21 °C Budapest

Mi történik, ha már nem tudod fizetni a hiteledet?

Pénzcentrum
2008. november 10. 05:40

Bizonyosan nagyon sokan teszik fel maguknak ezt a kérdést mostanában. A válasz kétségbeejtő, ám azok, akik inkább a biztonságra törekszenek, tudják mi a megoldás az álmatlan éjszakák elkerülésére. Most megmutatjuk, hogyan készülhetnek fel a nehezebb időszakra a hitellel rendelkezők!

Az intő példa

Arra, hogy miért érdemes mindenképpen előre gondolkodnunk, a britek esete szolgáltathat jó példát. A szigetországban ugyanis a munkanélküliek száma 17 éves csúcspontra emelkedett, az augusztussal záruló negyedévben összesen 1,79 millióan maradtak állás nélkül. Az idei év első felében pedig összesen 20 ezer ingatlan került visszavételezésre, mivel a tulajdonosok nem voltak képesek fizetni jelzáloghiteleik törlesztő részleteit.

Most már azonban a hatások nem izolálódnak el, sajnos egyre többen vannak Magyarországon is akik elveszítik állásukat, s nem tudják kifizetni a hitelük törlesztőrészleteit, legyen szó akár jelzáloghitelről, akár más konstrukcióról. Mint említettük, van megoldás azoknak, akik már gondolnak a jövőre, ez pedig nem más, mint a hitelfedezeti biztosítás.

Biztosítás vész esetére

Hitelbiztosítást eredetileg a jelzáloghitelek mellett lehetett (illetve kellett) igénybe venni, mára azonban egyre szélesebb a lehetőségek palettája, hiszen találhatunk ilyen konstrukciót személyi kölcsön, de akár a hitelkártya-adósság mellé is.

A tisztánlátás érdekében nem árt, ha kicsit pontosítjuk, mit is takar a hitelbiztosítás. Nagyon sokan csak ezen a néven ismerik a konstrukciót, azonban nem másról van itt szó, mint a hitelfedezeti biztosításról. Jellemzően a hitel vissza nem fizetéséből fakadó kockázatot hivatottak mérsékelni.

Így a termék két oldalról, két szereplőnek is biztonságot nyújt, egyrészt nekünk, hiszen ha nem tudnánk fizetni a lakáshitelünket, igen nagy bajba kerülhetnénk, másrészt pedig a hitelintézetnek jelent ez egyfajta garanciát arra, hogy visszakapja a kihitelezett pénzét.

Több típus is van

A hitelfedezeti biztosítások két fajtáját lehet megkülönböztetni, ezek a konstrukciók lehetnek egyéni vagy csoportos terméket. Ez utóbbi esetében a bank az adósok egy egész csoportjára köt meg a biztosító társasággal. Ennek ellenére, ha hitelt veszünk fel, s csoportos biztosítási konstrukciót ajánlanak, úgy külön szerződést kell írni arról, hogy csatlakozunk ehhez. Mivel a kockázatot így több ember között lehet szétporlasztani, ezért ennek díja alacsonyabb lehet, mint egy egyéni módozaté.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mire teljesít kifizetést?

A legtöbb termék haláleset bekövetkezésekor vállal szolgáltatást, azonban létezik olyan konstrukció is, melynek kifizetését keresőképtelenség esetén igényelhetjük. Így a biztosítás fedezetet nyújthat rokkantság miatti keresőképtelenségre, vagy a hosszabb ideig tartó táppénzes időszakra. Ez esetben viszont általában önrész-fizetésre van szükség. Ez technikailag úgy történik, hogy a biztosító által meghatározott ideig, például 3 hónapig teljes mértékben nekünk kell fizetni a hitel törlesztését, miközben megszakítás nélkül betegszabadságon vagyunk.

Ha olyan szerződést kötöttünk, akkor a biztosítás munkanélküliség esetére is tud kifizetést nyújtani, s erre az esetre is a betegszabadság szabályai vonatkoznak. A teljesítés időszaka azonban véges, maximálisan általában 6 hónapig fizeti a biztosító helyettünk a hitelt. Ebben a szerződésben fontos megismerni az egyes kitételeket, nehogy végül úgy járjunk, hogy a biztosító mégsem fizet.

Így kikötésként érvényesülhet, hogy a hitelfedezeti biztosítás megkötése előtt még legyen állásunk, de az is kizárást vonhat maga után, ha a biztosítási szerződés megkötését követően bizonyos időszakon belül válunk munkanélkülivé.

Munkanélküliség-biztosítás

Ma Magyarországon elérhető egy munkanélküliségi-biztosítás, az ACE kínálta jövedelemkiesés biztosítás. Lényege, hogy keresőképtelenség, vagy munkanélküliség esetén egy előre meghatározott, szerződésben rögzített összegű kifizetést teljesít nekünk (40-120 ezer forint). Fontos tudni, hogy a biztosító maximum 12 hónapig fizet.

Akárhogyan is döntünk, mindenképpen jó, ha biztonságban tudjuk magunkat, családunkat, háztartásunk költségvetését, s előre gondolunk a nehéz időszakokra is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 19. 16:13
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem