Új biztosító az egészségügyben

Pénzcentrum
2012. március 9. 13:02

Intenzíven készülnek egyes hazai biztosítók az egészségügyi finanszírozás új formájában való aktív részvételre. Az adótörvény év eleji módosítását kihasználandó ma a Generali-Providencia a tettek mezejére is lépett, bejelentve: elindítja a szolgáltatásfinanszírozást lehetővé tevő új egészségprogramját. A piacon többek között az Union is új lehetőségeket lát.

2012 elejétől a munkáltatók által kötött betegségbiztosítások díja adó- és járulékmentessé vált egy törvénymódosítás értelmében. A biztosítók számos tekintetben új szereplőként indulnak ennek köszönhetően az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásában: az összegbiztosítások (pl. baleseti vagy kórházi napi térítés) és az egészségpénztárak (megtakarítás, amit gyógyszerre vagy magánrendelésen lehet elkölteni) mellett egy harmadik pillér jelent meg: a szolgáltatás-finanszírozás. A biztosító nem pénzt ad vagy gyűjt, hanem magára az egészségügyi ellátásra "fizeti be" a beteget. Egy fix biztosítási díj ellenében az illető szükség esetén korlátlanul igénybe veheti a minőségi betegellátást, diagnosztikát. A biztosító a betegutat is megszervezi számára, a biztosítóval szerződött egészségügyi magánszolgáltatónál vagy a programban részt vevő állami kórházban - ismertették a Generali-Providencia mai sajtótájékoztatóján.

A mai napon új piacra lép a társaság, elindítja ugyanis egészségprogramját - jelentette be Erdős Mihály elnök-vezérigazgató, hozzátéve: az első biztosítást a program keretében ő maga kötötte meg. Az alapcsomag havi 5-10 ezer forintos összegért érhető el - ismertette. Stratégiai partnerük a Medicover, mely 22 állami partner kórházzal áll kapcsolatban. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a nagy újdonság az, hogy a programban nem összeget utal a biztosító az ügyfél számára, hanem szolgáltatás igénybevételét teszi lehetővé számára. Ezzel az állami egészségügy forráshiányát csökkenteni lehet, előnyössé téve a biztosítók szerepvállalását az állam számára is, miközben a betegeknek is könnyebbséget jelent ez, elég csak az elterjedt hálapénzre gondolni. A becslések szerint évente 70-100 milliárd forintot költ a magyar lakosság hálapénzre, emellett vannak szolgáltatások (pl. fogászat), melyek eddig sem voltak ingyenesek. Mindent összeszámolva a magyar háztartások évente átlagosan 180 ezer forintot költenek saját zsebből egészségügyi ellátásokra - ismertette egyes kutatások eredményét Erdős.

A Generali vezére szerint a szolgáltatást igénybe vevők nem szorítják ki a jelenlegi állami rendszerben várólistán lévő pácienseket, ugyanis a hosszú várólisták nem kapacitás-, hanem forráshiány miatt alakultak ki. Azzal, hogy egyesek az egészségbiztosítóknak köszönhetően kilépnek a várólistáról, előnybe hozzák a többieket is. Akik pedig részt vesznek az új rendszerben, nem kell, hogy hálapénzt fizessenek, a finanszírozás átlátható, ellenőrizhető módon történik - emelte ki.

Hihetetlenül hosszú sorokra, várólistákra panaszkodnak leginkább az ügyfelek - ismertette kutatásaik eredményét Paál Zoltán, a Generali vezérigazgató-helyettese. Aki meg tudja fizetni, valószínűleg a magán-egészségügyi ellátást választja jelenleg. Az OEP limitált pénzből működik, a várólisták oka általában pusztán ennyi. A biztosító a szabad kapacitásokat kívánja kihasználni, így minden olyan szolgáltatóval szerződést kíván kötni, amely szabad kapacitásokkal rendelkezik. Nem arról szól a konstrukció, hogy valaki a várólistán az 53. helyről az 1. helyre kerül, hanem hogy új helyen veszi igénybe a szolgáltatást - mondta Paál Zoltán. Ismertette: egészségprogramjuk irányított betegellátást, előre egyeztetett időpontot biztosít a betegek számára. Három különböző csomagot nyújtanak, az alapcsomag például "egy klasszikus SZTK-szolgáltatást", a legfelső kategória pedig már kórházi VIP szolgáltatást is. Az egészségpénztárakkal szemben különbség, hogy ez előre nem látható, a már befizetett díjakból egyébként nem fedezhető eseményeket finanszírozza kockázati alapon. Emellett megelőző szűrővizsgálatokat is finanszíroznak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Paál Zoltán gyors piacfelfutásra számít, ami esetükben reményeik szerint 6000-7000 ügyfelet jelent majd év végére. Önrész nincs biztosítási esemény esetén, a biztosításkötéskor a kockázatelbírálás az alap és a középső csomagban telefonos kérdezéssel működik, és csak az extra csomag igényel orvosi vizsgálatot.

PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm