23 °C Budapest

Nyakig úsznak az adósságban az egyetemisták

2009. április 20. 12:00

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb diákhitel-központjának számító Sallie Mae szerint az egyetemi hallgatók eddig sosem látott mértékben halmozzák fel hitelkártya-tartozásaikat.

A statisztikák szerint az átlagos alsóbb évfolyamra járó egyetemi hallgató 3 173 dolláros tartozást halmozott fel, míg a végzősök 4 100 dollárig terhelték a hitelkártyájukat. Már a gólyák is nyakig ülnek az adósságban: fejenként átlagosan 939 dollárral tartoznak a bankoknak, holott öt évvel ezelőtt ez az összeg alig 373 dollár volt. Öt évvel ezelőtt az elsősök alig 31 százalékának volt hitelkártya-tartozása. Mára ez az arány 85 százalékra hízott.

Korábban: Bajba kerülhetnek a diákok - A válság az amerikai egyetemistákat is utolérte

A tartozások felhalmozódásáért részben az egyetemi képzés költségeinek emelkedése tehető felelőssé, a diákok ugyanis a kiadásaik egy részét nem a jelzálog alapú államilag támogatott hitelből, vagy személyi hitelből fedezték - mivel azokat túl bonyolultnak találták -, hanem a hitelkártyájuk segítségével. A hallgatók ugyanakkor nem minősülnek a legmegfontoltabb költekezőnek: a Sallie Mae felmérése szerint az adósok 60 százaléka nincs is tisztában azzal, mennyire elúszott a költségvetésük a hitelkártya-tartozásuk miatt, míg 40 százalék bevallotta, hogy akkor is vásárolt, ha tudta, hogy nem lesz egyhamar pénze a tartozások visszafizetésére.

Magyarországon nincs megbízható adat arra nézve, milyen szinten adósodnak el az egyetemista korú hitelkártya-tulajdonosok. A hallgatók alapvető pénzforrása itthon továbbra is a diákhitel, mely most újra reneszánszát éli: a Diákhitel Központ tájékoztatása szerint a tavaszi időzkban mintegy 10 százalékkal nőtt az új igénylések száma a 2008 második félévi bázisértékhez képest. Ez mág akár a válságra utaló jel is lehetne, de sokat mondó jel, hogy a valós visszafizetések összege továbbra is jóval magasabb, mint a kötelező részletek összessége, vagyis magas az előtörlesztések aránya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábban: Válságban nem kell a hitel a hallgatóknak?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 16. 14:26
Megkérdezte a Media1 az Indexet és az Economx nevű hírportálokat tulajdonló Indamedia sajtóosztályát...
Holdblog  |  2024. május 16. 09:03
Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 száz...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 15. 20:27
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm