7 °C Budapest

Kellemetlen meglepetés jön a patikákban - százezreket érint

2014. október 8. 06:03

Tegyük fel, hogy január első hetében lebetegszünk, csúnya torokgyulladást kapunk. Elmegyünk a patikába, ahol egészségpénztári kártyánkkal szeretnénk fizetni - de nem engedi a rendszer, hiába van elég pénz rajta. A fenti eset egyáltalán nem lesz ritka 2015-ben, valószínűleg sokan, nagyon sokan kerülnek majd hasonló helyzetbe.

Fontos, legalább százreket, de akár egymilliónál is több embert érintő határidő közeleg. December 31-ig kell SZEMÉLYESEN beazonosítaniuk magukat az önkéntes nyugdíj-és egészségpénztári tagoknak és azok munkáltatóinak. Az azonosítást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, a Pénzcentrum a STABILITÁS Pénztárszövetség tájékoztatása alapján mutatja, kit érint a dolog, és mit is kell pontosan csinálni.

A lényeg:
  • ha önkéntes egészségpénztári, nyugdíjpénztári tag vagy, ellenőrizd, hogy kell-e azonosítanod magad (call centeren; pénztár honlapján)
  • ha igen, nézd meg, hova kell menned, és személyiddel, lakcímkártyáddal intézd el minél hamarabb

Miért kell személyesen azonosítaniuk magukat a pénztártagoknak év végéig?

Az azonosítást a törvény írja elő. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény változása miatt kell most minden, pénztártagot (pontosabban a 2013. július 1. előtt belépetteket) kötelezően átvilágítani.

Az átvilágítás a tagok személyes beazonosítását, adataik ellenőrzését, rögzítését jelenti.

Hány embert érint az azonosítási folyamat? Honnan tudhatom, hogy engem érint-e? Mely pénztárak tagjainak kell azonosítaniuk magukat?

A folyamat mindenkit érint, aki 2013. július 1. előtt került kapcsolatba egy pénztárral, lett pénztártag.

A hazai önkéntes nyugdíj és egészségpénztáraknak jelenleg összesen több, mint kétmillió tagja van. (Az MNB adatai szerint 49 önkéntes nyugdíjpénztár és 31 egészségpénztár működik. Ezek összes taglétszáma: 1 179 980 önkéntes nyugdíjpénztári tag és 1 020 863 egészségpénztári tag.)

Közülük sokan már átestek az azonosításon, de többségük esetében ez még nem történt meg.

Hogyan működik az azonosítás?

Az átvilágítás, vagy azonosítás során a tagnak

személyesen

be kell mutatnia az érvényes személyazonosító okmányát, valamint a lakcímkártyáját, legkésőbb 2014. december 31-ig.

Honnan tudhatom, hogy hova kell mennem?

Az azonosítás helyszíneiről érdeklődnünk kell pénztárunk ügyfélszolgálatán. Az ott megadott helyszínek valamelyikére kell személyes okmányainkkal együtt bemennünk (általában az ügyfélszolgálatokra kell mennünk; a pénztárak honlapján, telefonos ügyfélszolgálatán pedig megtudhatjuk azt is, be kell-e mennünk egyáltalán - a szerk.).

A pénztárszövetség azt javasolja, az azonosítással kapcsolatban bővebb információkért mielőbb keressük fel pénztárunk ügyfélszolgálatát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az azonosításra kizárólag személyesen van mód. A törvény értelmében az azonosításhoz személyes jelenlétünk szükséges, tehát a levélben, esetleg online beazonosítás nem szabályos.

Mi történik, ha nem azonosítom magam? Mit tapasztal január 2-án az, aki nem azonosította magát?

Amennyiben a december 31-i határidőig az azonosítás nem történik meg, a pénztárnak a személyes ügyfél-átvilágítás végrehajtásáig nem teljesíthet semmiféle kifizetést a Pénztártag felé.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a nem azonosított pénztártagok felé - mindaddig, mag adategyeztetésre meg nem jelennek - a pénztár nem teljesíthet kifizetést. Ez a szankció különösen az egészségpénztárak tagjait érintheti érzékenyen, mivel mindez annyit jelent, hogy 2015-től, csak a beazonosításuk után tudják használni az egészségkártyájukat, illetve csak ezt követően kaphatják meg az egészségpénztárba benyújtott készpénzes számlájuk ellenértékét.

El is veszhet a pénzem?

A befizetéseink teljes biztonságban vannak pénztárában. Az önkéntes pénztárak tagjaira vonatkozó azonosítási határidő vagy annak lejárta semmilyen formában nem fenyegeti a már felhalmozott megtakarításokat: azok a jövőben is a tagok rendelkezésére állnak, ám december 31-e után csak akkor tudunk hozzáférni, ha azonosítottuk magunkat.

Ha a beazonosítás december 31-ig mégsem történik meg, a pénztártag számláján lévő összeg 2015-ben akkor is a pénztártag számára termel hozamot, a számlára befizetés is érkezhet, azaz a beérkező összegeket saját egyéni számlánkon jóváírják, befizetéseink hozamot is hozhatnak.

A pénztártagok megtakarításai a személyes beazonosítás megtörténtének pillanatától a pénztári szabályoknak megfelelően teljes egészében a tagok rendelkezésére állnak 2015-ben is. Ennek ellenére sokkal célszerűbb még 2014-ben sort keríteni a mindössze pár perces adategyeztetésre - javasolja a pénztárszövetség.

Hogy vonatkozik ez a munkaadókra (például a vállalkozásokra)? Nekik van tennivalójuk?

Az önkéntes pénztári juttatást adó munkáltató cégek beazonosítása is szükséges a törvény szerint. Nekik egy 30 napnál nem régebbi cégkivonat másolatára van szükségük az azonosítás elvégzéséhez.

A cégkivonatban szereplő képviselőt vagy meghatalmazottját is személyesen be kell azonosítani a pénztárnak. A beazonosításban közreműködő személy személyes okmányaira itt is szükség van, így fontos, hogy a cégvezető vagy a meghatalmazott okmányai rendelkezésre álljanak a beazonosításkor.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm