24 °C Budapest

Nem tudod fizetni a hiteled? Mutatjuk, mi vár rád, ha lejár a moratórium

2020. szeptember 16. 12:01

A COVID-19 járvány nyomában járó korlátozásokkal szerencsére egy erős bankszektor nézett szembe Közép-Kelet-Európában. A hosszú távú kilátásokat illetően viszont sok a bizonytalanság. Mikor ér véget a válság? Lassul-e a hitelezés? Megnő-e a nem teljesítő hitelek aránya? Mutatjuk, mite gondolnak minderről a régió pénzintézetei.

Több hónap eltelt a koronavírus járvány okozta gazdasági lassulás kezdete óta. Ezen időszak alatt a legtöbb pénzintézetnek példa nélküli kihívásokkal kellett és kell a mai napig szembenéznie. A bankoknak számolniuk kell a bedőlési arányok emelkedésével, ennek nyomán a hitelezési veszteségek növekedésével. A gazdasági aktivitás mérséklődésének következtében ugyanakkor visszaeshetnek a kamat, jutalék és díjbevételek is

- hívta fel a figyelmet Márton Albert, a Deloitte regionális portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások üzletág vezetője.

Erős bankok, bizonytalan jövő

A 2008-2009-es gazdasági világválságot követően a közép-kelet-európai régió bankszektorában jelentősen javult az eszközminőség. A pénzintézetek tőketartalékokat építettek fel, valamint megerősítették likviditási pozícióikat. Ennek köszönhetően a COVID-19 járvány okozta gazdasági visszaesés kezdetén a KKE régió bankjai a 2008-2009-es pénzügyi válsághoz képest erősebb pozícióban néztek szembe az új kihívásokkal.

Pénzre van szükséged? A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást.

Az elmúlt néhány évben tapasztalt stabil makrogazdasági környezet, a szabályozói és politikai figyelem, valamint a bankok kockázatcsökkentési törekvése együttesen járultak hozzá a nem teljesítő hitelállományok fokozatos csökkenéséhez. Ezek az évek megkövetelték a bankoktól a problémás vagy nem teljesítő hitelek kezelésének fejlesztését és a legjobb gyakorlatok kialakítását, valamint a nem teljesítő portfóliók felépülésének megelőzését.

A régió több országában érvényben lévő fizetési moratórium azonban átmenetileg elrejtheti a járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedések okozta tényleges gazdasági károkat. Ennek következtében ma még nehéz messzemenő következtetéseket levonni a nem teljesítő hitelportfóliók alakulását illetően. A bankoknak valószínűsíthetően újra kell gondolniuk a COVID-19 előtti NPL kezelési stratégiáikat, ami hatással lehet mind a követeléskezelőkre, mind a követelésvásárlói piacra

- mondta Márton Albert.

Gazdasági és hitelezési kilátások

A gazdasági fellendülést illetően a válaszadók többsége inkább pesszimista, elhúzódó gazdasági kilábalásra számít. 39 százalékuk számol U alakú kilábalással, több mint ötödük pedig L alakú kilábalásban hisz. A fizetési moratórium megítélése általában pozitív a régióban, hiszen a válaszadók döntő többsége (75%) gondolja, hogy ez elősegíti a pénzügyi stabilitás fenntartását.

Nem meglepő, hogy a válaszadók többsége szerint 2020-ban az előző évhez képest jelentős vagy kisebb mértékű visszaesés várható az új hitelek kihelyezésében. 2021-et illetően a válaszadók csupán 40%-a számol a hitelezés kis mértékű csökkenésével, míg harmaduk szerint jövőre elkezdődhet a hitelezés enyhe növekedése. A hitelezés élénkülését támogathatják a kilábalás gyorsítását célzó fiskális és monetáris ösztönzők, amelyek segítségével a bankok betölthetik alapvető gazdaságfinanszírozó szerepüket.

Az előzőekkel összhangban a bankok a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt szigorítják a hitelezési sztenderdeket. A szigorítás mértéke attól függhet, hogy az adott szektornak vagy ügyfélcsoportnak mekkora veszteséget okozott a koronavírus járvány.

Mennyi lehet a nem teljesítő hitel?

A válaszadók jelentős része szerint a következő 12 hónapban nem várható jelentős növekedés a nem teljesítő hitelek arányában. A bankok közel fele gondolja, hogy legfeljebb 3 százalékponttal emelkedik az NPL ráta a lakossági szegmensben, viszont 65 százalék számít hasonló mértékű növekedésre a vállalati szegmensben. Ezzel szemben a megkérdezett NPL befektetők pesszimistábbak a nem teljesítő hitelek növekedési ütemét tekintve.

A válaszadók fele gondolja, hogy 3-5 százalékpontos növekedést mutatnak majd a lakossági NPL ráták a következő 12 hónapban, a vállalati NPL ráták tekintetében 5-7 százalékpontos növekedésre számítanak a következő 24 hónap során. A régió több országában életbe lépett fizetési moratórium miatt azonban nagy a bizonytalanság az adósok valós törlesztési képességének és hajlandóságának megítélése tekintetében.

Hogyan alakulhat a nem teljesítő hitelek értékesítése?

A válaszadók negyede tervezi nem teljesítő portfólió értékesítését a következő 6 hónap során. A megkérdezettek többségénél (45%) a járvány kitörése nem volt hatással a már folyamatban lévő vagy tervezett NPL tranzakciókra. A válaszadók ötöde mondta, hogy a tervezett tranzakciót elhalasztotta. Az eredmények magyarázhatók azzal, hogy 2020. év elejére fokozatosan csökkent a tranzakciós aktivitás a régióban, hiszen a 2015 és 2018 között megvalósuló jelentős volumenű NPL tranzakciók hatására a régió legtöbb országában fenntartható szintre csökkent a nem teljesítő hitelportfóliók állománya. A befektetők többsége ugyanakkor szeretné fenntartani a tranzakciós aktivitását, habár jelezték, hogy körültekintőbben válogatnak a számukra érdekes lehetőségek között. A megkérdezett befektetők a tranzakciós aktivitás fellendülésére számítanak a következő 12 hónapban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Több kisebb és nagyobb tranzakciót is látunk a piacon, amelyek kapcsán a koronavírus járvány kitörését követően az eladói oldal a folyamatban lévő vagy tervezett ügylet elhalasztásáról döntött. Ugyanakkor elmondható, hogy a nyár végére néhány ügylet esetén a felek újra tárgyalóasztalhoz ültek. Úgy látjuk, hogy jellemzően a kisebb portfóliók, illetve az egyedi vállalati követelések értékesítése indult el, valamint várható a piacon az elkövetkező hónapokban

- tette hozzá a szakértő.

A bankok többsége fedezetlen lakossági hitelek (34%) értékesítését tervezi a legnagyobb értékben az elkövetkező időszakban, ezt követik az egyedi vállalati kitettségek (21%). A fedezetlen lakossági hitelek aránya emelkedett a bankok portfóliójában az elmúlt években, ugyanakkor a nagy nem teljesítő vállalati hitelektől jellemzően megtisztították a bankok a mérlegüket, így az újabb nagy NPL állományok felépülését megelőzve az eladók gyakrabban dönthetnek egyedi ügyletek értékesítéséről a közeljövőben.

A régió országai vegyes képet mutatnak: Lengyelországban a válaszadók fele tervezi fedezetlen lakossági hitelek értékesítését, ahol már korábban is nagyon aktív piaca volt ennek a hiteltípusnak. Magyarországon, Romániában és a balti államokban a vállalati egyedi ügyletek dominálhatnak a jövőben. A befektetők többsége ezzel szemben a fedezetlen vállalati hitelek értékesítését várja a bankoktól a legnagyobb értékben.

Restrukturálás és követeléskezelés

A válaszadók harmada szerint a lakossági adósok 10-20 százaléka esetében várható a hitelek restrukturálása a következő 12 hónap során átmeneti likviditási nehézségek miatt, míg a vállalati adósok esetében a bankok közel negyede számít hasonló következményekre. Hosszan tartó pénzügyi nehézségek miatti restrukturálásra számít a bankok több mint negyede a lakossági és a vállalati adósok 5-10 százaléka esetében.

A válaszadók döntő többsége úgy ítéli meg, hogy elegendő erőforrással rendelkezik a várhatóan növekvő számú restrukturálási eset és a problémássá váló adósságok kezelésének házon belüli megoldásához. A bankok csupán közel ötöde jelezte, hogy várhatóan külső erőforrásra lesz szükségük a felmerülő restrukturálások és követeléskezelés területén, és a bankok több mint 40 százaléka kész kiszervezni külső szolgáltatóknak a követeléskezelési tevékenységek egy részét.

Ez alól kivételt képez Magyarország, ahol a bankok jellemzően házon belül kezelik a tevékenységeket. Ezt támogathatja az erőforrások átcsoportosítása az átmenetileg nagyobb kapacitással rendelkező területekről, továbbá bizonyos mértékig a folyamatok sztenderdizálása is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem