Hot summer day and forty degrees Celsius on a thermometer. Thermometer in summer day shows high temperature degree with sun in background.

Komoly bajt hoz magával a hőhullám: az egészségünk is rámehet a kánikulára

MTI
2022. július 19. 21:31

Az egészségre nézve veszélyesen magasak az ózonértékek Északnyugat-Európában a kontinensen végigvonuló hőhullám miatt – közölte az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgáltatása.

A CAMS jelentése szerint július közepén a felszíni ózon koncentrációja elérte az egészségre káros értéket Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban, ami helyenként 200 mikrogammot jelent m3-enként. Bár a helyzet valószínűleg enyhülni fog, július 18-tól az értékek a 120 mikrogrammot is elérhetik m3-enként szerte Észak- és Nyugat-Európában. A hőmérséklet tetőzése szerdán várható.

A felszíni ózon az egyik fő légszennyező anyag, a jelenléte meghatározó az ember egészségére, a mezőgazdaságra, az ökoszisztémára és a környezetre. Mark Parrington, a CAMS vezető tudósa azt mondta, „a nagyon magas ózonszennyezés potenciálisan jelentős hatást gyakorolhat az emberi egészségre mind a légúti, mind a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében”.

A magasabb szennyezési értékek olyan tünetekhez vezethetnek, mint a torokfájás, a köhögés, a fejfájás, és növelik az asztmás rohamok kockázatát

– mondta. A Tiszta Levegő Szövetség becslése szerint az ózonszennyezés 1 millió ember halálát is okozhatja évente. Az Európán áthaladó hőhullám súlyosbítja a Dél-Európában dúló erdőtüzek mértékét és intenzitását, különösen Délnyugat-Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában. Az előrejelzések arra figyelmeztetnek, hogy Nyugat-Európa nagy területei „extrém tűzveszélynek” vannak kitéve, egyes térségek „nagyon extrémnek”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem