18 °C Budapest

Nem jár minden közszolgának kamattámogatás

Pénzcentrum
2012. április 10. 09:33

Sok közszolgának okozhat gondot egy korábbi, gyakran kényelmi szempontok alapján tett lépés, amelynek nyomán kizárják magukat az árfolyamgáthoz kapcsolt kamattámogatásból. Ha ugyanis a hitelfelvételkor a nem közalkalmazott házastárs lett a hitelfelvevő és a közalkalmazott házastárs nem lett adóstárs, akkor jogi szakértők szerint annak ellenére nem jár a kamattámogatás, hogy a további feltételeknek megfelelnek - írja a Napi Gazdaság.

Előírás ugyanis, hogy az ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdonjoga legyen a házastársnak és életvitelszerűen ott lakjon. Az sem segít, ha az ingatlan résztulajdonosaként a közalkalmazott zálogkötelezettként szerepel a szerződésben. Szakértők szerint ez a megoldás a jogszabályalkotók akaratával ellentétes eredményt hozott, hiszen például a devizahitel felvétele óta számos esetben történhetett olyan, hogy a közalkalmazott fél házasságot kötött a nem közalkalmazott, korábban a közös otthonra már hitelt felvett társával.

Az ügyben a napilap megkereste az NGM-et, ám onnan másfél munkanap alatt sem kaptak érdemi választ. Kérdéses, ez mennyiben függ össze azzal, hogy a tárca úgy tudni, lázas munkában tekinti át az árfolyamgát II. szabályozást, miután az első héten visszafogott volt az érdeklődés. Elemzők szerint öngólt lőtt a kormány akkor, amikor korábban kedvezményes kamatozású hitellel kecsegtetett, ám a végtörlesztésből végül kimaradt közalkalmazottaknak vissza nem térítendő támogatást ígért 2012. február 1-jétől az árfolyamgát-szerződés megkötésének időpontjáig. Mivel e lehetőség június 30-ig áll fenn, érthető, hogy az érintettek nem sietnek a banki jelentkezéssel, hiszen addig nem csak a gyűjtőszámlahitel kamatát, hanem a rögzített árfolyam feletti teljes összeget is megspórolhatják.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 16. 17:49
A Media1-nek eljuttatott írásos ítélet szerint a Pécsi Törvényszéken is pert vesztett Orbán Viktor,...
Holdblog  |  2024. május 16. 09:03
Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 száz...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 15. 20:27
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem