17 °C Budapest

Erre figyelj, hogy biztonságosan utazzon a gyereked: ne dőlj be a reklámnak

2019. június 29. 10:01

A Budapesti Békéltető Testület eljárása során több olyan problémával találkozott, amikor a fogyasztók megrendeltek interneten egy gyerekülést és nem a reklámban szereplő terméket kapták meg, vagy a megrendelt csúcstermék 3 hónapon belül meghibásodott, több esetben az isofix rögzítéssel összefüggésben keletkeztek a kifogások. 

Az egyik esetben a fogyasztó kisgyermeke gépjárműben történő biztonságos szállítása érdekében isofixes rögzítésű gyermekülést keresett. Az egyik internetes webáruház oldalán talált megfelelő terméket, ráadásul akciósként hirdetve, jóval kedvezőbb áron a szokásosnál. A termék adatlapján két helyen is fel volt tüntetve az isofixes lehetőség, így az ülést gyorsan megrendelte, melyet kiszállítottak. Az ülés beszerelése előtt vált világossá, hogy annak nincs isofixes rögzítési lehetősége! A fogyasztó jelezte a kifogását a vállalkozás felé és kérte, hogy cseréljék ki a terméket arra az isofix rögzítésű termékre, amit a reklámjukban hirdettek és amit ő ennek ismeretében rendelt meg, kifejezetten ezen tulajdonsága miatt. 

A vállalkozás arra hivatkozott, hogy elírás történt az isofixes rögzítés tekintetében, ezért inkább visszaadják a vételárat. A fogyasztó ezt a megoldást nem fogadta el és ragaszkodott hozzá, hogy a meghirdetett akciós áron biztosítsák számára az isofixes rögzítéssel rendelkező gyermekülést. A békéltető testületi eljárásban végül egyezség született és a vállalkozás kicserélte a terméket a fogyasztó által kiválasztott darabra. 

Egy másik esetben a fogyasztó vásárolt a vállalkozástól egy isofix rögzítéssel rendelkező autósülést közel 100.000,- Ft vételáron. Alig 3 hónap használatot követően csak véletlenül vette észre, hogy mindkét karfa alatt az ülés huzata bomlásnak indult, valamint az isofix csatlakozóból alig lehetett kivenni a kislányát, mert a pajzs nem jól illeszkedett, ezért írásban jelezte a forgalmazó cég felé a hibákat, melyet a forgalmazó vállalkozás elutasított. Ezt követően a fogyasztó szakértői véleményt szerzett be az ügyben, mely alátámasztotta, hogy nem megfelelő és gyártási hibás a termék. Az eljárásban kérte, hogy a vállalkozás a terméket egy másik típusúra cserélje ki, mert már nem bízott a vásárolt termékben és a kifizetett szakértői díjat is kérte. Egyezségi ajánlat hiányában az ügyben végül az eljáró tanács döntése alapján ajánlás született a termék cseréjére. 

Gyermekeink védelme elsődleges szempont az utazáskor is és a vásárlók tudatosan választják a drágább, jobb minőségű és biztonságosabb termékeket. Az autóiparban már régen teret nyert az isofix rögzítés. Az isofix rögzítésnek számos előnye van a hagyományos öves bekötéssel szemben. A hátsó ülések ülőlapja és háttámlája közé benyúlva érezhető, hogy két pár szabványos tartófül van a padlólemezhez hegesztve. Ezekhez kell csatlakoztatni a gyerekülés alapjából hátra kinyúló ISO norma szerinti körmöket. 

Az Isofix szabvány valódi előnye a biztonsági övvel beköthető gyermekülésekkel szemben, hogy teljesen kiküszöböli a hibás (nem kellő körültekintéssel végzett) rögzítést, illetve ütközéskor minimalizálja az elmozdulást.

Isofix rögzítés dupla biztonsággal rendelkezik, mert a rendszer kioldására csak a szülő képes! Az isofix rögzítés egyik legfontosabb követelménye, hogy a gyerek még véletlenül sem tudja azt kinyitni. Az isofixes ülés rögzítő körmeit úgy alakították ki, hogy biztonsági reteszelés védje őket, lehetetlenné téve a véletlen kioldást. A gyermek így önállóan nem tudja magát kikötni az autóból, így fokozva még jobban a gyerekülések biztonságát. Ezért meghatározó adott esetben a vásárlói döntésben az isofixes rögzítésű megoldás a gyereküléseknél! Természetesen a fogyasztó a vásárlás előtt akkor hoz tudatos döntést, ha meggyőződik arról, hogy az általa használt gépjárműbe beszerelhető-e egy ilyen isofixes rögzítésű biztonsági gyermekülés. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Budapesti Békéltető Testület előtt az ilyen gyerekülésekkel összefüggésben jelentkező probléma elsősorban jótállással kapcsolatos panaszként jelentkezik, mivel ezek a biztonsági gyermekülések tartós fogyasztási cikknek minősülnek, melyekre a vonatkozó jogszabály- a 151/2003 (IX.22.) Korm. rendelet - szerint 1 éves kötelező jótállás vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha a vásárlástól számított 1 éven belül bármilyen meghibásodást tapasztal a fogyasztó és a kifogását haladéktalanul jelzi a forgalmazó felé, akkor a bizonyítási kötelezettség a forgalmazón áll. A forgalmazó a panaszról köteles jegyzőkönyvet felvenni és azon jelezni, hogy hogyan történik meg a fogyasztó panaszának elbírálása. A forgalmazónak kell szakértői véleménnyel is alátámasztva bizonyítania, hogy a termék hibája a teljesítést követően keletkezett és nem rejtett hiba, mely már a vásárláskor is fennállt. A termék hibáját és a fogyasztói szerződés megkötését nyugta vagy számla bemutatásával a fogyasztónak kell igazolnia! 

Amennyiben pedig a vállalkozással nem sikerül a fogyasztónak megállapodnia, úgy kérelmével bátran fordulhat a Budapesti Békéltető Testülethez, ahol egy gyors, hatékony és ingyenes eljárásban próbál az eljáró tanács egyezséget létrehozni a felek között, vagy annak hiányában érdemi döntést hozni a felek jogvitájának végleges rendezése érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem