20 °C Budapest

A kilakoltatás réme már a küszöbön kopogtat: viszik a bútort, a lakást

2009. szeptember 3. 08:32

Szakértők szerint tízezrekre, pesszimistább vélekedések szerint százezrekre tehető azon magyar családok száma, akiket a (deviza)hitelük bedőlése miatt közvetlenül fenyeget a kilakoltatás réme. Miközben sokan a számokon vitatkoznak, az érdemi megoldások kidolgozása tovább csúszik, így 2009 végére akár 10-15 ezer (borúsabb előrejelzések szerint akár 70-80 ezer) család is elveszítheti a lakását - írja a Magyar Hírlap.

Hazánkban 32 ezer olyan adós van, aki legalább három hónapja nem törleszti a hitelét, a bedőlt lakáshitelek miatt a válság kezdete óta 3 ezer végrehajtás történt. A kormány az adósok védelmében fogadtatta el a lakáshitellel rendelkezők védelméről szóló törvényt, amely lehetővé teszi az áthidaló kölcsön felvételét. A kétéves futamidejű hitel meghatározott részére az állam garanciát vállal, az önkormányzatok pedig elővásárlási jogot kaptak arra, hogy a területükön kényszerárverésre kerülő ingatlanokat megvásárolják, és korábbi tulajdonosaiknak bérbe adják.

A GfK adatai szerint Magyarországon körülbelül 1,4 millió jelzáloghitel-szerződés van, melyek közül 750 ezer devizaalapú. Az év első felében nagyjából ezer kilakoltatás jutott egy hónapra, de júliusban a folyamat olyannyira felgyorsult, hogy a kilakoltatások az első féléves szint duplájára nőttek, ha ez így marad, akkor az év hátralevő részében további 10-15 ezer (pesszimista becslések szerint 70-80 ezer) kilakoltatásra lehet számítani.

Elemzők szerint csak lassan csökkennek a válság begyűrűzése miatt 30-60 %-kal megemelkedett havi törlesztőrészletek. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a hitelintézetek 10-20 évre folyósítanak jelzálogalapú devizakölcsönöket. Utóbbi fedezetéül a bankközi devizapiacon vettek fel olcsó, rövid lejáratú devizaforrásokat. A gondot az okozza, hogy a bankközi kamatok emelkedtek, illetőleg a magyar országkockázati felár is fokozódott.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 16. 17:49
A Media1-nek eljuttatott írásos ítélet szerint a Pécsi Törvényszéken is pert vesztett Orbán Viktor,...
Holdblog  |  2024. május 16. 09:03
Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 száz...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 15. 20:27
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem