18 °C Budapest

Egyre több a hibátlan járulékbevallás!

Pénzcentrum
2008. augusztus 14. 09:02

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2006. január 1-jétől hatályos 31. § (2) bekezdésének módosítása a munkáltatóknak, kifizetőknek (ideértve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély munkáltatót is), valamint a kiegészítő tevékenységűnek nem minősülő egyéni vállalkozóknak havonként, a tárgyhót követő hó 12. napjáig elektronikus úton történő bevallási kötelezettséget ír elő.

A jogszabályváltozás a bevallási rendszerben olyan gyökeres átalakulást kívánt, amely az adózókra és az adóhatóságra nézve egyaránt kihívást jelentett.

A 2006. és 2007. évi tapasztalatok alapján, messzemenőkig figyelembe véve az adózói véleményeket, 2008. évre egy szerkezetében megújult járulékbevallás került kialakításra. Az új szerkezettel áttekinthetőbb, kisebb terjedelmű lett a bevallás, ugyanakkor az egyszerűsítés eredményeként megvalósult, hogy a kisebb terjedelemmel is megfeleljen a jogszabálynak, és ezen túlmenően a különféle adatszolgáltatásokhoz szükséges valamennyi információ kinyerhető legyen belőle.

A 2008. évi 0808 és 0858 számú járulék bevallások esetében, az előző évi adatokhoz viszonyítva, kisebb arányban érkeznek be hibás bevallások, aminek egyrészt - az elmúlt időszak tapasztalatait szem előtt tartva - a bevallások belső felépítésének, hibavizsgálati szempontjainak megfelelőbb kialakítása az oka, másrészt az adózók is egyre nagyobb gyakorlattal rendelkeznek a járulékbevallás területén.

Az alábbi adatok a 2008. augusztus 7-i állapotnak megfelelően szemléltetik a beérkezett járulék alapbevallások hibátlan és a hibás arányát:
- a 0808-as számú beérkezett (2 726 000 db) bevallásból a hibátlan bevallások aránya 99,3%-os (2 707 000 db), a hibás bevallások aránya 0,7%,
- a 0858-as számú beérkezett (1 352 000 db) bevallásból a hibátlan bevallások aránya 95,9%-os (1 297 000 db), a hibás bevallások aránya 4,1%.

Az egy évvel ezelőtti (azaz 2007. augusztus 6-i) állapothoz képest a beérkezett alapbevallások alapján a hibátlan bevallások aránya:
- a '08-as bevallásnál 2%-al emelkedett,
- az '58-as bevallásnál 11%-al emelkedett.

Tekintettel arra, hogy az adóhivatal kizárólag a hibátlan járulékbevallásokból tud havi adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tenni a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv, az egészségbiztosítás szerv, az állami foglalkoztatási szerv, a munkaügyi hatóság és a magánnyugdíj-pénztárak felé, ezért kiemelt feladat, hogy a bevallások minél nagyobb arányban érkezzenek be hibátlanul.

A Java-s verzió Internetre történő kihelyezésével, az adózók kényelmi szempontjainak erősítése érdekében, "aktív help" beépítésével kívántuk segíteni a kitöltést az Internetes programokban, amely az Abev-es változatnál egy felhasználó-barátabb, több előnyt felsorakoztató kitöltő program.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tapasztalatunk szerint az adózók körében elfogadottá vált a hibás bevallások elektronikus úton, javító bevallás beküldésével történő javítása, azonban a javító bevallás funkcióját még gyakran összetévesztik a helyesbítő bevallással, így előfordul, hogy a javító bevallás nem ér célba. Fontos figyelni arra, hogy a javító bevalláson a bevallás funkciójára utaló jelölések megfelelően legyenek kitöltve, például alapbevallás javításkor ne legyen kitöltve a helyesbítés kódkocka.

A bevallások magánszemélyes lapjainak kitöltésénél rendkívüli jelentőséggel bír az alkalmazás minősége számsor első jegyének a megfelelő kiválasztása, különös tekintettel a nyugdíjas munkavállalókra, tekintettel arra, hogy a 2008. január 1-jétől hatályos jogszabályok szerint a 62. életévét be nem töltött magánszemélyek jövedelmi adatiról jogszabályi előírás alapján adatszolgáltatási kötelezettségünk van a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv felé, melynek korrekt teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges az adózóktól kapott, valóságnak megfelelő kitöltés.

2007. január 1-jétől új feladatot jelentett az adóhatóság számára, a magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallás és befizetés beintegrálása az adóhatósági rendszerekbe. Az adózók a bevallásban - sokszor az alkalmazottaiktól kapott téves információ alapján helytelen nyugdíjpénztári adónemkódot adnak meg. A téves pénztári adónemkódra könyvelt kötelezettség helyesbítésére önellenőrzés keretében van lehetőség. Ugyancsak az önellenőrzések számát növeli az a gondatlan alkalmazotti magatartás, amely következtében sokszor csak évek múlva jut a foglalkoztató tudomására, hogy a foglalkoztatottja magánnyugdíjpénztár tagja.

Az adóhatóság folyamatosan törekszik arra, hogy a járulékbevallások feldolgozása hatékonyan, lehető legkisebb hibaszázalékkal valósuljon meg, ehhez számítunk az adózók segítőkész hozzáállására és aktív közreműködésére.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem