17 °C Budapest

Ez a konstrukció a magyar hitelek sztárja: tömegek tették le a voksuk mellette

2019. március 4. 13:04

A legnagyobb magyar bank éves jelentése szerint a fix kamatozású lakáshitelek aránya a beérkező igénylések 96 százalékát tették ki a tavalyi évben, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest. A bank várakozásainak megfelelően 2018-ban a hosszabb távon rögzített kamatozású lakáshitelek voltak a legnépszerűbbek az ügyfelek körében. Amíg korábban az 5 éves kamatperiódus volt a legkedveltebb, tavaly már a 10 éves, vagy a futamidő végig fixált kamatozású konstrukciókat keresték az ügyfelek. A várakozások szerint a tendencia nem fog változni idén sem, a hazai lakosság továbbra is a biztonságos, kiszámítható pénzügyi megoldásokat fogja előnyben részesíteni.

 Az OTP Bank tavalyi ingatlanhitelezési eredményei összhangban vannak az MNB tavalyi statisztikájával. Eszerint az év utolsó hónapjában a lakáshitelek 94,9 százalékát már fix kamatozással vették fel a háztartások, míg 2018 első negyedévében ez az arány még csak 72 százalék volt . A fix kamatozású hitelek arányának emelkedése annak ellenére töretlen volt a tavalyi év során, hogy az év egészében 3 százalék alatt volt a változó kamatozású hitelek átlagkamata, míg a fix kamatozású hitelek átlagos kamata ezt 1,5-2 százalékponttal meghaladta. 

 Várakozásainkat igazolták a friss üzleti adatok. A lakosság egyre tudatosabban választja ki a számára megfelelő lakáshitel termékeket. A fix törlesztésű lakáshitelek népszerűségének rohamos növekedése is bizonyítja, hogy az ügyfeleinknek a kiszámíthatóság az egyik legfontosabb szempont. Ez a tendencia előrejelzéseink szerint idén is folytatódni fog

- mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője. A látványos változás mögött a lakosság erősödő kockázatkerülése, az adósságfék szabályok változásának hatása, valamint a Magyar Nemzeti Bank terméke, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek terjedése áll. Az OTP Banknál az arányuk tavaly 75 százalék volt az összes lakáshitel igényhez képest. Az indulás óta a hitelintézet több mint 14 ezer ilyen hitelkérelmet fogadott be, közel 175 milliárd forint értékben.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Mit hoz 2019 a lakáshitelek piacán?

 "Az elmúlt évek eredményeit látva további bővülésre számítunk a lakáshitel piacon 2019-ben is" - folytatta Kormos Zoltán. "A lakáshiteleken kívül számos egyéb, az otthoncélok megvalósítását szolgáló pénzügyi termék is elérhető a piacon, amelyek tudatos felhasználásával, több millió forinttal növelhető a vásárlásra szánt összeg. Érdemes ezért olyan pénzügyi partner segítségét kérni, aki segít a legjobb konstrukciók kiválasztásában" - tette hozzá a szakember.

Így váltsd ki olcsón a drága hiteled: használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bank szakértői 2019-ben továbbra is jelentős bővülésre számítanak. Az újonnan kihelyezett lakáshitelek összege az eddig tapasztalt növekedési ütemből adódóan túlszárnyalhatják az 1200 milliárd forintot. 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem