtag ápolásának időszakára igénybevett fizetés nélküli szabadság, illetve távollét alatt megszűnt a munkaviszonyuk, nincs (vagy a gyes folyósítása előtt sem volt) munkáltatójuk.

Jogosult továbbá a tartósan álláskereső, aki az elmúlt 16 hónap során 12 hónapig, pályakezdő esetén az előző 8 hónap során 6 hónapig, a munkaügyi kirendeltség nyilvántartásában álláskeresőként szerepel. A kártyát viszont nem válthatja ki az, aki már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt (62 év).

A támogatás szintén két évre jár és feltételei gyakorlatilag megegyeznek a Start Programban nyújtott támogatásokkal. Ezek szerint a munkáltatók a bruttó munkabért terhelő közterhekre vonatkozóan itt is kedvezményeket kapnak. Az első évben a munkáltató a havi bruttó kereset 15 százalékát fizeti meg járulékként, a második évben a 25 százalékát, és két évig nem kell fizetnie tételes egészségügyi hozzájárulást sem.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm